Kā uzņemt satriecošas bildes ar telefonu? Fotogrāfs atklāj būtiskus "knifiņus"

Atpūtai un izklaidei 28.februāris 2021
 
Egons Lācis
Latvijas ainavu fotogrāfs Egons Lācis uzsver, ka izmantojot dažus ieteikumus, ikviens ar jaunākās paaudzes viedtālruni var uzņemt izcilas ainavu fotogrāfijas, kuras izskatīsies pēc profesionāla fotogrāfa darba. Mākslīgā intelekta tehnoloģija un citas funkcijas ļauj uzņemt studijas kvalitātes attēlus dažāda veida apgaismojumā un vidē. Fotogrāfs iesaka, kas jāņem vērā, fotografējot ar viedtālruni.

Egons Lācis

1. Notīri kameras lēcu

Notīri kameras lēcu pirms foto uzņemšanas. Pašsaprotams ieteikums, ko ne visi vienmēr atceras, bet ar ko būtu jāsāk. Izņemot viedtālruni no somas vai kabatas, nejauši varam pieskarties kameras lēcai, atstājot savu pirkstu nospiedumu. Līdz ar to bildes var sanākt miglainas un nekvalitatīvas.

Egons Lācis

2. Atrodi labāko gaismu

Nav ieteicams fotografēt pēcpusdienas saulē, jo tā ir met ēnas, aizsedzot detaļas, kuras varētu izcelt. Ja tomēr fotografē dienas gaišākajā laikā, izvēlies brīdi, kad sauli aizsedz kāds mākonis vai samazini attēla spilgtumu par 15%, lai iegūtu detalizētāku bildi un to būtu vieglāk apstrādāt. Atceries, ka labākais laiks ainavu foto uzņemšanai ir tā saucamās zelta stundas - stunda pēc saullēkta un stunda pirms saulrieta. Šajā dienas laikā saule ir maigāka un piešķirs īpašu noskaņu bildēm.

3. Meklē simetriju

Fotografējot pilsētas ielās, pamēģini bildēt atspulgus, izmantojot peļķes. Tādejādi piešķirsi bildēm simetriju un uzņemtie attēli būs daudz interesantāki par vienkāršām pilsētas ainavām.

Egons Lācis

4. Panorāmas režīms - liela izmēra objektiem

Liela izmēra objekti ne vienmēr ietilpst bildē, tāpēc uzstādi kamerai panorāmas režīmu un pagriez telefonu horizontāli. Fotografē, velkot no objekta lejas uz augšu - tādā veidā iegūsi objekta attēlu pilnā izmērā.

5. Platleņķa kamera - ainavām

Debesskrāpju, mežu vai citu plašu ainavu uzņemšana vislabāk izdosies, ja izmantosi platleņka kameru. Interesantu bildi uzņemsi, ja telefona kamerai ieslēgsi taimeri uz aptuveni 10 sekundēm un novietosi viedtālruni bildes uzņemšanai uz asfalta vai zemes ar kameras objektīvu pret debesīm. Tālrunis uzņems plašu ainavas foto no zemes skatu punkta.

Egons Lācis

6. Zemie leņķi - citai perspektīvai

Kad esi izvēlējies objektu, ko vēlies iemūžināt, foto uzņemšanai izmanto zemos leņķus. Iegūsi pavisam citu redzējumu un attēls būs interesantāks. Turpretim izmantojot priekšplānu, bilde iegūs telpiskumu. Par priekšplānu vari izmantot jūras akmeņus, meža čiekurus u.tml.

7. Piešķir bildei rāmi

Izmanto, piemēram, koku zarus un tilta margas kā bildes rāmi un uzņem attēlu "caur" tiem. Tādējādi izcelsi objektus, kuri atrodas attēla centrā.

Egons Lācis

8. Pro režīms kvalitatīvām bildēm

Izmanto Pro režīmu kā galveno režīmu - RAW formāta bildes ir daudz kvalitatīvākas nekā JPG. Kā arī tās varēsi daudz kvalitatīvāk apstrādāt un labot.

Noderēja?1

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija