Padomi Lieldienu galda klājumam – pasteļtoņi un vecmāmiņas servīze

Atpūtai un izklaidei 18.aprīlis 2019
 
Publicitātes foto
Teju katrā ģimenē no paaudzes paaudzē tiek nodotas Ziemassvētku galda rotāšanas tradīcijas, taču Lieldienu galda dekorēšanai tiek pievērsts krietni mazāk uzmanības. "Ikea" Interjera dizaina nodaļas vadītāja Baiba Freija dalās ar ieteikumiem, kā viegli izgreznot Lieldienu galdu atbilstoši savai gaumei un mājas iekārtojuma stilam.

Pārkāpiet noteikumus pareizi!

„Dekorējot svētku galdu, vislabāko rezultātu sasniegsiet, ja galda rotājumu veidosiet saskaņā ar mājas interjera stilu. Piemēram, ja mājoklis iekārtots tradicionālā stilā, tad elegantu svētku noskaņu palīdzēs radīt arī tradicionāls galda klājums,“ saka Freija.

Publicitātes foto

Savukārt modernā, minimālisma stilā iekārtotā interjerā labi izskatīsies vienkāršs un nepārspīlēts galda klājums, kurā izmantoti trauki vienā vai divās saderīgās krāsās. Jāatceras, ka stila noteikumus varam pārkāpt tikai tad, ja tos lieliski izprotam - piemēram, izvēloties eklektisku galda klājumu, galvenais ir nepārspīlēt ar raibiem rakstiem un dažādām krāsām.

Lieldienas - tā ir lieliska iespēja izcelt gaismā īpašus traukus un galda piederumus, kas ģimenē nodoti no paaudzes paaudzē. „Ja skandināvu stila interjerā vēlaties klāt galdu, izmantojot vecmāmiņas servīzi, tad no sākuma parūpējieties par šai servīzei atbilstošu „fonu“ - vienkrāsains, ar minimālām mežģīnēm rotāts galdauts un pārējie trauki baltā vai citā neitrālā krāsā palīdzēs izcelt servīzi kā īpašu galda rotājuma detaļu,“ iesaka dizainere.

Izmantojiet pasteļtoņus!

Lieldienas svinam pavasarī, kad mostas daba, tāpēc ieteicams rotājumos izmantot pasteļtoņus - rozā, gaiši zilu, zaļu vai dzeltenu, tāpat labi izskatīsies šogad modē esošā koraļļu krāsa. Pēc "Ikea" dizaineres domām, elegantu iespaidu rada vienā krāsu paletē dekorēts galds, kur dažādi dekora elementi atšķiras tikai ar krāsas intensitāti.

Publicitātes foto

„Ja pavasaris jūs iedvesmo izmantot spilgtas krāsas, tad Lieldienu galda dekoram izvēlieties tos pašus pasteļtoņus lielākā intensitātē. Krāsaini galda dekori labi izcelsies uz balta vai pelēka galdauta fona. Piemēram, uz balta galdauta novietojiet šķīvjus spilgtās krāsās, salvetes vai citus servēšanai paredzētus traukus un aksesuārus,“ iesaka Freija.

Publicitātes foto

Var doties arī pretējā virzienā, par galveno dekora elementu izvēloties košu un raibu galdautu. Tad svētku vieglumu galda klājumam piešķirs uz šāda galdauta izvietoti vienkrāsaini trauki.

Koši pavasara zaļumi

Lieldienu galda rotājumā neiztikt bez pavasara zaļumiem - lieliski izskatīsies plaukstoši zariņi, pirmās ziedošās puķes vai zaļumu dīgsti. Zaļi augi un puķes kļūst par arvien populārāku akcentu galdu dekoros, izkonkurējot līdz šim dominējušos spīdumus un spilgtos dekora elementus.

„Ļoti vienkāršu, bet iespaidīgu Lieldienu galda klājumu var radīt, izmantojot tikai dažus pamatelementus - baltu galdautu, baltus traukus un lielas vāzes ar plaukstošiem zariem. Vairāk rakstura šādam galdam var piešķirt, iekarinot zaros auduma vai papīra rotājumus. Lielā vāzē svinīgi izskatīsies arī tradicionālie pūpoli,“ saka dizainere.

Publicitātes foto

Baltos toņos ieturēts galda klājums, kuru Lieldienās papildināt ar pavasara zaļumiem, ir drošs risinājums. Tas var kļūt par pamatu galda klājumam arī citos ģimenes svētkos - atliks tikai pēc noskaņojuma vai svētku tematikas pielāgot dažādu krāsu salvetes, galda celiņus, sveces un ziedus.

Publicitātes foto

Radiet mājīgumu ar dabīgiem elementiem!

Iecienītie bronzas, zelta un marmora aksesuāri, dekorējot Lieldienu galdu, var tikt aizstāti ar koka elementiem - koka paplātes vai salātu bļodas, ar sūnām rotāts olu servēšanas trauks un citi aksesuāri no dabas materiāliem radīs mājīgu svētku noskaņu. Vēl vairāk to izcels lina galdauti, galda celiņi vai salvetes, kā arī salmu vai pītie aksesuāri. Ar šādi dekorētu galdu trāpīsiet tieši desmitniekā - tagad modē atgriežas dabīgi dekori, dabas krāsu saskaņošana ar pasteļtoņiem un tekstila slāņošana.

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija