Vērtīgi liepziedu skaistumkopšanas noslēpumi daiļuma vairošanai

Dzīvo gudri! 19.maijs 2019
 
Pixabay
Starp daudziem aromātiskiem augiem ar īpaši siltu, maigu un sievišķīgu smaržu izceļas liepziedi. Liepu ziedēšanas laiks ir viens no reibinošākajiem brīžiem vasaras ritējumā, kad daudzi steidz baudīt burvīgo smaržu un ievākt ziedus veselīgai tējai. Taču liepas dzīslās rit ne viens vien brīnumlīdzeklis - ne velti latviešiem liepa jau izsenis bijusi sievišķības simbols. Par liepziedu spēku skaistumkopšanā stāsta "Stenders" Attīstības ķīmiķe Jūlija Kuzņecova.

“Nav tāda kosmētikas līdzekļa, kurā nevarētu iekļaut liepziedus - gan pašu ziediņus, ko būsiet redzējuši ziepēs un vannas bumbās, gan ēteriskās eļļas, kuras iespējams sastapt dažādos produktos no roku un sejas krēmiem līdz ķermeņa losjoniem, šampūniem un pat parfimērijai,” atklāj Kuzņecova un piebilst - liepziedi kosmētikā ir ne tikai nevīstošas jaunības avots, bet arī iespēja uzburt ap sevi vasaras jaukāko laiku pat vistumšākajā ziemas dienā.

No sendienām līdz mūsdienām

Latviešiem liepa jau izsenis bijusi sievišķības simbols, kuru apdzied tautasdziesmās un godina tradīcijās. Liepas aizvien rada jaunus dzinumus: apzāģējot atvases, no pumpuriem ātri izaug jauni zari, bet pat simtgadīgu koku stumbri, kamēr nav satrupējuši, spēj izdzīt atvases. Vēl no 17. gadsimta rodamas liecības, ka liepai ziedots piens, sviests, siers un tauki. Nav brīnums, ka šo koku saista ar sievišķo enerģiju, jo liepa ir skaista un krāšņa, tai piemīt dziedējošas un dzīvību radošas īpašības, bet maigās liepu lapu pirtsslotas nomierina garu un vairo skaistumu, attīrot ādu labāk nekā ziepes. Liepu aromāts spēj remdēt galvassāpes un vairot dzīvesprieku. Turklāt liepa ir plaši izplatīta apdzīvoto vietu apstādījumos un sniedz patīkamu pavēni vasaras karstumā.

Taču arī citas tautas ir godinājušas liepu, augstu vērtējot liepu kā medus devēju. Liepa reiz bija viens no galvenajiem lietaskokiem, no kura gatavoja mēbeles, pirts lāvas, darbarīku kātus, kokles, no mizām - lūkus vīzēm, no lapām - pirtsslotiņas, no ziediem - tējas. Liepai nereti piedēvē arī gluži pārdabiskas spējas - ja, ejot gulēt, plakstus un seju pārklāj ar svaigām liepu lapām, acis kļūstot skaidras, bet sarežģītās dzīves situācijās pie liepas varot saņemt padomu.

Kas liepziedam azotē?

Liepziedi satur glikozīdus, ēteriskās eļļas, miecvielas un C vitamīnu. Ēteriskajām eļļām varam pateikties par burvīgo smaržu, bet miecvielas dod liepziedu tējai raksturīgo nedaudz rūgteno garšu. Skaistumkopšanā būtiskākā nozīme ir tieši C vitamīnam, kas palīdz glābt sausu, vīstošu ādu, nostiprina matus un piešķir mirdzumu dabiskam skaistumam. “Bāla āda, pigmentācija vai nelīdzens sejas tonis, ātri iegūstami zilumi, pelēcīgs, paguris izskats vai straujas novecošanas pazīmes liecina, ka jūsu ādai trūkst C vitamīna. Tas ir spēcīgs antioksidants, kas pasargā ādu no brīvajiem radikāļiem, aizkavējot ādas novecošanu. Taču tas nav vienīgais pārsteigums, kuru mums glabā liepziedi - tie izlīdzina ādas toni, dziedē savainojumus un iekaisumus, palīdz mazināt kapilāru tīklojumu uz ādas un piedalās grumbiņu izlīdzināšanā,” skaidro eksperte.

Ziedēt kā liepai visu gadu

Lai gan liepziedu ekstraktam piemīt mīkstinoša iedarbība un tas palīdz saglabāt ādas jaunību, vieni paši liepziedi nepadara visu darbu. "Stenders" liepziedu ekstraktu savieno ar citiem ādas “našķiem” - alveju, medu, dabiskiem sāls kristāliem, augstvērtīgām augu eļļām un hidrolizētu kviešu proteīnu. “Liepziedu produktiem parasti raksturīga viegla tekstūra, tie ātri iesūcas, padara ādu gludāku un mīkstāku, vairojot tās labsajūtu. Maiga, dabas svaiguma piesātināta dušas želeja, kas saudzīgi attīra ādu, vai bagātīgas putas ieskauj neticami jaukā aromātā un, iespējams, tā pat ir liepziedu vislielākā bagātība. Taču šī smarža dara mūs laimīgus, bet nekas tik ļoti nevairo cilvēka skaistumu kā laimīgs smaids un starojošs acu skatiens,” saka Kuzņecova, novēlot izbaudīt liepu ziedēšanu visā pilnībā - šogad tā vēl priekšā.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija