6 neparasti fakti par kakao pulvera ietekmi uz mūsu veselību

Veselība 17.decembris 2019
 
pixabay
Baiba Puriņa
 
Kakao īpaši piestāv Ziemassvētku laikam, taču šajā gadījumā mēs nerunājam par saldinātajiem kakao, ko tik kāri ar mazajiem zefīriem dzer saldummīļi. Lai patiesi palīdzētu savam organismam, jāizmanto dabīgais kako pulveris, kas garšas ziņā būs daudz rūgtāks.

Atklāts, ka kakao uzlabo antioksidantu līmeni asinīs, normalizē asinsspiedienu un sirdsdarbību, mazina sāpīgu klepu, kavē kariesu un, protams, rada labu garastāvokli.

Kā atšķirt kvalitatīvu kakao pulveri?

Ir kāds vienkāršs veids, kā atšķirt kvalitatīvu kakao.Paberzē kakao pulveri starp pirkstiem. Ja tas pilnībā nenobirs, atstājot uz pirkstiem brūnu, taukainu atlikumu, tad tas ir augstas raudzes kakao.

Šķīstošajam kakao dzērienam nav nekāda sakara ar dabīgo kakao. Uz tiem pat neskatieties! Uz iepakojuma jābūt atzīmei, ka kakao ir nealkalizēts, kas nozīmē, ka tas nav pakļauts ķīmiskam procesam, lai uzlabotu krāsu un garšu, kas mazina produkta labvēlīgo ietekmi uz organismu. Alkalizēts pulveris ir lētāks, bet piemērotāks konditorejas izstrādājumiem.

Kad nu esam noskaidrojuši, kā izvēlēties dabīgu kakao pulveri, laiks apjaust tā pozitīvo ietekmi uz mūsu veselību:

1. Tajā ir daudz polifenolu

Polifenoli ir dabiski antioksidanti, kas atrodami augļos, dārzeņos, tējā un vīnā. Tiem piemīt daudz pozitīvu īpašību, kas labvēlīgi ietekmē mūsu veselību - tie mazina iekaisumu, uzlabo asinsriti, mazina asinsspiedienu un normalizē holesterīna līmeni tajās.

Kako pupiņas ir ievērojams polifenolu avots. Diemžēl kakao pupiņu samalšana un apstrāde liek tām zaudēt daļu vērtīgo īpašību.

pixabay

2. Palīdz uzlabot smadzeņu darbību

Vairāki pētījumi pierādījuši, ka kako pupiņās esošie polifenoli palīdz mazināt smadzeņu darbības traucējumu risku, uzlabojot to darbību un asinsriti smadzenēs.

Pētījumā, kurā 34 pieaugušajiem tika dots kakao ar augstu flavanolu saturu, atklājās, ka, ik dienas dzerot šādu kakao, smadzeņu darbība pēc nedēļas uzlabojas par 8%, bet pēc divām nedēļām - jau par 10%. Arī tālāki pētījumi atklājuši, ka ik dienas lietojot kakao, iespējams uzlabot smadzeņu darbību.

pixabay

3. Palīdz kontrolēt svaru

Pārsteidzoši, bet kakao uzņemšana šokolādes formā patiesībā var palīdzēt labāk kontrolēt ķermeņa svaru. Kakao palīdz regulēt enerģijas izmantošanu, mazinot apetīti un paātrinot tauku sašķelšanās procesu.

Jāatzīmē, ka šajā gadījumā būtisks ir šokolādes veids, jo piena šokolāde iedarbosies gluži pretēji, veicinot liekā svara rašanos. Vērtīgāk ir izvēlēties tumšo šokolādi, kuru ne tikai ir vieglāk ēst mazākiem daudzumiem, bet kurā ir arī daudz vairāk vērtīgo vielu.

pixabay

4. Palīdz cilvēkiem ar astmu

Astmu izraisa iekaisums, tāpēc kakao var palīdzēt, jo tā sastāvā ir teobromīns un teofilīns.

Teobromīns palīdz pret ilgstošu klepu un kakao pulverī ir aptuveni 1.9 grami šīs vielas uz 100 gramiem kakao. Savukārt teofilīns palīdz paplašināties plaušām, atslābināties elpceļiem un tas mazina iekaisumu.

pixabay

5. Uzlabo omu un mazina depresijas simptomus

Nav noslēpums, ka šokolāde uzlabo mūsu labsajūtu un liek vairoties laimes hormoniem. Kā jau minēts, kakao labi ietekmē mūsu smadzenes.

Kāds pētījums atklājis, ka šokolādes lietošana samazina stresu un uzlabo omu mazuļiem, kuru mātes grūtniecības laikā ēdušas šokolādi. Tāpat miera sajūtu veicina dabīga kakao dzeršana.

pixabay

6. Mazina vēža risku

Kakao pupiņās ir daudz antioksidantu, kas palīdz mazināt vēža risku, jo tās cīnās ar nevēlamo šūnu uzbrukumu. Kakao esošie flavonoīdi iedarbojas preventīvi.

pixabay

Avoti:

Healthline

The Epoch Times

Noderēja?1

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija