Kā dziedāšana palīdz dziedināt

Dzīvo gudri! 19.oktobris 2019
 
pixabay.com
TS Tīna Sidoroviča
 
Dziedāt un dziedināt Mēdz teikt, ka mēs, latvieši, esam dziedātāju tauta, tomēr zinu daudzas, kas tad, kad jāsāk dziesma, kautrīgi novēršas un skatās uz blakus stāvošo: “Ko tad es? Es jau nu gan neprotu TĀ dziedāt, lai kāds manī klausītos…” Vai jādzied pareizi, lai sāktu dziesmu draugu lokā? Un ko vispār tas nozīmē? Vai dziesma var dziedēt arī tad, ja nedziedam gluži pēc notīm? Kā dziedināt sevi dziedot?

Baiba Vanaga ir dziedāšanas un skaņu terapijas konsultante jau 18 gadus. Apguvusi Nepālā skaņu terapiju un dziedināšanu ar skaņu pie skolotājiem, kuru tēvi un vectēvi un viņu priekšteči to ir darījuši jau 500 gadu, Baiba atzīst, ka skaņai - dziedāšanai un skandēšanai - piemīt terapeitisks spēks.

Kā dziedāšana palīdz būt laimīgai?

Dziesma palīdz atgūt pašapziņu, klausīšanās mūzikas skaņās palīz mazināt stresu. Ja nepieciešams, mūzikas terapija var būt arī viens no veidiem, kā risināt dziļākas psihoemocionālas problēmas.

Kā atrast savu balsi?

  • Atrodi dziesmu! Pirms dodies pie balss terapeita, jau mājās izdomā, kuru dziesmu nodziedāt.
  • Vērošana. Baiba uzsver, ka viņu neinteresē dziesma, bet cilvēka ķermenis - ko un kā viņš dara. Citiem vārdiem sakot, tiksi testēta,
    pirmkārt, ar rokām un acīm un tikai, otrkārt, -
    ar ausīm.
  • Apzināta dziedāšana. Terapeits skatās un vēro, cik apzināti notiek dziedāšana, vai cilvēks pats saprot, kā veidot skaņu.
  • Elpas vērošana. Tas ir pamatu pamats. Ja cil- vēks apgūs to, kā dziedot aizplūst un ķermenī rotē gaiss, tad viss aizies, kā vajag.
  • Runas balss. Tā biežāk sastopama tradicionālajā folkloras dziedāšanā. Runas balss ir dabiskā balss, caur kuru palēnām nonāk līdz dziedāšanai.
  • Muskuļu treniņš. Ko tas nozīmē? Sajust augšējo, apakšējo diafragmu, pacelt ūku, nolaist mēles sakni u. tml. Sajūgt to visu kopā, lai rastos skaņa!
  • Veselums. Ir svarīgi visas šīs zināšanas un treniņus sajūgt kopā vienā veselumā - lai impulss ir pirmais! Pēc tam kopā runas balsi un elpošanu var sākt melodijā dziedāt, nevis dziedot atcerēties: “Vai man taču bija jāelpo ar vēderu!”

Kā balss, skaņa un dziesma var dziedēt?

Tas ir ļoti dažādi. Kādu atbrīvo jau tas vien, ka viņš var viegli un sev pašam tīkami padziedāt. Var nodziedāt dziesmiņu draugu pulkā pie ugunskura! Un arī tā ir terapija! Citiem sāk tīrīties ķermeņa neredzamie bloki: kaut vai ar elpošanas vingrinājumiem vien sāk tīrīties un nākt uz āru dažādi aizsprostojumi un sārņi - nepateiktais, sevī paturētais, mīļā miera labad noklusētais... Turklāt stāsts nav tikai par šo dzīvi!“ Jā, tās var būt izjūtas, attiecību sarežģījumi un neizstrādāti aizvainojumi pat no iepriekšējām dzīvēm!” novērojusi Baiba. It kā tikai caur balsi - caur dziedāšanu - sāk notikt dvēseles dziedināšana. Aizej ļoti senā pagātnē, un, kad nonāc līdz tāda veida atziņām, sajūtām un vīzijām, tad vairs nav iespējams samelot. Tas ir lielākais ieguvums, ka atnāk īstā sajūta un īstā zināšana.

Vairāk pat to, kā dziedināt sevi ar dziedāšanas palīdzību, lasi jaunajā žurnālā "Kā būt laimīgai".

Publicitātes foto

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija