4 praktiski ieteikumi, lai mazāk ēstu saldumus

Dzīvo gudri! 30.oktobris 2019
 
pixabay.com
Baiba Puriņa
 
Atzīšos, ka esmu liela saldumu mīle un lieliski zinu, cik grūti ir savā ikdienā tos ēst samērīgā daudzumā. Tomēr esmu sapratusi, ka pamazām ir iespējams samazināt dienā patērēto cukura daudzumu, ieviešot nelielas praktiskas korekcijas. Protams, ir ļoti daudz ieteikumu, kā mazināt kāri pēc saldumiem, taču šoreiz padalīšos ar tiem "trikiem", kurus pati esmu izmēģinājusi.
Uzreiz gan jābrīdina, ka nav tāda viena "brīnumlīdzekļa", kas palīdzēs uzreiz atturēties no saldumiem un neliks pēc tiem alkt. Taču nedaudz piedomājot un "pieslēdzot" prātu, iespējams saldumus patērēt daudz samērīgāk, jo pilnībā no kaut kā atteikties nav ieteicams - galu galā, dzīvojam taču tikai vienu reizi. Tomēr savas veselības dēļ (un neslēpsim - arī figūras dēļ) gan mazliet kritiski uz saldumu patēriņu raudzīties vajadzētu.

1. Sakārto dienas režīmu

Izrādās, ka tie cilvēki, kuri neguļ pietiekami ilgi vai kuriem ir problēmas ar režīmu un gulētiešanu, izjūt pastiprinātu vēlmi pēc cukura un vienkāršajiem ogļhidrātiem. Viņiem trūkst enerģijas un vienkāršākais veids, kā tos iegūt ir dažādi saldumi. Neregulārs miega režīms var palēnināt gremošanu, veicināt lēnu vielmaiņu un citas problēmas.

Lai sakārtotu savas dienas ritmu, ieteicams jau iepriekš saplānot dienas laikā paveicamos darbos. Tāpat centies doties pie miera un celties no rīta vienā un tajā pašā laikā. Noteikti ievies dienā laiku pastaigai vai kādai sporta aktivitātei. Tas viss palielinās enerģiju un mazinās vēlmi pēc saldumiem.

2. Izvēlies alternatīvas

Ja jau esi samazinājis cukura daudzumu savā ikdienā, bet jūti, ka kāre pēc saldumiem nav mazinājusies, noteikti nepadodies, bet brīžos, kad sakārojas ko saldu, apēd kādu veselīgāku alternatīvu, piemēram, augļus, pākšaugus, dārzeņus vai riekstus un sēklas.

Nereti pastiprināta vēlme pēc saldumiem liecina par hroma, fosfora vai sēra trūkumu organismā. Tos var uzņemt, ēdot tomātus, redīsus, lapu salātus, sīpolus, spinātus, ķiplokus, zaļos piparus, nevārītus kartupeļus, kukurūzu, sojas produktus, graudaugu produktus, kviešu asnus un kviešu klijas, lēcas, sēnes, jūras produktus, dzērvenes, banānus un žāvētus augļus (dateles).

Tāpat izvēlies cukura vietā, piemēram, tējai pievienot medu vai salviju.

pixabay.com

3. Izvairies...

Noteikti neatsakies no cukura pilnībā, jo tas var novest pie tā, ka patērēsi to lielākos daudzumos. Galvenais ir līdzsvars un to svarīgi ieviest arī ēdienkartē. Taču ir lietas, no kurām vēlams izvairīties.

Pirmkārt, izvairies no saldinātajiem dzērieniem, kuros ir ļoti daudz cukura un ļoti maz vērtīgo uzturvielu. Limonādes, sulas un citi saldinātie dzērieni tieši radīs vēl lielāku kāri pēc saldumiem, turklāt tie veicinās insulīna paaugstināšanos asinīs, kam sekos straujš enerģijas zudums.

Otrkārt, izvairies no saliktajiem ogļhidrātiem un savā ēdienkartē ievies vairāk dabiskus saldumus, piemēram, dateles vai kokosriekstu cukuru.

Treškārt, izvairies no bezkaloriju produktiem. Šajos produktos nereti mēdz būt ļoti daudz cukura, lai tie labāk garšotu.

Ceturtkārt, uzmanīgi lasi produktu sastāvdaļas un izvairies no tiem, kuros ir liels daudzums cukura.

pixabay

4. Sastādi līgumu

Šis ieteikums ir praktizēts dzīvē un devis diezgan labus rezultātus. Ar kādu no mājiniekiem vai, piemēram, darba kolēģiem sastādiet skaidru līgumu uz papīra, kurā noteikts termiņš un uzskaitīti produkti, no kuriem jāatsakās. Līgumu noformējiet un parakstiet. Taču noteikti atzīmējiet periodā dienas, kad pieļaujamas atkāpes. Piemēram, noteiktos datumos vai svētkos drīkst apēst kūkas gabalu utt.

Līgums jāsastāda pēc iespējas precīzāk un noteikti jānosaka soda mēri, ja tas tiek pārkāpts (tie var būt gan kādi saimnieciskie darbi mājās vai darbā kolēģiem kafijas nešana no rīta utt.).

Izmēģinot šo metodi, sapratu, ka ar laiku kāre pēc saldumiem ievērojami mazinās. Turklāt ikdienā, kad līgums spēkā, saldumu plauktam paiet garām ir daudz vieglāk. Iesaku līgumu novietot redzamā vietā, piemēram, piespraustu pie ledusskapja.

pixabay

Un vēl (iz personiskās pieredzes)...

...Ja gribas ko saldu, ēd to no rīta. Tādejādi dienas laikā organisms spēs pārstrādāt uzņemto cukuru, bet prātā paturi, ka šodien jau kaut kas gards ir ēsts un būs vieglāk atteikties no našķošanās vakarpusē.

...Visgrūtāk ir saglabāt mēra sajūtu. Tāpēc iesaku sev pajautāt, vai tiešām man ir nepieciešams tas otrs gabaliņš tortes. Viegli nebūs, bet ēst ar prātu ir daudz veselīgāk, nekā emociju varā esot, tāpēc svarīgi ar šo jautājumu "pieslēgt" prātu, lai laicīgi mitētos.

Avoti:

The Chalkboard

Telegraph

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija