Sešas lietas, kuras ieviešot savā ikdienā, tu palīdzēsi dabai

Dzīvo gudri! 17.janvāris 2019
 
Pixabay
Lelde Veinberga
 
Portāls "do it yourself" apkopojis sešas lietas, padomus un atgādinājumus, ko tu vari darīt, lai nekaitētu dabai un mūsu planētai.

1.

Izveido kompostu

Pixabay

Komposta priekšrocības ir neizmērojamas - ne tikai tas samazina atkritumos izmestās pārtikas daudzumu, bet tas arī pēc tam nāk par labu tavam piemājas dārziņam. Komposts ir labākais dabiskais "ēdiens" tavam dārzam un to ir vienkārši izveidot:

  1. atrodi lielu tvertni, kur glabāsies tavs komposts. To vari arī izveidot pats no koka vai cita materiāla;

  2. vienmērīgi noklāj papīru vai zariņus, tad seko zaļā masa (zālaugi, lapas) un pēc tam organiskie atkritumi (augļi un dārzeņi, kafijas biezumi, olu čaumalas);

  3. ik pa laikam kompostu izmaisi, lai tajā cirkulē gaiss;

  4. ātrāk komposts izveidosies, ja tvertni turēsi saules gaismā, bet nepieciešams arī regulāri pievienot ūdeni.

Tāpat komposta kaudzes veido dārzmalā no mazdārziņa izrautajām nezālēm un piemājas nopļautā mauriņa. Pēc gada kaudze pārvērtusies par auglīgu zemi, kuru atkal vari "ieguldīt" mazdārziņa, siltumnīcā vai puķu podos.

2.

Uzstādi lietus ūdens savākšanas tvertnes

Pixabay

Taupi dabas resursus - uzstādi vai izveido pats lietus ūdens savākšanas mucas vai cita veida tvertnes. Tas palīdzēs ilgāk nodrošināt ūdeni tavam dārziņam vai siltunīcai un mazāk tērēs resursus no akas.

3.

Nedaudz atbrīvojies no zālāja

Pixabay

Piemājas zālājs prasa plašu klāstu resursu - sākot ar tā laistīšanu, lai neaizietu bojā, beidzot ar regulāru pļaušanu. Daudzi savu zālāju vēl arī apstrādā ar ķīmiskām vielām, lai atbrīvotos no nevēlamām nezālēm. Ietaupi darbu sev, netērē ūdeni un nelieto ķīmiskos līdzekļus - daļēji atbrīvojies no zālāja vietās, kur tas tev nav nepieciešams! Viens no veidiem - izveido akmens vai cementa taciņas. Tāpat vari iestādīt košumkrūmus, kuri ir izturīgāki arī ne tik patīkamos apstākļos.

4.

Nomaini spuldzes

Pixabay

Lai būtu dabai draudzīgāks, lieto pareizā veidā spuldzes, kuras netērē tik daudz enerģijas. Īpaši, ja vēl lieto kvēlspuldzes, laiks pāriet uz LED spuldžu gaismekļiem. LED lieto ievērojami mazāk elektroenerģijas, bet ir tikpat spožas.

5.

Utilizē toksisko sadzīves ķīmiju

Pixabay

Rūpējies, lai tava lietotā sadzīves ķīmija nenonāk kopējā ūdens lietošanas sistēmā. Ņem vērā, ka zālāja smidzināšana un dārza taciņu mazgāšana ar ķīmiskām vielām beigu beigās nonāk kopējā ūdens sistēmā, kuru pats lietosi uzturā.

Padomā par alternatīvām - baltais etiķis cīņā pret nezālēm, sodu tīrīšanai. Tāpat pārskati savu sadzīves ķīmiju un tās ietekmi uz dabu!

6.

Taupi ūdeni

Pixabay

Ir vairāki veidi, kā ietaupīt ūdeni:

  • pirms dodies dušā, zem strūklas novieto spainīti - tas būs ūdenim, kas tecēs, kamēr noregulēsi sev vēlamo ūdens temperatūru;

  • atdzesētu ūdeni, kurā, piemēram, vārīji nūdeles, neizlej izlietnē, bet pagalmā, kur, iespējams, tas augiem vairāk noderēs. Protams, jāņem vērā sāls daudzums un citas sastāvdaļas, kuras pievieno vārīšanas procesā;

  • neizlej notekcaurulē ūdeni ar kuru mazgātas samērā tīras lietas vai pārtikas produkti, piemēram, salāti. Ūdeni var izmantot vēlreiz kāda cita pārtikas produkta noskalošanai;

  • nelaid prom arī dzeramo ūdeni, kas ilgāk pastāvēji nelietots - piepildi mājdzīvnieka bļodiņu vai aplej telpaugus.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija