Ko gatavot un kā klāt galdu 18. novembra svinībām: 4 ieteikumi

Dzīvo gudri! 18.novembris 2019
 
Vladislavs Proškins/F64
Svētkos ikviens no mums mēdz sagatavot bagātīgi klātu galdu. Tāpēc pēc svētkiem bieži vien paliekam ar smaguma sajūtu vēderā un nevēlēšanos kustēties. Lai izvairītos no šāda scenārija, noderēs idejas 18. novembra svinēšanai ar gardiem, taču veselīgiem ēdieniem, kas piemēroti arī cilvēkiem ar cukura diabētu.

1. Galda noformējumam ir nozīme

Cilvēki ēd ar acīm, tādēļ ļoti svarīgs ir vizuālais noformējums - gan ēdienam, gan galdam. Ja mājās ir sarkans galdauts, noteikti to izmanto. Šie ir svētki, kuros sarkanā krāsa būs īstā. Ja izmantosi sarkanu galdautu, tad ļoti skaisti izskatīsies balti šķīvji ar tumši sarkanu skaisti salocītu salveti uz tiem. Pa vidu galdam vari izveidot baltu vai sarkanu sveču taku. Dekorējot ēdienu, neaizmirsti par kopējo galda noformējuma tēmu un ievēro to. Veselīgs un interesants risinājums maltītes izdaiļošanai būs izdiedzētas sēklas. Noderēs arī baltais kazas vai fetas siers savienojumā ar granātābolu.

2. Svētku mielasta galds kā enerģijas lādiņš ikvienam

Gatavojot svētku mielastu, jāatceras mūžīgā patiesība - jo krāsaināk, jo labāk organismam. Turklāt labāk izvēlēties produktus ar zemu glikēmisko indeksu (to uz iepakojumiem norāda ar simbolu GI) vai alternatīvas jau ierastiem ēdieniem. Piemēram, parasto kartupeļu vietā var lietot saldos kartupeļus, pākšaugus, brūnos rīsus. Salātus, kur tiek izmantoti baltie rīsi, var lieliski papildināt ar kvinoju, kurai ir zems GI indekss. Uz galda var likt arī rupjmaizi vai pilngraudu maizi, kurā ir mazāk iesala. Ēdienu gatavošanai noderēs linsēklas un klijas, kā arī svaigi, vārīti, tvaicēti vai grilēti dārzeņi, liesa gaļa un, protams, zivis. Ieteicams izvairīties no “slēpto tauku” produktiem, kas atrodami salami desā, cīsiņos, treknā pastētē.

Lai padarītu ēdienu vēl gardāku, var pievienot kurkumu, melnos piparus, koriandru, kanēli vai dažādus garšaugus - baziliku, bulguru, diedzētas sēkliņas, pētersīļus, timiānu, ķiplokus, citronu sulu vai jebkuras citas garšas pēc izvēles.

Noteikti uz galda jāparedz vieta ūdenim. Dažādībai to var papildināt ar dzērvenēm vai citronu. Sulas, kolas un citus saldinātos dzērienus šoreiz labāk atstāt veikalā. Jāņem vērā tas, ka arī svaigi spiestās sulās ir daudz cukura.

3. Ieplāno aktivitātes

Lai vakariņas būtu izdevušās un visi viesi justos labi, vēlams ieplānot mazas aktivitātes, kas liks cilvēkiem izkustēties. Vari zem šķīvja palikt lapiņu ar uzdevumu, piemēram, vārdi mēmajam šovam par tēmu “Latvija - brīvība”, liekot attēlot Lāčplēsi, zobenu, bruņas, sveci vai brīvību.

4. Silto salātu recepte, kas piemērota cilvēkiem ar cukura diabētu

Lai idejas svētku galdam rastos vieglāk, uztura speciāliste Liene Sondore piedāvā recepti siltajiem salātiem ar bulguru. Salātu pagatavošanai vajadzīgas 30 minūtes.

Vienā porcijā: OBV- 6, T - 12, OGĻH - 29, Kcal - 256, MV - 2,4

Četrām līdz piecām porcijām nepieciešams:
baklažāns, kabacis, cukīni;
~150 - 200 g bulgura;
sarkanais sīpols, sarkanā paprika, 2-3 tomāti;
garais gurķis, 2 ķiploka daiviņas, 1 buntīte pētersīļu, 1 buntīte bazilika;
zaļie lapu salāti;
eļļa cepšanai;
sāls, drupināti melnie pipari.

Pasniegšanai - fetas siers vai kazas siers, diedzētas sēkliņas, kaņepju izspaidas.

Pagatavošanas gaita:

Baklažānu un kabaci noskalo un sagriež mazos gabaliņos. Ķiploka daiviņas notīra. Sakarsē pannā eļļu un apcep baklažānu gabaliņus. Pievieno ķiploku spiednē izspiestus ķiplokus un pacep ~5 min. Kad baklažāni ir apcepti, tos pārliek bļodiņā un apcep kabaču gabaliņus. Cepšanas laikā uzkaisa nedaudz sāls un piparu. Cep 3-5 minūtes.

Papriku, gurķi, tomātus sagriež nelielos gabaliņos. Zaļumus smalki sakapā. Salātus saplucina.

Bulguru vāra 7 minūtes, kā norādīts instrukcijā uz iepakojuma.

Sīpolu notīra, sagriež mazos gabaliņos.

Visas sastāvdaļas liek lielā bļodā un viegli sacilā. Pāri liek fetas siera gabaliņus un pasniedz pārkaisītus ar diedzētajiem graudiem vai asniem pēc izvēles.Lai informētu cilvēkus par cukura diabētu, tā simptomiem un ārstēšanu, ir izveidota mājaslapa www.diabets.lv. Šajā vietnē gan cilvēki ar cukura diabētu, gan arī ikviens cits interesents var uzzināt atbildes uz visiem interesējošiem jautājumiem.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija