Kā Ziemassvētkus svin citās valstīs

Atpūtai un izklaidei 24.decembris 2019
 
CHINE NOUVELLE/SIPA / LETA
Baiba Puriņa
 
Ģimene, svētku vakariņas un kopā būšana ir raksturīgas Ziemassvētku iezīmes gandrīz visur pasaulē, taču pašas šo svētku svinēšanas tradīcijas mēdz atšķirties. Atklāj, kā Ziemassvētkus svin citā Eiropas valstīs.

1. Somija

Cilvēki no visas pasaules sūta vēstules Ziemassvētku vecītim (Santa Klausam) Somijā, bet netālu no Ziemassvētku vecīša dzīvesvietas Korvatunturi, pie polārā loka ir liels atrakciju parks "Ziemassvētku zeme".

Reuters / Scanpix/LETA

Līdzīgi kā pie mums, bērni savas dāvanas saņem Ziemassvētku vakarā, parasti kāds no ģimenes locekļiem pārģērbjas par Ziemassvētku vecīti. Vakarā tiek ēstas tradicionālās svētku vakariņas, kurā galdā tiek likts sautējums, kurā ir makaroni, kāļi, burkāni un kartupeļi, ar ceptu šķiņķi vai tītaru.

Ziemassvētku eglīte tiek greznota ar somu karodziņiem, salmu dekoriem un citām rotām. Ziemassvētku vakarā somi dod saviem draugiem ziedus un karstvīnu glögli.

2. Zviedrija

Tāpat kā pie mums, arī Zcviedrijā svētku vakariņas tiek ēstas Ziemassvētku vakarā un galdā liek cūkas šķiņķi, siļķi un brūnās pupiņas.

Daudzi zviedri Ziemassvētku rītā dodas uz baznīcu.

Reuters / Scanpix /LETA

Zviedrijas ziemeļos ir pilsēta Jēvle, kurā ik gadu šajos svētkos tiek uzstādīts tradicionālais salmu āzis. par nelāgu tradīciju kļuvusi vandaļu vēlme katru gadu āzi nodedzināt, bet pilsētas saimnieki cenšas visādi to pasargāt, gan piesūcinot to ar šķidrumu, kas nedeg, gan uzstādot "gudrās" novērošanas kameras.

3. Vācija

Vācijā Ziemassvētku vecītis - Der Weihnachtsmann - atnes dāvanas 24. decembrī, kad cilvēki ir atnākuši no Ziemassvētku vakara dievkalpojuma. Līdzīgi, kā pie mums bērni tās atrod zem Ziemassvētku egles.

AFP / Scanpix / LETA

Tāpat vācieši mīl izdekorēt savus mājokļus, īpašu uzmanību pievēršot logiem. Ziemassvētku dienā cep zivis (karpas) vai gatavo zosi.

4. Francija

Francijā Ziemassvētki vienmēr tiek saukti par Noël, bet Ziemassvētku vecītis par Père Noël. Ziemassvētki ir svarīgs ģimenes saiets ar gardu maltīti un labāko vīnu.

Reuters / Scanpix/LETA

Ikvienam ir Ziemassvētku egle, ko dažreiz rotā pēc vecām tradīcijām ar sarkanām lentēm un pilnīgi baltām vaska svecēm.

5. Spānija

Spāņi apmeklē pusnakts misi un izbauda lepnas pusdienas ar Pavo trufado de Navidad (tītars ar trifelēm). Daudzās mājās visu Ziemassvētku vakaru tiek dedzinās nelielas eļļas lampas .

AFP / Scanpix / LETA

Apdāvināšana notiek tikai 6. janvārī, Zvaigznes dienā, kas tiek sagaidīta ar parādēm. Pa dienu bērni izliek ārā apavus, lai Trīs Austrumu gudrie tos piepildītu ar dažādām veltēm.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija