6 ieteikumi, lai Līgo svētki būtu neaizmirstami

Atpūtai un izklaidei 19.jūnijs 2019
 
Romāns Kokšarovs/ F64 Photo Agency
Portāls nra.lv
 
Līgo svētki vienmēr bijuši vieni no nozīmīgākajiem un lustīgākajiem latviešu gadskārtu svētkiem. Lai Līgo svētku svinēšana neaprobežotos tikai ar pieēšanos pie ugunskura, pasākumu organizatore, Biznesa augstskolas Turība absolvente Vaiva Ribaka sniedz vairākus ieteikumus, kas noderēs izdevušos un atmiņā paliekošu svinību organizēšanai.
Eksperte uzsver, ka arvien aktuālāki kļuvuši centieni atgriezties pie tradicionālajām vērtībām un senajām svētku svinēšanas tradīcijām. Lai svētki būtu krāšņi, nozīme piešķirama katrai niansei - mūzikai, ēdienam, norises vietai, tērpu izvēlei un arī Līgo svinībām aktuālām rotaļām un ticējumiem.

Svinēt tradicionāli

Latvieši arvien vairāk cenšas atgriezties pie tradicionālajām vērtībām un senajām svētku svinēšanas tradīcijām. Ja iepriekš bija populāri svētkos ieviest dažādus jauninājumus vai svinēt svinēšanas pēc, šobrīd atgriežamies pie jau pārbaudītām vērtībām, radot īpašu tematisku noskaņu katram notikumam. Rīkojot svētkus, aicinu atcerēties, ka katrai niansei ir nozīme - ticējumiem, dziesmām, ēdienam un pat rituāliem, kas raksturīgi latviešiem tradicionālos svētkos. Lai Līgo svētkus padarītu ļoti skaistus un atmiņā paliekošus, iesaku vākt jāņuzāles, pīt vainagus, veidot ugunskuru, dziedāt dziesmas, siet sieru un piedomāt pie tērpu izvēles.

Ugunskurs un jāņuzāles kā neiztrūkstošs elements

Līgo svētki nav iedomājami bez liela, skaista ugunskura, kas ir viens no galvenajiem svētku simboliem. Ugunskura iedegšanas brīdis, cilvēku kopības sajūta pie tā, labās domas un emocijas rada neaizmirstamus mirkļus. Nedrīkst aizmirst arī par jāņuzālēm un vainagu pīšanu - meitas iet pļavā saplūkt margrietiņas, rudzupuķes, ugunspuķes un citus Līgo svētkiem raksturīgus ziedus, savukārt vīri dodas pēc pašiem skaistākajiem ozola zariem, lai veidotu kuplus Jāņu vainagus. Aicinu šos tradicionālos svētkus svinēt ģimenes, tuvāko radu un draugu lokā. Radītā atmosfēra un tas, cik izdevies būs notikums, ir atkarīgs no mums pašiem.

Svinēt ārpus pilsētas

Vietas Līgo svētku svinībām var būt dažādas un atbilstošas katra vēlmēm un sajūtām. Galvaspilsētā nenoliedzami tiek rīkoti krāšņi un tematiski svētku koncerti, kur uzstājas Latvijā pazīstami mākslinieki, tāpat tiek iedegti ugunskuri un ir pieejami arī tradicionālie ēdieni, bet es aicinātu doties svinēt ārpus pilsētas, kur rodama patiesā noskaņa. Viens no variantiem varētu būt noīrēts viesu nams kādā klusā vietā, meža vai ezera ielokā. Atmosfēras radīšanai pasākuma norises vietu iespējams skaisti izrotāt, veidojot jāņuzāļu un ozollapu virtenes. Svinēt iespējams arī upes vai ezera krastā, uzaicinot plašāku draugu kompāniju un ņemot līdzi arī ģimeni. Ugunskura vieta, pašdarināts svētku galds, uzslietas teltis, dziesmas un dejas, un, ja vēl piedomāts pie atbilstošas tērpu izvēles, tad arī upes vai ezera krastā sarīkojamas lieliskas svinības. Fantastiska vieta svinībām ir lauku mājas ar plašu pagalmu tālu no pilsētas. Tā ir lieliska iespēja izbēgt no ikdienas rutīnas, nonākot pavisam citā pasaulē un aizvadot Līgo svētkus saskaņā ar mūsu senču tradīcijām.

Tikai latviešu mūzika

Ideāls risinājums mūzikas izvēlē, protams, ir dzīvā mūzika - to nepārspēs neviena skaņu tehnika. Ja ir iespēja uzaicināt grupu, varbūt pat draugu lokā ir kāds muzikants, tādu izdevību nedrīkst laist garām. Pie ugunskura jādzied latviešiem raksturīgās Līgo dziesmas, metot pie malas mums raksturīgo kautrīgumu. Kā fona mūziku nevajadzētu izvēlēties ārzemju hitus - ja nav īpaši sagatavota svētku mūzikas izlase, var izlīdzēties ar kādu latviešu mūzikas radio. Esmu ievērojusi, ka arvien aktuālāka kļuvusi dažādu folkloras kopu izpildītā mūzika.

Svētki nav iedomājami bez siera

Runājot par ēdienu, bagātīgi klāts galds nav izņēmums arī Līgo svētkos. Protams, pats galvenais - Jāņu siers, bez kura šie svētki nav iedomājami. Gards alus un kvass būs lielisks risinājums slāpju remdēšanai un laba piedeva svaigi ceptam šašlikam, kas ideālā variantā gatavots uz ugunskura, izmantojot dabīgi veidojušās ogles no pašu sanestas malkas. Nevajadzētu aizmirst arī par svaigiem zaļumiem un dārzeņiem, kurus iespējams grilēt kopā ar gaļu vai ēst svaigus. Lai visa atbildība nav jāuzņemas tikai rīkotājam, var aicināt viesus atvest nelielu cienastu galdam pēc saviem ieskatiem. Katrs atnesīs sev tīkamus ēdienus, bet kopā tiks izveidota plaša un bagātīga izvēle katra gaumei.

Rīkošanas procesā jāiesaista arī viesi

Lai svētki nebūti tikai ēšana pie ugunskura, nepieciešams parūpēties arī par kādu aktivitāti, lai pēc gardas maltītes varētu kārtīgi izkustēties. Labs risinājums ir dejas tradicionālas mūzikas pavadījumā vai Līgo svētkiem atbilstošas rotaļas, kur iesaistīties varēs ikviens - gan jauns, gan vecs. Vienmēr aktuālas bijušas dziesmu spēles. Līgo svētkos obligāti jāapdzied Līga un Jānis, kuri ir galvenie vakara viesi. Ja draugu lokā nav nevienas Līgas un Jāņa, tad jāizvēlas kādu, kurš uz šo vakaru tiek iecelts Līgas un Jāņa godā. Lai arī ciemiņi piedalītos rīkošanas procesā, ierodoties svinību vietā, katram var iedot kādu interesantu uzdevumu. Tie var būt dažādi - rotājumu veidošana, vainagu pīšana, ugunskura vietas veidošana u.c. Aktivitātēs iekļaujamas arī Jāņu tradīcijas, piemēram, drosmīgākie aicināti lēkt pāri ugunskuram, izturīgākie - sagaidīt saulrietu un no rīta mazgāties rasā. Jo vairāk pieturēsies tradīcijām, jo skaistāki būs svētki.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija