Vienkārši triki, kā būt "zaļākam" un neradīt pēc sevis atkritumu kalnus

Dzīvo gudri! 5.oktobris 2019
 
Depositphotos.com
TS Tīna Sidoroviča
 
Vai šodien somā ieliki savu ūdens pudeli? Vai no mājas izgāji ar līdzi ņemamo kafijas krūzi – ja nu pa ceļam gribas sasildīties ar kafiju vai kakao? Vakarā ballīte? Neaizmirsti metāla salmiņu, ar ko aizstāt plastmasas līdzinieku. Tie vairs nav neparasti ieradumi, bet rokassomiņas obligātas sastāvdaļas līdzās iepirkumu maisiņam.

Mazgāt nevajag izmest

Līdz pat Otrajam pasaules karam nēsāt līdzi savus traukus bija gluži ikdienišķa lieta. Turklāt senos laikos līdzpaņemtie trauki pat bija tāds kā statusa rādītājs - līdzīgi kā pulkstenis. Turklāt tas bija ne tikai rocības, bet arī higiēnas nolūkos - no veselības viedokļa drošāk bija ēst ar savu karoti un dzert no savas krūzes. No mājām līdzi paņemti trauki bija somas satura neatņemama sastāvdaļa līdz plastmasas uzvaras gājienam.
Tad notika tas - radās plastmasas trauku pirmie eksemplāri, kas līdz ar neskaitāmiem citiem vienreizlietojamiem plastmasas rīkiem iekaroja pasauli zibens ātrumā. Ēst no tiem bija ērti, arī estētiski, jo pirmie plastmasas trauku komplekti esot bijuši košās krāsās. Sākotnēji plastmasas traukus mazgāja un lietoja atkārtoti gluži tāpat kā stikla vai keramikas, bet vēlāk gan vairs ne - Lielā depresija, karš un citas likstas bija galā, tāpēc „Nost ar trauku mazgāšanu!” nodomāja amerikāņu mājsaimniece.

Ēd no vecmāmiņas šķīvja!

Pirms dodies rudens piknikā, atver dziļāko trauku skapja atvilktni un izvelc no turienes vecmāmiņas mīļāko servīzi. Jā, to pašu punktaino vai puķaino no padomju laikiem, kas atkal atgriezusies stila un interjera modes tendencēs.
Kā šis ieradums paglābs pasauli no plastmasas atkritumu kalniem, ar ko vairs netiekam galā? Neizmestā vienreizlietojamā dakšiņa, karotīte un krūzīte ar vēju netiks iepūsta jūrā vai mežā, kur tā ne tikai var nodarīt pāri meža un jūras iemītniekiem, bet nesadalījusies eksistēt vēl simtiem gadu.

Turklāt visiem plastmasas cienītājiem gribu atgādināt, ka plastmasai nav ne vainas, ja to, tāpat kā visu ko citu, izmanto ilglaicīgi - jā, kaut vai ņem līdzi uz pikniku un nomazgā un atkal ņem līdzi. Tomēr psiholoģiski grūtāk ir izmest smagāku šķīvi, tāpēc drošības pēc uz nākamo pikniku ņem līdzi īstus traukus. Turklāt mūsdienās nēsāt līdzi traukus kļūst stilīgi, un to atbalsta arī jaunie produktu dizaineri, izgudrodami dažādus interesantus līdzi ņemamo trauku komplektu variantus.

Ar savu krūzi — lētāk

Zaļajai domāšanai pircējus aicina pievērsties arvien vairāk veikalu un kafejnīcu gan Rīgā, gan ārpus tās, piedāvājot iespēju piepildīt savas līdzpaņemtās krūzes - dažviet pat dodot atlaides par dzērienu savā traukā! Piemēram, Narvesen, lai būtiski samazinātu vienreizlietojamo krūzīšu patēriņu, aicina klientus iegādāties karstos dzērienus savās krūzēs, saņemot 10 procentu atlaidi. Turklāt Narvesen jau izmanto Future Smart papīra krūzes, kur iestrādāts bioloģisks mitruma aizsargslānis. Krūzes ir ražotas no augiem un ir simtprocentīgi pārstrādājamas, un, nonākot dabā, noārdās 95 procenti
vielu no to sastāva, tādējādi piesārņojums ir būtiski mazāks.

Vairāk par to, kā dzīvot ekoloģiskāk, lasi jaunajā izdevumā "Kā būt laimīgai". Žurnāls pieejams preses izdevumu tirdzniecības vietās.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija