7 ieteikumi, kā virtuvē ietaupīt naudu un resursus

Dzīvo gudri! 11.oktobris 2019
 
Publicitātes foto
Virtuve ir mājokļa sirds, un tieši virtuvē norisinās daudzas no svarīgākajām ikdienas aktivitātēm. Vienlaikus tur veidojas visvairāk izdevumu. Vai mēdz, piemēram, aizdomāties par to, ka virtuvē rodas vislielākais sadzīves atkritumu daudzums? IKEA interjera dizainere iesaka labākos paņēmienus, kā atsvaidzināt virtuvi, lai ietaupītu naudu un saudzētu dabu.

1. Pirmajā vietā - ergonomija un ilgtspēja

Ja virtuves plānojums ir ergonomisks, mēbeles ir īstajās vietās, un telpā valda kārtība, gatavotprieks nāk pats no sevis. Svarīgi, lai būtu viegli kustēties, ērti strādāt un ātri varētu atrast visu nepieciešamo. Galvenais ir atstāt vietu starp trim galvenajām funkcionālajām zonām - izlietni (mazgāšanai, mizošanai, atkritumu šķirošanai), plīts virsmu (ja iespējams, vietu atstāj abās pusēs, lai ērti novietotu gatavojot nepieciešamos produktus) un ledusskapi (ēdiena glabāšanai). Plānojot novieto mēbeles tā, lai maksimāli izmantotu dienasgaismu. Ņem vērā logu, apkures elementu, ventilācijas un kondicionieru atrašanās vietu. Svarīgi, lai nenovietotu šo elementu priekšā lielas mēbeles, jo tad gaisa un siltuma izplatīšanai būs nepieciešams lielāks enerģijas daudzums.

Publicitātes foto

2. Izvēlies mēbeles un sadzīves tehniku, kas izgatavotas no atjaunojamiem un pārstrādātiem materiāliem

Plānojot ilgtspējas principiem atbilstošu virtuvi, liela nozīme ir materiālu izturībai un kvalitātei. IKEA piedāvājumā ir, piemēram, ilgmūžīgas virtuves iekārtas fasādes no pārstrādātām plastmasas pudelēm - ideāli piemērotas tiem, kas īpaši pievērš uzmanību pārstrādātu materiālu izmantošanai. Dabai draudzīgāki ir arī ātri atjaunojami resursi, teiksim, bambuss. Pievērs uzmanību garantijas termiņam un tam, cik ilgi virtuvi varēs lietot; gadu gaitā virtuves iekārtu var modificēt un atjaunot.

"Mēs lēšam, ka virtuves iekārtas vidējais mūža ilgums ir apmēram 10 gadi - vēlāk gan sadzīves tehnika, gan fasāde sāk nolietoties un varbūt iziet no modes. Taču virtuves iekārtas garantijas termiņš var būt pat 25 gadi, tāpēc var nomainīt tikai fasādi, pievienot nepieciešamās detaļas un paturēt to pašu virtuvi vēl ilgāk. Arī tā var ietaupīt resursus un naudu," dizainere paskaidro.

3. Taupi ūdeni

Apmēram 8 % no pasaules ūdens patēriņa veidojas mājās. Piemēram, trauku mazgājamā mašīna var samazināt ūdens patēriņu apmēram par 85 %, bet enerģijas patēriņu - apmēram uz pusi, salīdzinot ar trauku mazgāšanu ar rokām. Visiem IKEA jaucējkrāniem ir aerators, kas samazina patēriņu par apmēram 40 %, turklāt daudziem no tiem ir arī "cold start" funkcija nevajadzīga karstā ūdens patēriņa samazināšanai. Vēl vairāk patēriņu var samazināt, augļus un dārzeņus mazgājot bļodā.

Publicitātes foto

4. Ietaupi enerģiju

Vai zināji, ka, izvēloties īstā izmēra trauku un uzliekot tam vāku, samazinās ēdiena gatavošanai nepieciešamais laiks un nepieciešama tikai trešā daļa no enerģijas, ko patērētu, gatavojot vaļējā nepareiza izmēra traukā? Enerģijas patēriņu var samazināt, lietojot energoefektīvus risinājumus; pirms kaut ko iegādāties, vienmēr pārliecinies, kādai enerģijas klasei šī prece atbilst. Piemēram, LED apgaismojumam nepieciešams pat par 85 % mazāk elektrības nekā kvēlspuldzēm. LED apgaismojums ar regulējamu intensitāti ir racionāla izvēle, jo ļauj ietaupīt, turklāt var nodrošināt gan darba, gan noskaņas apgaismojumu.

5. Glabā gudri

Caurspīdīgos traukos uzreiz ir redzams, kāds ēdiens atrodas virtuves skapīšos, ledusskapī vai saldētavā, cik daudz vēl palicis un vai pienācis laiks papildināt krājumus. Papildini traukus ar etiķetēm, lai būtu redzams, kad ēdiens sagatavots. Mājās netālu no durvīm var novietot vairākkārt lietojamus iepirkumu maisiņus, lai atcerētos paņemt līdzi un veikalā nevajadzētu iegādāties plastmasas maisu. Izdevumus var samazināt vēl vairāk, ņemot līdzi savu ūdens pudeli, krūzīti vai pārtikas traukus. Maltītes pārpalikumus var ielikt traukā un nākamajā dienā paņemt pusdienās uz skolu vai uz darbu. Tā labs ēdiens nenonāks atkritumos, un ietaupīsies nauda.

Publicitātes foto

6. Šķiro ērti

Ja vietas nav daudz, ir jādomā radoši. Atkritumu šķirošanai nav jānotiek tikai vienā vietā, tvertnes var novietot arī dažādās mājokļa telpās. Piemēram, virtuvē var novietot mazākas tvertnes (organiskajiem atkritumiem), bet priekšnamā - lielākas (papīram un plastmasai), jo tad tās būs vieglāk iznest ārā. Vietu var ietaupīt ar tvertnēm, kuras var salikt vienu uz otras, piemēram, no SORTERA kolekcijas. Dzīvojamā vai ēdamistabā var iekārtot vietu, kur likt vecus žurnālus, apģērbu, rotaļlietas un citas mantas pārstrādāšanai, atkārtotai lietošanai vai ziedošanai. Uz tvertnēm var uzlīmēt piktogrammas un tās novietot bērniem aizsniedzamā augstumā. Sīki un bīstami atkritumi ir jātur vietā, kur bērni tiem netiek klāt.

7. Mazdārziņš pilsētā

Pamēģini vismaz mazliet pārtikas izaudzēt arī pašu spēkiem - tas nāks par labu gan maciņam, gan dabai. Dažādi puķupodi un augu statīvi dod iespēju audzēt garšaugus un dārzeņus dažādās vietās, arī novietojot tos pie sienām vai iekarinot pie griestiem. Svaigi garšaugi labi izskatās kā galda rotājums un ir ērti, lai paņemtu tieši nepieciešamo daudzumu un pievienotu to maltītei. Mini dārziņš mājās ir brīnišķīga iespēja pavadīt laiku kopā ar bērniem un iemācīt, kā pašiem izaudzēt pārtiku un kā kompostēt. Bērniem noteikti patiks redzēt, kā atkritumi pārvēršas auglīgā zemē.

Publicitātes foto

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija