7 peldēšanās likumi jūrā, kas var izglābt dzīvību

Dzīvo gudri! 30.jūlijs 2019
 
pixabay
Laika pavadīšana pludmalē ir viens no lielākajiem priekiem vasarā. Jūrai piemīt daudz labu īpašību - tā gan nomierina, gan piepilda ar enerģiju. Taču jūra ir arī bīstama. Šovasara glābēji ziņo par arvien vairāk noslīkušajiem, tāpēc ir būtiski ievērot drošību, dodoties atpūsties pie jūras.

1. Vienmēr dodies peldēt ar kādu kopā

Pat ja esi labs peldētājs, jūrā peldēties vienam nekad nav droši.

2. Vienmēr dodies uz pazīstamām pludmalēm

Nepazīstamas pludmales ir bīstamas dzīvībai, īpaši, ja neesi labs peldētājs. Cilvēki mēdz doties uz nomaļām pludmalēm, jo tur ir mazāk cilvēku. Pirms doties uz tādu, vienmēr to pārbaudi, ūdenī iemetot kādu pūsli vai citu priekšmetu, kas peld. Kad priekšmets ir aizpeldējis aptuveni 20 metrus no krasta, minūti to vēro. Ja tas minūtes laikā pavirzās par vairāk nekā 10 metriem, šajā vietā ir spēcīga straume. Ja straume nav spēcīga un izlem doties peldēt, nekad nebrien dziļāk par jostasvietu un nepārtraukti pārbaudi vai spēj saskatīt krastā esošās mantas.

3. Peldi lēnām

Ja esi labs peldētājs un iekļūsti ūdens virpulī, galvenais ir ļoti lēnā tempā peldēt krasta virzienā. Svarīgi ir nepeldēt uz konkrētu vietu krastā, bet koncentrēties uz tikšanu ārā no ūdens, jo, iespējams, esi jau aiznests vairāku metru attālumā no vietas, kur iegāji ūdenī. Visticamāk, straume peldētāju iznesīs no ūdens virpuļa aptuveni divu minūšu laikā. No ūdens laukā vari tikt laikā no 20 sekundēm līdz 30 minūtēm, tāpēc ir svarīgi taupīt spēkus un necīnīties ar straumi.

4. Ļaujies plūsmai

Ja esi ierauts atpakaļejošajā straumē un netiec uz priekšu, centies ļauties plūsmai, izstiepjot rokas un kājas uz visām pusēm (kā zvaigzne). Ieelpo ik reizi, kad paiet vilnis. Kad sajūti, ka kusties mazāk, mēģini atkal peldēt, taču lēnām. Būtiski ir taupīt spēkus!

pixabay

5.Pievienojies bērniem

Daudzi vecāki izvēlas palikt krastā, kamēr bērni dodas peldēties, taču tas var beigties traģiski. Dodoties peldēties jūrā, vecākiem vienmēr ir jādodas ūdenī kopā ar bērniem un jāatrodas tiem priekšā. Būtiski ir prast peldēt un to var iemācīties jebkurā vecumā.

6. Alkohola lietošana

Kad cilvēks lieto alkoholu, viņš pārvērtē savas spējas. Tas ļoti izteikti ir pusaudžiem, kuri pēc alkohola lietošanas dodas peldēties arī naktīs. Tāpat kā alkohols nav savienojams ar automašīnas vadīšanu, to nevajadzētu lietot arī tad, ja ir plānots peldēties.

7. Palīdzība slīkstošajam

Pat ja esi izcils peldētājs, palīdzības sniegšana slīgstošam cilvēkam ir bīstama. Ja tuvumā ir glābējs, steidzies pie viņa, jo viņš zinās, kā ir jātuvojas cilvēkam, kurš slīkst.

Ja tomēr izvēlies doties palīgā, dari to tikai tad, ja vari viņu aizsniegt un ūdens nav dziļāks par tavu jostasvietu. Kad esi pie viņa, necenties viņu ar varu izvilkt krastā, tā vietā mēģini viņu nomierināt un panākt, lai viņš turas virs ūdens uz muguras. Tādejādi lēnām kopā peldiet uz krastu. Tomēr jāatceras, ka izglābt cilvēku bez speciālā peldēšanas dēļa ir grūti un to darot, tiek apdraudētas jūsu abu dzīvības.

Avots

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija