Kā padarīt mašīnu un braukšanu tajā drošu koronavīrusa laikā

Auto, tehnika, IT 8.aprīlis 2020
 
Publicitātes foto
Dezinfekcijas līdzeklis, medicīniskā maska, vienreizlietojamie cimdi un 2 metru savstarpēja distance - ir tie drošības pasākumi, kas koronasvīrusa izplatības laikā ir jāievēro ikvienam, arī autobraucējiem. Apdrošinātāji autovadītājiem iesaka izvairīties no tieša kontakta ar citiem autovadītājiem, kā arī servisa un degvielas uzpildes staciju biežiem apmeklējumiem. Turklāt, "Veselības centra 4" ģimenes ārste Vizma Vecvērdiņa mudina ievērot drošības pasākumus ne tikai dzīvesvietā un darba vietā, bet rūpīgi tos piekopt arī transportlīdzekļos.

1. Dezinfekcija

"Pēdējā laikā ļoti svarīgi ir pēc iespējas mazāk būt tiešā kontaktā ar citiem cilvēkiem. Arī autovadītājiem ir jāievēro šis ieteikums. Taču ar to nepietiek, automašīnā ir jābūt arī drošības komplektam, kurā ietilpst dezinfekcijas līdzeklis, medicīniskā maska un vairāki vienreizlietojamo cimdu pāri noslēgtā iepakojumā," informē Gjensidige Latvija Transportlīdzekļu atlīdzību grupas vadītājs Andris Balodis.

Pēc "Veselības centra 4" ģimenes ārstes Vizmas Vecvērdiņas teiktā, bez šiem drošības pasākumiem transportlīdzeklī autovadītājiem koronavīrusa laikā nevajadzētu pārvietoties. "Mums ir jāsāk pierast, ka, iekāpjot automašīnā, pirmkārt, ir jādezinficē gan rokas, gan automašīnas virsmas. Arī regulāra automašīnas salona ventilācija ir būtiska šajā laikā, tāpēc ik pa brīdim ir ieteicams atvērt tranportlīdzekļa logus, lai veicinātu gaisa cirkulāciju," stāsta Vizma Vecvērdiņa.

Publicitātes foto

2. Medicīniskā maska

Ģimenes ārste norāda, ka transportlīdzekļos medicīnisko masku svarīgi ir izmantot cilvēkiem ar augšējo elpošanas ceļu saslimšanas simptomiem, savukārt, veseli cilvēki masku var nelietot. Braukšanu ar cimdiem ārste neiesaka, taču norādīja tos izmantot, apstājoties degvielas uzpildes stacijās, veikalos vai citās vietās, kuras apmeklē cilvēki. Vizma Vecvērdiņa uzsver, ka pirms iekāpšanas transportlīdzeklī, cimdi ir jānovelk, kārtīgi jāsaloka un jāizmet.

Kaspars Krafts/F64

3. pasažieru skaits

Ārste Vizma Vecvērdiņa aicina autovadītājus pārdomāt arī pasažieru skaitu transportlīdzeklī un braucienu nepieciešamību. "Šobrīd automašīnās nav ieteicams uzturēties vairākām personām vienlaicīgi, izņemot vienas ģimenes locekļus jeb vienā mājsaimniecībā dzīvojošos. Taču drošāk ir pārvietoties atsevišķi, un, ja nav konkrētas nepieciešamības, tad nepārvietoties nemaz. Īpaši jāpārdomā senioru un bērnu izbraukumu nepieciešamība. Ģimenes mēģina doties pastaigās ārpus mājām, taču ikviena jauna vieta var būt izšķiroša un pakļaut riskam saslimt ar koronavīrusu," komentē V. Vecvērdiņa.

Romāns Kokšarovs/F64

4. Ko iesākt, ja automašīna salūzt?

Apdrošināšanas kompānijas pārstāvis norādīja, ka autovadītājiem vajadzētu mainīt savus paradumus gadījumos, kad auto ir saplīsis, kā arī uzpildot degvielu. "Autovadītājiem vajadzētu izvairīties no saskarmes ar cilvēkiem, tāpēc iesaku degvielas bāku pildīt līdz maksimumam, lai pēc iespējas retāk vajadzētu apmeklēt degvielas uzpildes stacijas. Ja ir iespēja - izmantot pašapkalpošanās degvielas uzpildes stacijas," informē Andris Balodis.

Gjensidige Latvija Transportlīdzekļu atlīdzību grupas vadītājs norādīja, ka gadījumā, ja uz ceļa transportlīdzeklis saplīst, autovadītājiem nevajadzētu zvanīt un lūgt klātienes palīdzību draugiem, kolēģiem vai vecākiem, kā arī neapturēt pretī braucošanās automašīnas. "Ja autovadītājs nespēj atrisināt problēmu pats vai telefoniski konsultējoties ar kādu, tad ir jāsauc kvalificēti speciālisti. Viņi, ievērojot piesardzības pasākumus koronavīrusa laikā, spēs droši un bez riska iespējām auto salabot vai nogādāt transportlīdzekli remontdarbnīcā bez tieša kontakta ar vadītāju," stāsta Andris Balodis.

pixabay

Viņš iesaka arī ceļu satiksmes negadījumā izvairīties no tieša kontakta ar citiem satiksmes dalībniekiem un elektroniski aizpildīt saskaņoto paziņojumu par ceļu satiksmes negadījumu.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija