3 veidi, kā pareizi tīrīt sēnes

Dzīvo gudri! 22.augusts 2019
 
pixabay
Par sēnēm ir daudz mītu un tās ir vienas no mistiskākajām virtuves "iemītniecēm". Latvijā sēņošana ir neatņemama vasaras norieta un rudens sākuma aktivitāte. Taču, pirms sēnes likt galdā, tās jānotīra. Izrādās, ka ir vairāki veidi, kā to darīt.

1. Vai sēnes jāmazgā?

Pastāv uzskats, ka sēnes nekad nevajag mazgāt, jo tās esot porainas un uzsūc daudz ūdens, tādejādi zaudējot savu garšu. Taču eksperti nebija mierā ar šo un pārbaudīja vai jau tā ar ūdeni bagātās sēnes tiešām vēl to papildus uzsūc. Viņi atklāja, ka sēnes ūdeni uzsūc pavisam nedaudz, tāpēc tās var droši skalot ūdenī.

Taču tiek uzsvērts, ka sēnes ir jāskalo, nevis jāmērcē. Eksperti norāda, ka sēnēm nepieciešama "duša" nevis "vanna". Ātri tās noskalo zem ūdens pirms gatavošanas un nosusini.

Ekrānuzņēmums no YouTube

Alternatīvas

2. Ar birstīti

Izrādās, ka sēnes var viegli notīrīt, ņemot talkā birstīti vai krāsošanas otu. Būtiski, lai birstītes sari būtu asi. Šeit izmantot var arī birstīti ar kuru uzklāj skūšanās krēmu.

Ar birstīti viegli notrauš no sēnes smiltis un citus netīrumus. Kad sēne kārtīgi notīrīta, tai nogriež kātiņu.

Ekrānuzņēmums no YouTube

Ekrānuzņēmums no YouTube

3. Ar papīra dvieli

Vēl viena alternatīva sēņu mazgāšanai ūdenī ir to notīrīšana ar papīra dvieli. Papīra dvieli pirms tam samitrina un tad ar to notīra katru sēni atsevišķi. Tomēr jāņem vērā, ka šis būs laikietilpīgāks process, nekā sēņu skalošana.

Ekrānuzņēmums no YouTube

Avoti:

Huffpost

Mushroom Council

The Globe and Mail

My Food and Family

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija