6 Miķeļdienas gadatirgi, kurus vērts apmeklēt nedēļas nogalē

Atpūtai un izklaidei 28.septembris 2019
 
pixabay
Baiba Puriņa
 
Miķeļdiena ir gada auglīgākās daļas aizvadīšanas svētki, kas tiek svinēti 29. septembrī. Miķelis latvju dainās dēvēts par bagātu vīru un pat maizes tēvu, tāpēc to saista ar rudens ražu ievākšanu. Par godu tam, daudzviet Latvijā notiks gadatirgi, kuros būs iespējams iegādāties dažādus rudens labumus.

Miķeļi skaitās rudens saulgrieži, kaut patiesībā astronomiski diena un nakts vienā garumā paliek agrāk - 21.-23. septembrī. Pēc Miķeļiem senatnē esot sācies klusais veļu laiks, kad nakts sāk kļūt garāka par dienu.

Šīs nedēļas izskaņā arī Latvijas pilsētās būs iespējams nosvinēt Miķeļdienu, apmeklējot gadatirgus, kas tik ļoti piestāv rudenim. Esam apkopojuši sešus no tiem, kuri papildus dažādiem gardumiem un labumiem, piedāvās arī jautras izdarības.

Sestdien, 28. septembrī

1. Miķeļdienas gadatirgus Rīgas Centrāltirgū

Kur: Rīgas Centrāltirgus Nēģu laukumā

Cikos: no pulksten 8.00 līdz 17.00

Kas gaidāms:

Kā vēsta Rīgas Centrāltirgus mājas lapa, pulksten 12.00 Nēģu laukumā notiks pasākuma atklāšana ar Jumja pielabināšanas rituālu, lai nākamais ražas gads būtu bagātīgs un auglīgs.

Apmeklētājus priecēs pašceptās maizes izstāde un būs iespējams uzzināt visu par putnu gaļas marinādes pagatavošanas knifiem un uzdot sev interesējošo jautājumu Latvijas lielākajam grilu un kūpinātavu ražotājam Jānim Zandbergam.

Dienas gaitā tirgus apmeklētāji savas prasmes varēs apliecināt bezmaksas radošajās darbnīcās. Aktīvākajiem būs iespēja piedalīties galvenās balvas - Miķeļa kausa izcīņā grilēšanas disciplīnā, kā arī lielajā grilēšanas duelī.

Miķeļdienas gadatirgū būs nopērkama kūpināta gaļa, brieža gaļas produkcija, pašcepta maize, mājas siers un alus no alus darītavas “Viedi”. Amatnieki piedāvās sapņu ķērājus, spēka zīmes, mājas tekstilu, linu tērpus un Latvijā ražotu gultas veļu, adījumus, ēteriskās eļļas un daudz ko citu.

Interesenti varēs piedalīties arī grilēta sivēna izsolē!

2. Miķeļdienas gadatirgus Doma laukumā

Kur: Doma laukumā, Rīgā

Cikos: no puksten 9.00 līdz 17.00

Kas gaidāms:

Gadatirga organizatori sola, ka apmeklētāju acis priecēs Latvijas laukos augušu ķirbju un citu dārzeņu birums, ābolu, bumbieru, dzērveņu un brūkleņu grozi. Saimnieces piedāvās pašu gatavotus ievārījumus, sierus, kārdinošus spīdīgus pīrāgus un pašceptu maizi. Varēs baudīt un nopirkt svaigi mestu medu, gaļas kūpinājumus, gardas plekstes, zeltainas reņģes un citas zivis.

Savukārt amatnieku teltīs varēs atrast gan etnogrāfiskus, gan mūsdienīgus izstrādājumus - tekstilu, keramiku, rotas, koka darinājumus un daudz ko citu! Pasākumu vadīs Valters Krauze.

3. Lielais Miķeļdienas gadatirgus Liepājā

Kur: Liepājas Pētertirgū

Cikos: no puksten 8.00 līdz 17.00

Kas gaidāms:

Liepājas gadatirgus priecēs ar Zaļo ideju "RE!STRĀDE" sarunām un praktiskajām darbnīcām. Miķeļdienu "aktivizēs" Mārcis Grīnblats, bet pulksten 12.00 sanākušos priecēs grupas "Lustīgais Blūmīzers" uzstāšanās.

pixabay

4. Miķeļdienas gadatirgus Ērgļos

Kur: Rīgas ielā 5, Ērgļos, Ērgļu novadā

Cikos: no puksten 8.00 līdz 14.00

Kas gaidāms:

Gadatirgus organizatori aicinājuši pārdot gribētājus tirgoties tikai ar ražas bagātībām, kas izaugušas dārzā, meža veltēm un rokdarbiem.

Tāpat gaidāma arī loterija tiem, kas līdzi būs paņēmuši kādu no savām ziemai sagatavotajām veltēm. Pats Miķelis gādāšot par izsoli, loteriju un citiem pārsteigumiem!

5. Miķeldienas gadatirgus Preiļos

Kur: Raiņa bulvārī, Preiļos

Cikos: no puksten 9.00 līdz 14.00

Kas gaidāms:

Preiļu gadatirgus priecēs ar zemnieku, zemnieku saimniecību, lauku individuālo ražotāju, kā arī amatnieku un dārzkopju produkciju.

Pasākuma organizatori atklāj, ka dienas programmā ar saviem priekšnesumiem uzstāsies un uz dančiem apmeklētājus vedinās senioru deju kolektīvs “Brūklenājs”, deju studija “Bravo”, deju kopa “Gaida”, deju kopa “Dancari”, deju kolektīvs “Asorti”, deju kolektīvs “Foršās”, deju kolektīvs “Viss kārtībā”, folkloras kopa “Rūtoj”, Vārkavas novada deju kolektīvs “Dzīves virpulī”, Līvānu novada Kultūras centra senioru deju kolektīvs “Dubnava” un Daugavpils jauniešu deju kolektīvs “Laismiņa”.

Dienas viducī notiks Svētku laukuma atklāšana, kuras laikā Preiļu novada domes priekšsēdētāja Maruta Plivda sveiks konkursa par nosaukumu laukumam Raiņa bulvārī 19a uzvarētājus, kuri veiksmīgi atraduši labskanīgāko un atbilstošāko nosaukumu atjaunotajam laukumam.

Savukārt dienas izskaņā laukumā noritēs bērnu disenīte, pēc kuras sekos deju ritmi pieaugušajiem kopā ar DJ Arti Skrūzmani.

6. Skrīnes Miķeļdienas gadatirgus Tukumā

Kur: Tukumā pie tirgus Raiņa ielā 7/5

Cikos: no puksten 7.00 līdz 15.00

Kas gaidāms:

Tirdziņa varēs iegādāties skābus kāpostus, maizi, medu, sieru, zivis, sulas, vīnus un citas šeitpat ražotas preces.

Gadatirga organizatori sola cienāt apmeklētājus ar skābu kāpostu zupu.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija