Vai tevi var izspiegot caur telefonu? Ņem vērā padomus!

Auto, tehnika, IT 1.maijs 2019
 
Pixabay
Komerciālās spiegprogrammatūras ir tālruņos instalētas, fonā funkcionējošas lietotnes, ko var izmantot, lai uzraudzītu un sekotu līdzi ierīces darbībai. Parasti tās izmanto, lai izspiegotu partnerus vai bijušos partnerus, taču nekas netraucē ļaudīm izmantot šādas programmas, lai vērstos pret noteiktām personām ļaunprātīgos nolūkos. Bieži tas tiek darīts bez upura ziņas, tāpēc šāda veida programmas mēdz dēvēt par stalkerprogrammatūru. Lai gan funkcionalitāte var būt dažāda, programma parasti ļauj personai, kas to instalējusi, piekļūt upura ierīces informācijai, īsziņām, fotogrāfijām, sarunām sociālajos tīklos, atrašanās vietas datiem un dažkārt arī reāllaikā pārsūtīt skaņas un kameras ierakstus.

Lai ieinstalētu stalkerprogrammatūru citas personas ierīcē, ir vajadzīga fiziska piekļuve šai ierīcei, taču to var ātri izdarīt, lejupielādējot lietotni tālrunī no izplatītāja vietnes.

2018. gadā Kaspersky Lab izstrādājumi konstatēja stalkerprogrammatūru 58 487 mobilajās ierīcēs. Tas liecina, ka šis ir nopietns apdraudējums.

Kaut gan šķiet grūti pat iztēloties, ka šāda kliedzoša ielaušanās privātajā dzīvē var būt tik plaši izplatīta un viegli pieejama, stalkerprogrammatūra ir daudzkārt atmaskota un publiski kritizēta, tomēr lielākajā daļā valstu tās statuss joprojām ir neskaidrs.

Turklāt Kaspersky Lab pētnieki ir dziļāk ielūkojušies šādu programmatūru vidē. Pētījuma galapārskatā «Sargieties stalkerprogrammatūras» ir ietverta pārdošanā pieejamo spiegprogrammatūru, tostarp vispopulārāko plaša patēriņa novērošanas lietotņu, analīze. Pētījums liecina, ka šādas programmas ne tikai acīmredzami ielaužas privātajā dzīvē, bet arī parasti tām trūkst aizsardzības līdzekļu pret sensitīvu datu nolaupīšanu. Piemēram, piecās no 10 izanalizētajām stalkerprogrammatūrām vai nu ir bijis datu aizsardzības pārkāpums, vai arī konstatēts, ka tās ir neaizsargātas pret šādiem uzbrukumiem. Analītiķi pat atrada, ka viens piegādātājs glabā upuru datu datnes serverī ar kritisku drošības ievainojamību, atstājot saglabātos datus pieejamus visiem.

Veiciet tālāk norādītās darbības, lai nodrošinātu, ka nekļūstat par digitālās vajāšanas upuri.

  • Instalējiet mobilās lietotnes tikai no oficiāliem lietotņu veikaliem, piemēram, Google Play.
  • Viedtālruņa iestatījumos bloķējiet programmu instalēšanu no nezināmiem avotiem.
  • Nekādā ziņā neizpaudiet ierīces paroli vai piekļuves kodu pat personām, kurām uzticaties.
  • Nekādā ziņā neglabājiet ierīcē nepazīstamas datnes vai lietotnes, jo tās var kaitēt jūsu konfidencialitātei.
  • Kad izbeidzat attiecības, nomainiet visus mobilās ierīces drošības iestatījumus. Bijušais var mēģināt iegūt jūsu personisko informāciju, lai manipulētu ar jums.
  • Kontrolējiet programmas, kas darbojas fonā, un izslēdziet aizdomīgas darbības.
Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija