Kādu ūdeni pirkt veikalā mazam bērnam

Dzīvo gudri! 20.marts 2019
 
f64
Sertificētā uztura speciāliste Svetlana Aleksejeva skaidro: „Bērnam, jo īpaši līdz viena gada vecumam, ir nepieciešams ūdens, kas ne tikai atbilst higiēnas pamatstandartiem, bet arī ir noteiktiem parametriem atbilstošs: tajā jābūt zemam sulfātu, nātrija un fluorīdu saturam.”

Ūdenim, ko ražotāji sauc par "bērnu ūdeni", jāatbilst tādiem parametriem kā zems nātrija un citu minerālvielu saturs, kā arī sterilitāte. Uztura speciāliste piebilst, ka, izvēloties ūdeni bērnam, ieteicams dot priekšroku ūdenim, kam ir neitrāla garša un sastāvs: “Ieviešot piebarojumu un gatavojot mazulim pirmos ēdienus uz ūdens bāzes, dodiet priekšroku mīkstam ūdenim. Šāds ēdiens bērnam garšos labāk.”

Visbiežāk - lai mammām atvieglotu izvēli - ūdens, kas pēc visiem parametriem ir piemērots pat zīdaiņiem, tiek iepakots pudelēs ar noteiktu noformējumu, kas ieturēts bērnu tematikā. Bet, diemžēl, ne vienmēr „bērnu” noformējums vai uzraksts uz cenu zīmes garantē to, ka ūdens tiešām ir piemērots mazam bērnam. Šī iemesla dēļ vecākiem jābūt ļoti uzmanīgiem un jāpārbauda ūdens sastāvs uz etiķetes.

Saskaņā ar ASV Pārtikas un medikamentu pārvaldes (angliski - FDA), kā arī Lielbritānijas Nacionālā veselības dienesta (NHS) ieteikumiem, izvēloties ūdeni bērnam, vecākiem ir jāpievērš uzmanība šādiem kritērijiem:

• zems nātrija saturs: ≤ 0,02 g/100 ml;

• zems sulfātu saturs: ≤ 0,025 g/100 ml;

• zems fluorīdu saturs: ≤ 0,11 mg/l.

Ir svarīgi pievērst uzmanību mineralizācijas pakāpei, kas var būt ļoti atšķirīga - no 0,01 līdz 14 g/l. Zīdaiņiem ieteicams lietot ūdeni, kura mineralizācijas pakāpe ir ≤ 0,5 g/l, savukārt bērniem, kas vecāki par vienu gadu, jau var dot ūdeni ar minerālvielu saturu 0,5-1,5 g/l.

Cik tad daudz ūdens vajadzētu dzert bērnam? Pasaules Veselības organizācija informē, ka ieteicamais patērējamā šķidruma daudzums ir atkarīgs no daudziem faktoriem: no vecuma, svara, auguma, aktivitātes dotajā brīdī, gaisa mitruma un temperatūras, kā arī no tā, cik daudz šķidruma cilvēks patērē ar ēdienu. Piemēram, šķidruma daudzumu organismā ietekmē arī tas, ko bērns apēdis: sviestmaizi vai arbūzu. „Orientējoši - 4 līdz 8 gadu vecuma bērniem vidēji nepieciešami 1,6 litri šķidruma pārtikas un dzērienu veidā, no kuriem aptuveni 1,1 - 1,3 litri jālieto dzērienu veidā. Vecumā no 9 līdz 13 gadiem būtiska nozīme ir arī bērna dzimumam: zēniem ieteicams dzert aptuveni 1,5-1,7 litrus šķidruma, savukārt meitenēm - 1,3 - 1,5 litrus,” saka S. Alekseeva.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija