Iemesli un risinājumi! Kādēļ iznīkst zālājs?

Dārzs un māja 17.maijs 2019
 
Pixabay
Lelde Veinberga
 
Zaļš un biezs mauriņš ir tikpat svarīgs kā jebkura puķu dobe, kas priecē acis. Bet, kas var būt par iemeslu "neveslīgam" zālājam? Uzzini!

Uzturvielu trūkums

Kā jebkuriem augiem, arī zālei nepieciešamas uzturvielas un minerālvielas. Bez slāpekļa zāliens pārtop no zaļa uz dzeltenu, taču mēslojumu izmantojiet uzmanīgi, jo pārāk daudz un nepareizā laikā, tas var tikai kaitēt.

Tāpat viena no svarīgākajām zāles minerālvielām ir dzelzs, kas neietekmē zāles augšanu, bet krāsu gan. Tāpat jāpatur prātā, ka betons absorbē dzelzi, kas nozīmē, ka betona celiņi vai apmales noplacina augsni gar tām, kas ietekmē gan tuvumā esošo mauriņu, gan puķu dobes.

Kāpuri

Ja tavu piemājas mauriņu klāj brūni plankumi un nav izskaidrojumu, kādēļ tas iet postā, pamēģini to parakt, lai pārbaudītu vai zem tā nav kāpuri, kuriem ļoti garšo zālājs. Tikt vaļā no tiem var ar pesticīdiem, bet ar dabīgākiem līdzekļiem tas var prasīt ilgāku laiku.

Ķimikālijas

Pārāk daudz pesticīdu vai herbicīdu var kaitēt zālājam - tas var "izdegt". Pārliecinies, ka veic darbības, kā norāda instrukcija, lai izvairītos no iespējams, ka ķimikālijas izmanto pārāk daudz.

Par maz vai par daudz ūdens

Tavam zālājam nepieciešams pietiekami daudz ūdens, lai tas būtu zaļš, taču pārlaistīšana piesātina augsni, kaitējot sakņu augšanai un mikrobu aktivitātei.

Augsnes sablīvēšanās

Augsne mitruma ietekmē laika gaitā sablīvējas. Augu augšanai nepieciešamas barības vielas, mitrums un ļoti svarīgs faktors - gaiss. Gaisa trūkums pasliktina augšanu, zāliens slikti uzņem barības vielas, veidojas sūna, sāk augt nezāles. Tādā gadījumā jāveic zāliena aerācija - vecās zāles ‘’izķemmēšana’’ ar aeratoru vai grābekli. Šī procesa rezultātā tiek likvidētas pagājušā gada zāliena atliekas un uzirdināta augsnes virskārta, augsnē nokļūst skābeklis un tā elpo. Tas ir ļoti svarīgi, lai turpmāk būtu kvalitatīvs zāliens. Šos darbus ieteicams veikt katru pavasari.

Truls pļāvēja asmens

Ja asmens nav pietiekami ass, tas zāli nopļauj nevienmērīgi, kas var izraisīt zālāja krāsas maiņu

Suņu "peļķītes"

Mīluļa "ātrās darīšanas" piemājas zālienā var izraisīt zālāja krāsas maiņu vai pat bojāeju. Ja iespējams, izmanto dārza šļūteni un aizskalo suņa radīto "peļķīti".

Pārāk zema pļaušana

Pļaujot zālāju pārāk tuvu augsnei var nodarīt kaitēt zāles augšanai. Noregulē asmeņus apmēram 5-10 cm no zemes.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija