Kā jāiekārto istaba zīdainim, mazulim un lielākam bērnam

Dārzs un māja 6.jūnijs 2019
 
Pixabay
Mājām būtu jābūt bērnam drošākajai vietai pasaulē, tāpēc ir svarīgi plānot un iekārtot bērnistabu tā, lai mazie varētu savā telpā droši spēlēties un justies brīvi. IKEA dizainere Baiba Freija sniedz padomus, kā iekārtot bērnistabu droši, ņemot vērā bērna vecumu.
“Iekārtojot bērnistabu, ir svarīgi plānot to no bērna perspektīvas - mēbelēm un interjera priekšmetiem jābūt bērniem piemērotiem gan drošības, gan izmēra ziņā,” skaidro Freija. Piemēram, pakaramajiem, plauktiem, galdam un citām virsmām jābūt bērnam ērti un brīvi pieejamām.

Tāpat, izvēloties bērnistabas mēbeles, jāņem vērā arī bērna iemīļotākās aktivitātes un hobiji. “Mazākiem bērniem tas parasti nozīmē atstāt daudz vietas istabas vidū, kur spēlēties, bet vēlāk istabā var novietot galdu zīmēšanai vai iekārtot stūrīti lasīšanai,” saka IKEA dizainere.

Drošība bērniem līdz viena gada vecumam

Svarīgākā mēbele zīdainim noteikti ir gultiņa, un tai būtu jābūt viegli pielāgojamai, bērnam augot. “Kad bērniņš ir nesen piedzimis, guļamā virsma jānovieto augstākajā līmenī, lai vecāki varētu viegli bērnu izcelt no gultiņas, nepārslogojot muguru. Taču, kad zīdainis sāk velties vai mēģina apsēsties, gultas pamatne jānovieto zemākā līmenī, lai būtu droši, ka bērns nejauši neizkritīs no gultas. Pirmajā dzīves gadā ieteicams izvairīties no spilvenu lietošanas un gultiņā likt tikai palagu un vieglu sedziņu.

IKEA dizainere uzsver, ka zīdaiņa gultiņu nevajadzētu novietot spožā gaismā, taču, ja no tā nevar izvairīties, ieteicams izmantot aizkarus, lai aptumšotu bērna guļvietu. “Svarīgi, lai šie aizkari drošības nolūkos atrastos vismaz 40 cm attālumā no gultiņas,” norāda Baiba Freija. Tāpat ir vērts ap gultiņu atstāt brīvu telpu aptuveni 70 cm rādiusā, lai tai būtu viegli piekļūt no visām pusēm un ērti tīrīt. Būs parocīgi, ja netālu no gultas novietosiet pārtinamo galdu ar nelielu kumodi, kur glabāt bērniņa drēbes un kopšanas piederumus.

Lielākoties līdz viena gada vecumam bērni sāk rāpot vai spert pirmos soļus, līdz ar to viņi var piekļūt dažādiem priekšmetiem mājās. Tāpēc IKEA interjera dizainere iesaka izmantot dažādus drošības risinājumus: “Elektrības rozetes ir viena no bīstamākajām vietām bērnistabā, tāpēc tās vajadzētu aizklāt ar īpašiem rozešu aizsargiem, lai izvairītos no negadījumiem, kad bērns gūst elektrošoku vai iebāž rozetē kādus priekšmetus.” Viņa arī piebilst, ka būtiski ir izmantot aso stūru aizsargus, lai mazulis nejauši nesavainotos, turklāt šādi drošības risinājumi nemaksā dārgi.

Izvēloties grīdas segumu, jāskatās, lai tas būtu izturīgs un viegli uzkopjams. “Rotaļlietas, krāsas, ūdens vai ēdiens - viss, kas ir būtisks bērna attīstībā un mācīšanās procesā - var nokrist vai izlīt uz grīdas, un tas ir normāli, tāpēc svarīgi, lai grīdu varētu viegli satīrīt,” saka Baiba Freija, piebilstot, ka cietais grīdas segums, piemēram, parkets, var arī samazināt alerģiju risku. Tas pats attiecas uz sienas seguma materiālu - matēta sienas krāsa ir grūtāk tīrāma nekā tāda, kas ir ar vieglu spīdumu.

Drošība vienu līdz trīs gadus veciem bērniem

“Ja zīdaiņu gadījumā ir svarīgi pievērst uzmanību drošībai gultiņā un miegā, tad, bērnam paaugoties un sākot aktīvi izzināt pasauli sev apkārt, vecākiem būtu jāpadomā jau par visu mēbeļu un interjera priekšmetu drošību,” norāda IKEA dizainere. Piemēram, bērni jūtas vislabāk gultā, kas ir viņiem piemērotā garumā, tāpēc ieteicams iegādāties gultu, kuras garumu var pielāgot, bērnam augot. Tāpat ir vērts izvērtēt mēbeļu izvietojumu - tām būtu jābūt vai nu cieši kopā, vai ar vismaz 40 cm atstarpi, lai bērns nevarētu iekrist vai iesprūst starp mēbelēm.

Bērnistabā vēlams izvairīties no žalūzijām un aizkariem ar zemām cilpām, jo bērns tajās var ieķerties un nosmakt. “Iesaku izvairīties no mēbeļu novietošanas logu tuvumā, lai bērns nevarētu viegli uzkāpt uz palodzes. Tāpat arī rotaļu zonu un gultiņu labāk novietot tālāk no loga. Ja no tā nevar izvairīties, tad ieteicams izmantot īpašus logu slēdžus, lai bērns pats nevarētu logu atvērt,” skaidro Baiba Freija. Savukārt, izvēloties apgaismojumu, jāpadomā par to, lai lampas nesakarstu un nebūtu izgatavotas no viegli plīstoša materiāla, kā arī lai vadi būtu droši paslēpti.

Ēšanai ieteicams izmantot bērniem domātus traukus - tas būs gan ergonomiski, gan iedrošinās bērnu mācīties. “Augstie bērnu krēsli palīdzēs mācīt bērnam ēst, jo tad viņš, atrodoties vienā līmenī ar vecākiem, jutīsies līdzvērtīgs pieaugušajiem,” saka dizainere.

Drošība trīs līdz piecus gadus veciem bērniem

Bērniem šajā vecumā galvenais ir nodrošināt pietiekami daudz vietas uz grīdas, kur viņi var spēlēties ar vecākiem vai draugiem. “Papildu brīvu vietu uz grīdas var iegūt, izvēloties atbilstošus mantu glabāšanas risinājumus, kur salikt rotaļlietas, klucīšus un kam bērni paši var ērti piekļūt. Noderīgas būs arī viegli pārvietojamas mantu glabātuves, kas ļaus ātri atbrīvot vietu rotaļām,” skaidro IKEA dizainere. Tā kā šajā vecumā bērniem spēlējoties patīk iejusties dažādās lomās, varat apsvērt iespēju iegādāties, piemēram, bērnu virtuvīti vai galdu, kur spēlēties kafejnīcās.

Istabās, kur dzīvo bērni līdz piecu gadu vecumam, vajadzētu izvairīties no stikla priekšmetiem vai izmantot tikai rūdīto stiklu, kas nav bīstams bērnam, ja saplīst. Tāpat vajadzētu izvairīties no priekšmetiem ar asiem stūriem vai izmantot spilvenus.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija