7 padomi lieliskam ceļojumam

Ceļo! 5.jūnijs 2019
 
Pixabay
Labi laikapstākļi un labi organizēts ceļojums ir tas, ko galvenokārt sagaida ceļotāji, un tūrisma operatora "INTERLUX Travel" Latvijas filiāles vadītājs Vitālijs Puķīts iesaka vēl 7 lietas, ko katram paveikt pašam, lai ceļā justos vēl ērtāk un drošāk.

Ceļojumā bez dokumentiem nekādi!

Ieskenējiet savu pasi un ceļojuma dokumentus, un tos nosūtiet uz savu elektroniskā pasta adresi. Labi, ja dokumenti pieejami vēl kādam no jūsu tuviniekiem, piemēram, gadījumam, ja tos vajadzēs, bet savai e-pasta adresei tomēr nevarēsiet piekļūt.

Pildspalva - nieks, bet noderīgs

Pierakstīt kādu ideju, tikko iepazīto cilvēku kontaktus, aizpildīt dokumentus muitā, risināt krustvārdu mīklu - tam visam noderēs pildspalva. Labi, ja tā ielikta somā. Ja izmantojat atsevišķi rokas bagāžu, tad vislabāk, ja pildspalva glabājas tajā. Turēt apģērbā to gan nevajadzētu, jo izplūdusi tinte var sabojāt ne tikai apģērbu, bet arī ceļojuma noskaņojumu.

Tik daudz drēbju jāpaņem līdzi...

Ceļojuma somas vai čemodāna sakārtošana ir virtuoza māksla. Brīžos, kad jums šķiet, kad neko nevar paņemt līdzi, jo nav vietas, pamēģiniet drēbes sarullēt vai pat izmantot vakuuma maisus. Internetā atradīsiet vēl daudz labu ideju, kā šo gatavošanos posmu ceļojumam paveikt iespējami labāk un ātrāk.

Trauslai bagāžai lidostās lielāka vērība

Ja ceļojat ar lidmašīnu un vēlaties saņemt bagāžu ātrāk par citiem, marķējiet to kā trauslu. Lidostu personāls tai pievērsīs lielāku vērību, uz bagāžas lentes tā nonāks ātrāk par citām somām. Čemodānā vērts ievietot zīmīti ar mājas adresi, kur to vajadzētu nosūtīt, ja tomēr bagāža pazūd kādā no pasaules lidostām. Tāpat pirms lidojuma no bagāžas noteikti jānoņem iepriekšējo lidojumu zīmes, lai nesajauktu galamērķi.

Baudiet vietējo ēdienu!

Ceļojumā vienmēr centieties apmeklēt vietējo restorānu, tā tuvāk iepazīstot valsti un tās kultūru. Vērojiet vai jautājiet, kuru restorānu iecienījuši vietējie iedzīvotāji. Bieži vien pēc izskata vienkāršākā restorānā ir gan labāks, gan autentiskāks ēdiens. Cenu līmenis Eiropā un pasaulē, ar atsevišķiem izņēmumiem, ir diezgan līdzīgs kā Latvijā, tādēļ nav vērts vest līdzi pārtiku. Īpaši, ja dodaties uz tālu valsti, vai jums ir nodrošinātas brokastis viesnīcā.

Atvest ko vērtīgu, ne niekus

Ir patīkami atvest dažādus suvenīrus, bet to iegādi varat apdomāt vēl esot mājās, lai ietaupītu ne tikai naudu, bet arī neatvestu krāmus. Jau pirms ceļojuma vērts iepazīties, kādi izvēlētajā valstī suvenīri ir populāri, ko citi tūristi iegādājas. Iespējams, tie ir kādi kvalitatīvi vietējie ražojumi, kurus pārdod tikai īpašās vietās. Varbūt praktiskāk izvēlēties vēlāk sadzīvē izmantojamas lietas. Eiropas lielpilsētās kvalitatīvus suvenīrus var nopirkt, piemēram, muzejos. Vēl svarīgāk izlasīt, ko nedrīkst ievest Latvijā, piemēram, no trešajām valstīm.

Cieņa pret vietējo kultūru parāda jūsējo

Sens romiešu sakāmvārds vēsta: "Kad esi Romā, dari kā romietis!" Cieniet tās valsts likumus, tradīcijas, kuru esat apmeklējis. Tā ne tikai labāk izbaudīsiet konkrēto valsti, bet gūsiet arī vietējo cieņu un neiekulsieties liekās nepatikšanās. Ja svētnīcās nedrīkst ieiet atkailinātiem, tiek lūgts novilkt apavus, baznīcās sievietēm jālieto galvassega utml, tad izpildiet šīs norādes! Ja tas viss šķiet nepieņemami, izvēlieties citus apskates objektus vai pat citu ceļojumu.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija