6 visbiežāk pieļautās kļūdas ceļojot

Ceļo! 29.marts 2023
 
unsplash.com
Gan pieredzējuši ceļotāji, gan cilvēki, kuriem došanās atpūtas braucienos nav ierasta lieta, mēdz pieļaut dažādas kļūdas. Lasiet tālāk rakstu un uzziniet, kādas ir populārākās kļūdas, kuras tiek pieļautas ceļojot un kā no tām izvairīties.

unsplash.com

1. Pārāk daudz mantu un smagi koferi

Kaut gan, dodoties ilgi gaidītajās brīvdienās, tā vien gribas paņemt līdzi pēc iespējas plašāku garderobi, lai sagatavotos jebkurai situācijai un laikapstākļiem, smaga kofera nēsāšana būs tikai apgrūtinājums. Visbiežāk problēmas cēlonis ir pārāk lielas ceļojuma somas izvēle, tāpēc ieteicams vispirms sākt ar rokas somas aizpildīšanu un palielināt tās izmēru tikai tad, ja tas patiešām ir nepieciešams. Izvēlieties visu, kas, pēc jūsu domām, būs nepieciešams un pēc tam mēģiniet noņemt pusi no šīm mantām, tādējādi sašaurinot izvēli līdz pašām nepieciešamākajām lietām. Tāpat saglabājiet savu ceļojuma garderobi neitrālu, lai varētu kombinēt un saskaņot katru līdzpaņemto apģērba gabalu, kā arī mēģiniet izvēlēties apģērbu, ko ceļojuma laikā var izmantot vairākām aktivitātēm.

unsplash.com

2. Nepareiza transporta izvēle

Lai arī kur pasaulē ceļotu, transports nekad nebūs perfekts, varbūt tikai Japānā, kur vilcienu kavēšanās ir vidēji tikai dažas sekundes gadā. Ir gana daudz veidu, kā transporta problēmas var izjaukt ceļojumu, sākot no nokavētas pārsēšanās līdz mainītiem maršrutiem. Šīs problēmas galvenokārt nav atkarīgas no jums, tāpēc ne vienmēr ir iespējams no tām izvairīties. Labākais veids, kā nodrošināties pret potenciālām likstām, ir meklēt alternatīvus maršrutus nokļūšanai galamērķī - jau laikus iepazīties ar visiem iespējamiem transporta veidiem, piemēram, autobusu, vilcienu un tramvaju, kā arī apsvērt variantus, ko darīt, ja sākotnējie plāni mainās. Ja iepriekš būsiet izpētījuši, ar ko sazināties, piemēram, par atceltu vilciena reisu, tas palīdzēs rīkoties ātrāk un mazinās stresu, nonākot šādā nepatīkamā situācijā. Tomēr, ja vēlaties ceļot bezrūpīgi un nelauzīt galvu par pareizā transportlīdzekļa izvēli, nokavētu pārsēšanos vai pārāk lielu rokas bagāžu, prāmis būs īstā izvēle.

unsplash.com

3. Nepietiekama vietējās kultūras izpēte

Pirms došanās uz jaunu galamērķi ir svarīgi veikt priekšizpēti par attiecīgās valsts kultūru, sabiedrības paražām un nerakstītajiem likumiem. Tāpat ir vērts iemācīties dažas vietējās valodas frāzes, piemēram, "paldies" un "lūdzu", lai jaunajā vietā nejustos bezpalīdzīgi un labāk iekļautos pūlī. Dažu būtisko frāžu apgūšana neaizņems daudz laika un mācību procesu itin viegli var iekļaut ikdienas steigā, izmantojot valodas apguves lietotnes, piemēram, DuoLingo vai Google Translate. Tas būs labu manieru žests un potenciāli var kalpot kā palīgs situācijās, kad nepieciešams attiecīgās valsts iedzīvotāju atbalsts un zināšanas.

unsplash.com

4. Dzīvošana sociālajos tīklos

Uzņemot daudz skaistu bilžu un izbaudot katru ceļojuma minūti, ir vilinoši savu pozitīvo pieredzi un saviļņojumu atspoguļot arī sociālajos tīklos, taču tā ir vēl viena izplatīta ceļojumu kļūda, kas raksturīga jaunajam gadsimtam. Atgriežoties mājās no ceļojuma, sociālie tīkli joprojām būs pieejami, taču vairs nebūs iespējams izbaudīt un sajust galvu reibinošās ainavas, smaržas, skaņas un garšas. Tāpat mēģiniet ierobežot laiku, ko ceļojuma laikā pavadāt sociālajos tīklos, jo pārāk bieža dalīšanās ar iespaidiem var parādīt, ka neesat mājās, un tas savukārt var radīt risku, ka jūsu mājokli varētu apzagt. Tāpēc, ja tomēr plānojat publicēt saturu, pielāgojiet savus konfidencialitātes iestatījumus.

unsplash.com

5. Pārāk stingrs aktivitāšu plāns

Nereti, dodoties ceļojumā, vēlamies saplānot ārpus mājām pavadīto laiku gluži vai pa minūtēm, lai atvēlētajā laika periodā paspētu apskatīt un izbaudīt pēc iepējas vairāk. Tomēr tā vietā labāk būt elastīgiem un nebaidīties mainīt iecerētos plānus laikapstākļu vai budžeta ierobežojumu dēļ. Ir svarīgi pārliecināties par laiku, kas nepieciešams, lai nokļūtu no punkta "A" līdz punktam "B" (ne pēc attāluma, bet gan ceļošanas veida, piemēram, izmantojot automašīnu, autobusu vai vilcienu). Tāpat jāparedz papildu laiks potenciālai kavēšanai, kā arī papildu laiks atpūtai. Vērts atcerēties - nav nepieciešams apskatīt visu valsti vienā apmeklējuma reizē, jo, nepagūstot to izdarīt, jutīsieties vīlušies.

unsplash.com

6. Palikšana uz “iestaigātas takas”

Vēl viena bieži sastopama ceļojumu kļūda ir turēšanās pie “iestaigātām takām” jeb labi zināmu un populāru tūrisma galamērķu izvēle. Šādi galamērķi, it sevišķi vasaras mēnešos, mēdz būt tūristu pārpildīti, pārāk dārgi un neautentiski. Lai gan, iespējams, vēlēsieties apmeklēt dažus no šiem apskates objektiem, centieties doties arī tālāk, pirms tam rūpīgi izpētot mazāk zināmu apskates objektu atrašanās vietas, kā arī aprunājoties ar vietējiem iedzīvotājiem. Viņi varēs norādīt uz apskates vietām, par kurām bieži vien zina tikai paši vietējie.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija