5 padomi kā tikt pie sava sapņu mājokļa

Dzīvo gudri! 26.jūnijs 2019
 
pixabay
Pieaugot iedzīvotāju interesei par hipotekārajiem kredītiem, arvien biežāk arī nākas dzirdēt par situācijām, kurās kredītu tomēr uzreiz neizdodas saņemt. Ir svarīgi apzināties, kam pievērst uzmanību, ja mājokli plāno iegādāties, izmantojot bankas aizdevumu. Apkopoti biežākie šķēršļi kredīta saņemšanai un izveidots piecu padomu sarakstu, ko ņemt vērā, piesakoties mājokļa aizdevumam.

1. Izvērtēt savus ienākumus un tēriņus

Lai pieteiktos mājokļa kredītam, regulāriem un pierādāmiem minimāliem ienākumiem jābūt vismaz 500 eiro apmērā. Savukārt jaunai ģimenei ar bērnu, kas vēlas iegādāties dzīvokli sērijveida mājā, ņemot aizdevumu aptuveni 50 000 eiro apmērā, būtu jāparedz, ka kopējiem ģimenes ikmēneša ienākumiem vajadzētu būt ap 1200 eiro. Banka vērtē arī, vai ir citas esošās kredītsaistības, kā arī līdzšinējo maksājumu disciplīnu,” uzsver Luminor Mājokļu finansēšanas eksperte Ingūna Krieva.

Negatīva kredītvēsture, tai skaitā problēmas ar kredītu apmaksu, kavēti maksājumi, var būt viens no šķēršļiem kredīta saņemšanai.

2. Līdzsvarot vajadzības ar iespējām

”Ja cilvēks vēlas iegādāties savu mājokli, nevajag kautrēties iet uz banku, jo tieši kredītspeciālisti var palīdzēt saprast, kāda ir optimālā iespējamā kredīta summa un kādu nekustamo īpašumu labāk lūkoties. Kopējo kredītmaksājumu apjomam nevajadzētu pārsniegt 40% no ikmēneša ienākumiem. Tāpat jāizsver, cik svarīga loma ir pilsētai vai rajonam, piemēram, lai iegādātos lētāku īpašumu laukos, nereti hipotekārais kredīts nemaz nav nepieciešams un var izmantot patēriņa kredītu,” stāsta Ingūna Krieva. 60% no Luminor hipotekārajiem kredītiem dzīvokļa iegādei ir izsniegti īpašuma iegādei Rīgā, nedaudz mazāk par piektdaļu - Pierīgā, savukārt reģionos - 22%.

3. Rēķināties ar pirmo iemaksu

Ir jārēķinās ar paša līdzdalību mājokļa pirkuma darījumā - visbiežāk klienta līdzfinansējums ir 15-25% no īpašuma tirgus vērtības. Būs arī citas izmaksas, piemēram, nekustamā īpašuma vērtējuma izmaksas, īpašumtiesību reģistrācija Zemesgrāmatā, notāra izdevumi, apdrošināšanas izmaksas. Līdzfinansējuma nodrošināšanai ir iespēja ieķīlāt esošu īpašumu, kas var kalpot kā daļa no paša ieguldījuma vai arī saņemt Altum mājokļa programmas atbalstu. Ģimenēm ar bērniem tas ir no 10-20% apmērā, atkarībā no bērnu skaita ģimenē. Jaunajiem speciālistiem ar vidējo profesionālo vai augstāko izglītību, vecumā līdz 35 gadiem arī ir iespēja saņemt mājokļa programmas atbalstu līdz 20% no kredīta summas. Šobrīd puse no Luminor izsniegtajiem hipotekārajiem kredītiem ir ar Altum garantiju.

4. Izvērtēt aptuveno īpašuma vērtību

Banka kredīta apjomu rēķina no īpašuma tirgus vērtības nevis no pirkuma summas, ko pārdevējs vēlas saņemt par savu īpašumu. Ja noskatītā īpašuma cena būs lielāka, nekā vērtējums, tad ir jārēķinās, ka starpība būs jāsedz pašam un tas var būt šķērslis īpašuma iegādē. Zemāks īpašuma novērtējums ir arī svarīgs iemesls pārdomāt, kas varētu būt tam iemesli - jāpārliecinās, vai neslēpjas kādas nesakārtoti juridiskie jautājumi, ierobežojumi attiecībā uz īpašuma lietošanu.

5. Laicīgi uzrunāt potenciālo galvotāju

Galvotāja piesaiste ir vēl viens šķērslis, ar ko var nākties saskarties, mēģinot saņemt mājokļa kredītu. Pirmkārt, galvotājs var arī nepiekrist uzņemties šo atbildību, bet otrkārt - bankā rūpīgi tiks izvērtēta arī potenciālā galvotāja kredītvēsture un maksātspēja. Mājokļa kredīta gadījumā tās ir saistības mājsaimniecībai kopumā, tāpēc uzņemoties ilgtermiņa saistības arī dzīvesbiedrs tiek piesaistīts kā galvotājs un uzņemas atbildību par jaunajām saistībām.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija