5 interesanti un mazzināmi fakti par tulpēm

Dzīvo gudri! 19.aprīlis
 
pexels.com
Lietuvas lielākās muižas "Pakrojas muižas" komanda dalās ar interesantiem faktiem, pateicoties kuriem tulpes ir kļuvušas populāras visā pasaulē un joprojām tiek uzskatītas par īpašiem ziediem, kas simbolizē mīlestību un veiksmi.

pexels.com

1. Tulpe nav Holandes zieds

Mūsdienās tulpe ir Nīderlandes simbols, un daudzu cilvēku uztverē tā nav atdalāma no Nīderlandes kultūras. Tur tulpes kļuva patiešām ļoti svarīgas, bet tikai pirms pusgadsimta. Patiesībā šie ziedi no neatminamiem laikiem auga Vidusāzijas savvaļas dabā, un turki tos pieradinājuši jau 10. gadsimtā. Viņi tulpes arī kristīja: vārds "tulpe" cēlies no turku vārda "turbāns".

Ziedi ieguva īpašu popularitāti, pateicoties sultānu uzmanībai: tulpes tika audzētas pils dārzos, un to tirdzniecība ārpus Konstantinopoles ilgu laiku bija aizliegta.

pexels.com

2. Tulpes Eiropā ieradās kā ārstniecības augs

Tiek uzskatīts, ka pirmie tulpju sīpoli tika nosūtīti uz Nīderlandi 16. gadsimtā no Turcijas, Nīderlandē strādājošam austriešu biologam, kā auga ar ārstnieciskām īpašībām paraugs. Taču nepagāja ilgs laiks, kad eiropieši pamanīja ziedu skaistumu un “inficējās” ar Osmaņu impērijas sultānu mīlestību pret tulpēm. Tāpēc pieprasījums pēc tām Eiropā sāka strauji augt.

pexels.com

3. Reiz tulpes maksāja vairāk nekā māja Amsterdamā

16. un 18. gadsimtā tulpju popularitāte pieauga tik ļoti, ka šo periodu sauca par "tulpju māniju". Lai gan Eiropā par to dzirdam biežāk, Vidusāzijā šie ziedi tolaik ne mazāk savaldzināja prātus, tāpēc apsēstība ar tulpēm aptvēra lielu daļu pasaules.

Puķkopji, redzot pircēju interesi, sāka audzēt arvien jaunus tulpju veidus, līdz beidzot sīpolu cena pieauga tik neprātīgi, ka daži maksāja vairāk nekā māja Amsterdamā.

pexels.com

4. Mūsdienās ir vairāk nekā 3000 tulpju šķirņu

Lai gan no tulpju mānijas esam jau atguvušies, tā mūsu laikam atstājusi lielu bagātību - vairāk nekā 3 tūkstošus reģistrētu tulpju veidu. Bezprecedenta pieprasījums mudināja puķkopjus selekcionēt arvien unikālākas ziedu krāsas, tāpēc šodien varam baudīt izcilu tulpju daudzveidību.

pexels.com

5. Ekskluzīvākās tulpju šķirnes

Visi mūsdienās nopērkamie tulpju veidi ir veseli, taču pirms dažiem gadsimtiem cilvēki īpaši apbrīnoja ziedus ar unikāliem rakstiem un iegādājās tos par ļoti augstu cenu, nenojaušot, ka šo unikalitāti radījušas slimības, kas uzbrūk sīpoliem.

Slimi ziedi tika uzskatīti par izsmalcinātiem un vērtīgiem vairākus gadu desmitus, līdz, atklājot liesmai līdzīgo rakstu patieso iemeslu, publika atgriezās tikai pie vienkrāsainu tulpju apbrīnošanas. Mūsdienās jau varam atrast cilvēku roku radītas rakstainas tulpes, kuras ir pilnīgi veselas.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija