Kā rūpēties par apģērbiem, lai tie kalpotu ilgi

Dzīvo gudri! 29.novembris 2019
 
pixabay
Stila tendences mainās strauji un visbiežāk nolietoto apģērba gabalu vietā pērkam jaunus. Tomēr katram no mums ir kāds apģērba gabals, kas ieņēm īpašu vietu sirdī. Kašmira džemperis, kas silda dvēseli ģimenes pasākumos vai gluži vienkārši, kāds apģērba gabals, kuru velkam "dzīves īpašajos mirkļos". Šoreiz par ziemas apģērbu kopšanu - lai tie turpinātu izskatīties tik pat eleganti un kvalitatīvi arī nākamajā sezonā!

Stila tendences mainās strauji un visbiežāk nolietoto apģērba gabalu vietā pērkam jaunus. Tomēr katram no mums ir kāds apģērba gabals, kas ieņēm īpašu vietu sirdī. Kašmira džemperis, kas silda dvēseli ģimenes pasākumos vai gluži vienkārši, kāds apģērba gabals, kuru velkam "dzīves īpašajos mirkļos". Šoreiz par ziemas apģērbu kopšanu - lai tie turpinātu izskatīties tik pat eleganti un kvalitatīvi arī nākamajā sezonā!

Pirms veikala atklāšanas Rīgā, VAN GRAAF pavasarī veica pētījumu, kura rezultāti parādīja, ka Latvijas iedzīvotāji visbiežāk garderobi atjauno dažas reizes sezonā (32%) vai reizi sezonā (31%), tātad gluži katru dienu uz apģērbu veikaliem nedodamies, tāpēc ir svarīgi saglabāt optimālu apģērbu izskatu ilgtermiņā.

1. Iepazīties ar lietošanas instrukciju

Pievērst uzmanību un ievērot norādījumus apģērba kopšanas etiķetē ir apģērba ilgmūžības stūrakmens. Etiķete norāda kā konkrētais materiāls ir jākopj, spilgtus un krāsainus apģērbus var mazgāt 40° C temperatūrā saudzējošā programmā, bet cēlo zīdu ar rokām un īpašu mazgāšanas līdzekli maksimāli 30° C temperatūrā. Ja norādīts, ka mēteli vai žaketi var tīrīt tikai ķīmiskajā tīrītavā, tad ir jāseko šīm norādēm, lai nesabojātu audumu. Uzmanībū norādēm pievēršam reti, tomēr tas uzlabos gan apģērba izskatu, gan nebojās audumu.

2. Kašmirs prasa rūpību

Daudzu iecienītā kašmira mazgāšana atšķirās no ierastās apģērbu mazgāšanas. Kašmiru ir jāmazgā ar rokām aukstā ūdenī, izmantojot saudzējošu mazgāšanas līdzekli. Pēc mazgāšanas nekad neturiet kašmira svīteri aiz plecu daļas, jo tas izstaipīsies! Pēc tam apģērba gabalu ietiniet dvielī, uzmanīgi izspiediet lieko ūdeni un žāvējiet izklātā veidā.

3. Vilnas mēteļi

Vilnas mēteļus pēc valkāšanas ieteicams izsukāt ar birstīti, lai notīrītu uzkrājušos netīrumus. Vilnas mēteļus vienmēr jākarina uz stingriem, koka pakaramajiem; citādi mēteļa svars var izstaipīt plecu zonu. Nekariniet vilnas mēteli pārblīvēta skapī, jo tas ir materiāls, kuram jāelpo. Nelielus traipus no vilnas var iztīrīt ar aukstu ūdeni un auduma drāniņu, audumu viegli nosusinot (noteikti neberzējot!).

Vilnas mēteļus ir jātīra ķīmiskajā tīrītavā sezonas sākumā un beigās. Kāpēc beigās? Jo vilna viegli absorbē dažādas smakas, tāpēc ziemas sezonā audums var piesūkties dažādiem aromātiem. Pēc valkāšanas noteikti iztukšojiet vilnas apģērbu kabatas, jo tās var neglīti izstaipīties.

4. Smalkais stils - vilna

Savukārt vieglus vilnas svīterus var mazgāt arī veļas mazgājamā mašīnā, režīmā "Wool" ar vēsu ūdeni. Mazgājot vilnas svīterus ar rokām, jāizmanto saudzīgs mazgāšanas līdzeklis un remdens ūdens. Pamērcējiet apģērbu 3 līdz 5 minūtes un tad noskalojiet vēsā ūdenī. Arī vilnas svīterus jāžāvē izklātā veidā, ja žāvēsiet tos uz pakaramajiem, tad apģērbs var zaudēt formu. VAN GRAAF stilisti brīdina: nekad nelietojiet vilnas izstrādājumiem verdoši karstu ūdeni vai balinātāju!

Interesenti, ka starp vilnas svīteru vai bikšu valkšanas reizēm ieteicams 24 stundu pārtraukums, lai ļautu apģērba krokām dabiski nogludināties un izstrādajumam atgūt apjomu un formu.

5. Dūnas - pufīga efekta noslēpums

Siltās dūnu jakām vajadzīgas īpašas rūpes ne tikai mazgāšanas, bet arī žāvēšanas procesā. Dūnu jakas jamazgā veļas mašīnās ar priekšējo ielādi, jo veļas mašīna ar augšējo ielādi var sabojāt dūnu kvalitāti. Lai izvairītos no dūnu saplakšanas, nepievienojiet pārmērīgi daudz mazgāšanas līdzekļus. Ja dūnu jaka ir ļoti netīra, tad var apturēt veļas mašīnu cikla vidū un ļaut jakai pamirkt aptuveni stundu, pēc tam mazgāšanu pabeigt. Dūnas žūst lēni. Dūnu jakām un vestēm vislabāk derēs žāvēšana standarta žāvētājā, zemas temperatūras režīmā. Žāvētājā ielieciet arī dažas tenisa bumbas, tas saglabās jakas sākotnējo izskatu. Pat lietojot tenisa bumbas, laiku pa laikam izņemiet jaku no žāvētāja un papuriniet.

6. Samts - kaprīzs materiāls

Ziemas ballītes nav iedomājamas bez elegantas samta kleitas. Lai nesabojātu savu samta kleitu, ir īpaši svarīgi lasīt kopšanas etiķeti. Samtu var mazgāt veļas mašīnā vai tīrīt ķīmiskajā tīrītavā. Nekad negludiniet samtu, jo gludeklis var sabojāt auduma šķiedras un atstāt neglītus nospiedumus. Neuzglabājiet samta apģērbus salocītus, bet ievietojiet tajos salvešpapīru un uzglabājiet apģērbu kārbās. No samta izstrādājumiem putekļus viegli var noņemt ar putekļu rullīti.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija