Latvju zīmes, kuras jāatpazīst un jāzina katram latvietim

Dzīvo gudri! 8.decembris 2019
 
Kaspars Krafts/F64
Baiba Puriņa
 
Mūsu senču zīmēm piedēvētas spējas aizsargāt, piešķirt spēku, veicināt skaistumu un vēl daudz citu īpašību, kuras ir vērts iegaumēt.

1. ZVAIGZNE

Vladislavs Proškins/F64

Zvaigžņotam rakstam latviešu ticējumos ir maģiska nozīme - tas pasargāja no ļauna, šī zīme simbolizē gaismu un uguni.

Sevišķi grezns zvaigznes variants ir rīta zvaigznes simbols - auseklītis. Tā ir zvaigzne ar astoņiem stariem un simbolizē gaismas uzvaru cīņā pret tumsu. Auseklīti uzskata arī par spēcīgāko lietuvēna krusta variantu, jo tas jāuzvelk ar vienu līniju. Folklorā Auseklis minēts gan kā Dieva dēls, gan kā zvaigžņu skaitītājs, arī Saules meitas līgavainis. Interesanti, ka Auseklīti kā astoņstūrainās zvaigznes sinonīmu sākuši lietot latviskā ornamenta pētnieki trīsdesmitajos gados.

2. DIEVS

Ekrānuzņēmums no YouTube/Herta Taube, Saeimas Kanceleja

Apzīmē debesu jumu, vīrišķo spēku, gaismu, tiekšanos uz augšu. Latviešu mitaloģijā par vecāko gaismas kulta dievību uzskata debesis.

Šī zīme veicina izziņu un rada enerģiju.

Dieva zīmi parasti iegrieza uz sadzīvē izmantojamām lietām. Atbilstoši šai zīmei mūsu senči veidoja savu māju jumtus un tādejādi dzīvoja zem Dieva zīmes.

3. LAIMAS SLOTIŅA

Kaspars Krafts/F6

Laimas zīmes līdzīga putna spalvai, kas agrāk ir bijis dvēseles simbols un Laima tiek uzskatīta par dvēseles sargātāju.

Simbolisks Laimas atribūts ir arī slota, tāpēc mājokļa slaucīšanai tiek pievērsta īpaša nozīme. Slota Laimai ir allaž klāt, ar to viņa noper pirtī tikko dzimušo bērniņu.

4. ZALKTIS

Ekrānuzņēmums no YouTube/Herta Taube, Saeimas Kanceleja

Simbolizē gudrību un zintniecību. Zalktis tiek uzskatīts par svētu dzīvnieku, kam ir pieejama visa gudrība.

Zalkša zīme bieži ir sastopama sieviešu apģērbos un uz pirts lietām, tai ir saistība ar veļiem un veļu pasauli, rakstos uz svētakmeņiem tā atrodama kā pazemes simbols.

5. MĀRA KRUSTS

Kaspars Krafts/F64

Senie latvieši ticēja, ka visa materiālā pasaule ir Māras pārziņā, t.s. arī maize, uguns un tās saglabāšana. Varbūt tāpēc krustu krusts, kurš tiek uzvilkts uz maizes klaipiņa un vakarā ievilkts pavarda pelnos, iegūst nosaukumu Māras krusts.

Pārkrustojot krusta galus, iegūstam zīmi, kas izsaka gan noslēgtību, gan pilnību, gan nāvi. Zīme cieši saistīta ar uguni, māju, auglību.

Māras krustu ļoti bieži izmanto sieviešu rotās un apģērbos.

Noderēja?1

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija