Dzīvo zaļāk! Padomi videi draudzīgām iepirkšanās reizēm

Dzīvo gudri! 7.jūnijs 2019
 
unsplash.com
Pasaulē un arī Latvijā arvien izplatītākas kļūst dažādas "zaļās" domāšanas un zero waste kustības, kas popularizē ekoloģisku dzīvesveidu, un tas ir likumsakarīgi, jo ekoloģiskais slogs, ko mēs, cilvēki, radām Zemei, pēdējās desmitgadēs ir kļuvis ļoti liels, tādēļ ir jādomā, kā to ierobežot. Cilvēkiem ar strauju ikdienas ritmu radikālas "zaļās dzīves" iniciatīvas var šķirst biedējošas un nereālas, tāpēc daudzi tās nesāk vispār. Nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls "Elvi" ir apkopojis dažus vienkāršus padomus, kas noderēs arī aizņemtiem cilvēkiem, jo neprasīs dzīvesstila maiņu, bet ļaus rīkoties atbildīgāk. Protams, ar šīm iniciatīvām neizglābsim visus pasaules vaļus, taču arī sperot mazu soli, mēs nonāksim tuvāk mērķim, nekā nedarot neko.

Plānojiet ēdienkarti un iepirkšanos

Jo steidzīgāka un aizņemtāka ir jūsu ikdiena, jo noderīgāka jums būs savlaicīga ēdienkartes un iepirkšanās ieplānošana. Un jā, rūpīgāka plānošana radīs mazāk atkritumu! Pirmkārt, ja iešanu uz veikalu ieplānojat laikus, ir vieglāk atcerēties paņemt līdzi savus traukus produktu fasēšanai un iepirkumu maisiņus, tāpēc noteikti izmantosiet mazāk vienreizējās lietošanas saiņošanas materiālu, kas pēc tam nonāk atkritumos.

Otrkārt, plānojot ēdienkarti, nopirksiet tieši tos produktus, kas vajadzīgi un ko varat apēst, neveidosies nevajadzīgi pārtikas pārpalikumi un būs mazāk spontāno pirkumu, tāpēc ietaupīsiet arī naudu. Protams, reālā pasaulē visu ieplānot nevar, taču, ja īstenosies tikai daļa no plāna, ar laiku redzēsiet, kā tas atvieglo ikdienu.

Dzeriet ūdeni no krāna vai izvēlieties lielos ūdens iepakojumus

Viens no būtiskākajiem atkritumu veidiem, kas rada lielu piesārņojumu, ir PET pudeles, taču, mainot sīkus ikdienas paradumus, to varam ierobežot. Dzeramā ūdens kvalitāte Latvijā kopumā ir ļoti laba - ūdeni, kas tek no krāna, droši drīkst dzert gandrīz visās apdzīvotajās vietās - protams, var nepatikt šī ūdens garša vai izstrādāties psiholoģiski iebildumi pret šāda ūdens patērēšanu, tomēr pētījumi atkal un atkal apstiprina - dzīvojam valstī ar labu ūdens kvalitāti, tāpēc nav nekādas vajadzības katru reizi, lai padzertos, pirkt mazu ūdens pudelīti, kas pēc tam nonāk miskastē.

Nopērciet daudzreiz lietojamu pudeli vai parasto PET pudeli pēc izdzeršanas atkārtoti papildiniet ar savu ūdeni! Protams, speciālisti atgādina, ka parastās PET pudeles nebūtu jālieto atkārtoti - tādam mērķim paredzēti citi trauki, taču, ja ūdeni savā pudelē papildināsiet vien dažas reizes un ievērojot higiēnas normas, savai veselībai noteikti nekaitēsiet! Visus dzeramos traukus vairumā gadījumu droši var pildīt ar krāna ūdeni, taču, ja to negribas, izvēlēties lielo ūdens iepakojumu (piemēram, 5l) un mājās vai darbavietā ūdeni vienkārši pārlejiet krūzē vai mazākā pudelē.

Pērciet beramus rīsus un griķus

Dažādi graudaugu produkti, piemēram, rīsi griķi, grūbas u.c. ir sasaiņoti nelielās porcijās, tādējādi it kā padarot tos ērtāk lietojamus. Protams šāds iepakojums ir ērts, jo nav jādomā par graudu dozēšanu, jāuztraucas, cik lieli tie piebriedīs vārīšanās laikā un jāprāto, kā rīsus vai griķus ērtāk nosusināt, kad tie gatavi. Taču apdomājiet - vai vārot zupu, jūs tajā tāpat vien ievārītu arī plastmasas maisiņu? Tieši to mēs darām, gatavojot pakās fasētos graudaugus. Protams, materiāls, no kā izgatavots iesaiņojums, ir piemērots vārīšanai un nav veselībai kaitīgs, taču, izvēloties mazajās paciņās fasētus graudus, mēs radām liekus un nevajadzīgus atkritumus, piemēram, pagatavojot vienu kilogramu rīsu, mēs "saražojam" veselus četrus nelielus maisiņus atkritumiem. Tā vietā var iegādāties vienu paku beramu rīsu, ko brīvi varam gatavot savā iecienītākajā veidā. Starp citu - graudaugi, kas nav atsevišķi safasēti šādos vārīšanai piemērotos plastmasas iepakojumos, ir arī krietni lētāki!

Turiet "pa rokai" savus traukus un maisiņus sveramo produktu fasēšanai

Padoms nākt uz veikalu ar saviem maisiņiem lielākajai daļai noteikti jau ir apnicis līdz nelabumam, jo par to visur runā gadiem. Protams, tā ir, taču dzīvē ne vienmēr viss izdodas ideāli - cik bieži nav nācies pie veikala durvīm atkal atjēgties, ka maiss palicis mājās?

Tāpēc veidojiet ieradumu iepirkuma maisiņus vai traukus sveramo produktu fasēšanai vienmēr turēt "pa rokai" - ja pārvietojaties ar automašīnu, glabājiet tur rezerves iepirkumu maisus vai produktu fasējamās kārbiņas. Pēc produktu salikšanas virtuvē vai ledusskapī iesaiņojamos maisus nolieciet koridorā blakus jakai vai somai, ko nākamajā dienā noteikti ņemsiet līdzi. Jo redzamākā un pašam ērtākā vietā atradīsies pirkumiem paredzētie maisi un trauki, jo lielāka varbūtība, ka tie netiks aizmirsti, dodoties uz veikalu.

Nekautrējieties sveramos produktus likt līdzi paņemtajos traukos

Ja plānojat pirkt salātus, malto gaļu vai kādus citus sveramus produktus, droši ņemiet līdzi savus traukus! Latvijas likumdošana atļauj sveramās preces fasēt Jūsu pašu sagatavotā trauciņā, un katra šāda iniciatīva ir patīkama arī veikala darbiniekiem, turklāt, ja produktu fasēšanai būsiet izvēlējies savu trauku, visticamāk, pārnākot mājās, varēsiet ietaupīt laiku, kas nepieciešams produktu kārtošanai, jo preces jau būs sagatavotas ērtai glabāšanai ledusskapī vai pieliekamajā - nevajadzēs tās izpakot no maisiņiem, atrast īsto bļodu.

Konservētās preces pērciet stikla iepakojumos

Stikla burkas un pudeles ir ne vien ērtas glabāšanai, bet arī nodrošina produktam maksimāli labus apstākļus bez nevajadzīgas saskares ar metālu vai plastmasu. Iztukšotās stikla burkas var kļūt par labu uzglabājamo trauku citām precēm, interesantu dizaina elementu vai labu valūtu, ko rudenī iemainīt pret vecmāmiņas ievārījumiem! Pat, ja burkas nonāks stikla atkritumu konteinerā, tās tiks pārstrādātas un iegūs otro (vai, iespējams, piekto, vai septīto..) dzīvi.

Izvēlies pārstrādājamus vienreizējās lietošanas traukus

Ja savā pirkumu grozā esat iecerējis likt vienreizējās lietošanas traukus un galda piederumus - ņemiet tos, kas ir pārstrādājami un vidē sadalās! Tagad pieejamās cenās ir nopērkami gan papīra, gan bambusa, gan citu materiālu vienreizējie trauki - tie ir ērti un daudz ekoloģiskāki par plastmasas izstrādājumiem!

Domājot par ekoloģiskāku dzīvi, nav jāpieņem lēmums dzīvot meža vidū un pārtikt no koku lapām - mēs katrs varam sākt ar mazumiņu, jo tieši no mazām lietām veidojas lielais veselums, un, iespējams, laika gaitā pat nepamanīsim, kā būs izdevies mainīt savus iepirkšanās paradumus. Tas ir pa spēkam mums katram, un domājot, vai man to vajag, der atcerēties veco, labo teicienu: "Šī planēta nepieder mums, mēs to esam aizņēmušies no mūsu bērniem!"

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija