Paņēmieni, kā mājās ietaupīt elektrību

Dzīvo gudri! 11.janvāris 2019
 
Pixabay
Lelde Veinberga
 
Ja ietekmēt elektrības cenu tirgū mūsu spēkos nav, tad to varam censties taupīt savās mājās. Mazāk iztērētas elektrības - mazāki rēķini. Ieklausies dažos padomos!

Izslēdz gaismu, kur tā nav nepieciešama. Uzturoties mājās nevajag saslēgt visus gaismas slēdžus. Vien pāris stundas dienā lieki "dedzinātas" elektrības gada šķērsgriezumā ir ievērojama summa, ko vari ietaupīt. Tāpat izdevīgi lietot LED spuldzes.

Lieto dabīgo apgaismojumu. Īpaši ceļot vai pārveidojot savu mitekli, padomā - varbūt var izbūvēt papildus logu dienvidu pusē. Viens uz dienvidiem vērsts logs var apgaismot no 20 līdz 100 reizes lielāku platību, apgalvo BC Hydro. Tāpat pārdomā aizskaru un žalūziju parocīgumu. Ielaid gaismu! Vairāk izmanto galda lampas. Izmanto gaismas ķermeņus vien tur, kur tev tie ir nepieciešami - izslēdz griestu apgaismojumu un izmanto lampas konkrēti vietās, kur nepieciešama gaisma.

Izrauj "no sienas" elektroierīces, ko nelieto. BC Hydro norāda, ka gaidīšanas režīmā elektroierīces gadā iztērē aptuveni 10% no visa elektrības patēriņa. Atvieno no kontakta elektroierīces, kad tās nelieto!

Lieto klēpjdatoru. Ja tev mājās ir stacionārais dators, tad labāk to nomaini pret laptopu!

Dodoties prom, izslēdz gaisa kondicionieri. Ja mājās neviena nav, gaisa kondicionieri arī nevajadzētu atstāt ieslēgtu.

Atbrīvojies no vecā televizora. Ja vēl mājās "aizķēries" vecais televizors - ar smagu ekrānu un lielu "kasti", labāk nodod to pārstrādē vai ziedo. Elektrības rēķiniem draudzīgāki ir LCD televizori.

Taupi elektrisko apkuri. Vien pazeminot elektriskās apkures termostatu pa diviem grādiem, vari ietaupīt 5% no rēķina, ja piecus grādus - 10%

Biežāk lieto mikroviļņu krāsni. Izrādās mikroviļņu krāsns 15 minūtēs veic to pašu uzdevumu, ko cepeškrāsns vienas stundas laikā.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija