Marinējam gurķus pēc omes receptes

Eksperiments 8.augusts 2020
 
lifehacks.lv
Lelde Veinberga
 
Dzīvē ar laiku jāapgūst ļoti daudz, arī gurķu marinēšana. Kas ir labāks skolotājs kā vecāki un vecvecāki? Tā ir sava veida tradīcijas nodošana, jo tomēr katra ģimene arī krājumus ziemai gatavo citādāk. Atšķirības var būt vien niansēs, bet tas ir pašu roku darbs!

Lai gan iepriekš šķita, ka rasolam ziemā marinēšanas darbu var aiztaupīt ar "veikala gurķu burku", sapratām, ka tas noteikti nav TAS - daži gurķi burkā, kas peld ļoti cukurotā vai tieši stiprā etiķa marinādē. Tad nu devāmies uz tirgu, kur skaistus gurķīšus dabūjām vien par 0,80 eiro kilogramā.

Lai gan šoreiz to nedarījām, gurķus vērtīgi uz apmēram 4 stundām iemērkt ūdenī, jo tad sterilizējot tie burkās "nesagrumbojas". Taču šoreiz vien noskalojām no smiltīm.

Bet vispirms marināde! Mums ir divas receptes. Pirmā, ja mājās vēl ir aizķērusies etiķa esence - uz litra ūdens pusotra ēdamkarote sāls, ēdamkarote cukura un viena ēdamkarote etiķa esences, ko uzvāra.

Šoreiz izmēģinājām jaunu marinādes recepti - uz pieciem litriem ūdens 15 ēdamkarotes sāls, 1 kilograms cukura un viens litrs 9% etiķa.

Svarīgas ir garšvielas! Mēs izmantojam upeņu lapas, dilles (abi aptuveni 30 grami uz 1l burciņu), ķiploki (4 lielas uz 1l burku), daži melnie pipari un pāris smaržīgie pipari.

Tad ņemam izmazgātas buras, kādās vēlamies marinēt gurķus. Mūsu izvēlē 1-2 litru lielas stikla burciņas.

lifehacks.lv

Burkā iemet sagatavotos garšaugus un garšvielas un saliek gurķīšus, kuriem mazliet nogriezti abi galiņi - lai labāk iesūcas marināde. Pa vidu vēl dažas upeņu lapiņas un dilles un atkal gurķīšus liek "otrajā stāvā".

lifehacks.lv

Tad aplej salikto ar atdzesētu marinādi līdz burciņas augšai un burkas sagatavo karsēšanai ar vāciņiem uzliktiem virsū, bet ne aizgrieztiem.

lifehacks.lv

Tad karsēšanai paredzētajā katlā ielej ūdeni - tā, lai, ieliekot burkas katlā, tas neiekļūst iekšā gurķu burkās. Karsē līdz 80-85 grādiem pēc Celsija katlā un, kad gurķiem burkās mainās krāsa uz maigi brūnu, tās ņem laukā.

lifehacks.lv

Tad burkas aizvāko un apgāž otrādi atdzesēties. Tās apgriežam otrādi, lai redzētu, vai burkas ir labi aizvākotas un nerada sūci. Visbeidzot, saliekot visas izkarsētās burciņas, apsedz ar sedziņu. Tas tādēļ, jo ir labi, ja sterilizēti gurķi atdziest lēnām.

Nākamajā dienā paveikto saliek pieliekamajā vai nes uz pagrabu.

Kā šādā marinādē gatavotie gurķi garšos, zināsim ziemā!

Noderēja?2

Komentāri 1

Komentē 1

 
Anonīms
 

Ja uz 5 litriem 15 ed karotes sals 1kg cukura un litrs 9% etika,tad diezvai tie bus edami,mute paliks vala

9.augusts 2020 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija