5 padomi, lai virtuvi padarītu par drošu vietu maziem bērniem

Dārzs un māja 16.jūnijs 2019
 
unsplash.com
Jaunas virtuves ierīkošana mājās ir atbildīgs lēmums, pirms kura pieņemšanas ikvienam būtu jāveic vajadzību izvērtēšana. Viens no būtiskākajiem jautājumiem, kas var ietekmēt virtuves dizainu un funkcionalitāti, ir ģimenē augošs mazs bērns. "Arens Rīga" dizaineru komanda dalās ar 5 ieteikumiem, kas jāņem vērā, lai virtuvi padarītu par drošu telpu.

Izturīgi materiāli

Ne tikai mazi bērni, bet arī mājdzīvnieki var negribot deformēt vai sabojāt materiālus, kas izmantoti virtuves fasādes vai virsmu ražošanā. Skrāpēšana, zīmēšana, knibināšana, apliešana… Tie ir tikai daži no “nedarbiem”, ar ko nākas saskarties, kad virtuvē saimnieko mazākie mājas iemītnieki. Izvēloties materiālus, no kā ražot mēbeles, dizaineri iesaka pievērst uzmanību tādiem materiāliem, uz kuriem mazāk redzamas nolietojuma pēdas un kas ir izturīgāki pret ūdens šļakatām un aktīvām spēlēm ar ūdeni.

Vislabāk būtu piemērots "Lasertec" tehnoloģijas akrils vai "Fenix", kas ir izturīgs gan pret skrāpējumiem, gan mitrumu, tāpat fasādēs var izmantot arī laminātu vai masīvkoku. Savukārt galda virsmai - dabīgo vai mākslīgo akmens segumu. Lai saglabātu mēbeļu un virsmu ilgmūžību, būtu jāizvairās no stikla, krāsota vai finierēta MDF materiāla, kā arī masīvkoka galda virsmas.

Pārdomāts augstums

Ja bērns ir vecumā no 3 līdz 4 gadiem, kad staigā pats un izzina visu, kas atrodas apkārt, jāpadomā par vietām, kas ir viegli aizsniedzamas. Piemēram, atvilktnei ar nažiem būtu jāparedz speciāls slēdzis, un plauktam, kur glabājas glāžu kolekcija - pietiekami augstu, lai bērns neaizsniegtu un nesavainotos. Tas attiecas arī uz tehniku un elektrības izvadiem - tai jābūt aprīkotai ar maksimālu bērnu drošību, nepieļaujot risku, ka mazākie ģimenes locekļi paši var iedarbināt plīts virsmu vai ieslēgt tējkannu.

Klātbūtne gatavojot

Gatavošana kopā ar bērnu ir ne tikai jautrs, bet arī ļoti svarīgs aspekts, lai radītu prieku, saikni un priekšstatu par ēdiena tapšanas procesu. Lai virtuve nebūtu tikai drauds mazajiem rakariem, ir jāparedz iespēja tiem arī palīdzēt mammai un tētim, virtuvi aprīkojot ar mazām kāpnītēm vai bērniem drošu paaugstinājumu, kas ļautu visiem iesaistīties procesā.

Vieta, kur kopīgi ieturēt maltīti

Nenoliedzami, kopīgas brokastis, pusdienas vai vakariņas ir svarīgs aspekts un norma, ko ieviest ģimenes ikdienā. Arī ar galda izvēli jābūt kritiskiem, ja ģimenē aug bērni. Lai arī cik skaisti un stilīgi dzīvokļa interjerā izskatītos augstā bāra lete, tā nedrīkst būt vienīgā ēšanas vieta. Kopējam galdam ir jābūt tādam, lai pie tā bez problēmām var apsēdināt bērnu vai piebīdīt speciālo mazuļu ēšanas krēslu.

Izturīgas atveramās un izbīdāmās sistēmas

Maziem bērniem, kas izbauda mirkļus virtuvē, patīk ierāpties skapīšos vai ielīst kādā atvilktnē. Šādos gadījumos (arī tad, kad notiek nejauša uzspiešana) virtuves atvilktņu un grozu sistēmām jābūt īpaši augstas noturības, lai nedeformētu un nenolauztu konstrukcijas.

Tāpat svarīgi ir izvairīties no push-open atvilktnēm vai atvilktnēm, kas atveras ar elektromehānismu, jo tās jebkurš var nejauši atvērt.

Savainoties ar šādu atvilktni ir tik viegli un ātri, ka vecākiem būs grūti uzķert mirkli, kurā kas tāds var notikt.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija