Īsa pamācība – kādās glāzēs jāielej attiecīgais vīns

Dārzs un māja 20.februāris 2019
 
Pixabay
Glāžu ir daudz un dažādas, un, ja runājam par vīna pasauli, tad, neskaitot mazās tulpju formas glāzes, no kurām dzerot reti kas garšo labi, pārējām glāzēm un to formām ir ļoti liela nozīme, kas ļauj vēl vairāk un niansētāk izjust dzēriena garšu un aromātu.
  • Glāzes sieniņu forma liek dzēriena malkam ietecēt mutē tā, lai tas sasniegtu tieši tos mēles receptorus, kas attiecīgo garšas niansi sajutīs vislabāk
  • Kompleksie aromāti un garšas vislabāk izbaudāmi, izmantojot glāzes ar platu atveri un šaurām malām, piemēram, sarkanvīnam piemērotāka būs liela glāze, savukārt baltvīna glāzes ir mazākas, šaurākas un plānākas, to formas atgādina tulpju ziedus un ļauj izbaudīt visas klasiskā baltvīna īpašības

Ekrānuzņēmums no gardezi.lv

Vīna glāzes var iedalīt:

  • Lielā vīna glāze (1) (grand wine glass) - tā paredzēta vīnam, bet tajā var pasniegt arī bezalkoholiskos dzērienus, tās tilpums ir 350-800 ml. Neatkarīgi no glāzes tilpuma, jaunus vīnus glāzē jālej robežās no 150-250 ml (ne vairāk), bet vecākus un izturētākus vīnus robežās no 50-150 ml. Lielās vīna glāzes var iedalīties vēl sīkāk atkarībā no reģiona, no kura cēlies vīns, piemēram, Bordo glāze, Burgundijas glāze (2). Burgundijas glāze ir lielāka par Bordo glāzi, tajā var labāk izbaudīt vīnus ar stipriem aromātiem. Glāzes lielais izmērs ļauj vīnam labāk elpot.
  • Sarkanvīna glāze (3) (red wine glass) - tās tilpums ir 200-350 ml, un, lejot vīnu, jāpiepilda trešdaļa vai puse no glāzes tilpuma.
  • Baltvīna glāze (4) (white wine glass) - tās tilpums ir 150-300 ml, un, lejot vīnu, jāpiepilda trešdaļa vai puse no glāzes tilpuma. Tā ir ievērojami mazāka par sarkanvīna glāzi, lai vīns ilgāk saglabātos vēss.
  • Deserta vīna glāze (dessert wine glass) - tās tilpums ir 90-150 ml, un to mēdz dēvēt arī par portvīna glāzīti. Šajā glāzē lej 50-100 ml stiprināta vīna un ne vairāk.
  • Šampanieša glāze (champagne flute glass) - klasiskā tulpes formas šampanieša glāze ar tilpumu 120-250 ml. Glāzes izstiepti garenā forma ļauj dzēriena burbulīšiem atsisties pret glāzes sieniņām, radot burvīgu skatu, labāku garšu un aromātu. To nereti dēvē arī par „šampanieša flautu”, jo flute tulkojumā no angļu valodas nozīmē flauta. Šampanieša glāze restorānā var būt ar savu individuālo dizainu.

Avots

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija