5 padomi, ko darīt darba intervijā

Dzīvo gudri! 20.februāris
 
pixabay
Dodoties uz darba interviju, cilvēki nereti satraucas par tās norisi – galvenokārt, tāpēc, ka nezina ko sagaidīt. Lai pēc iespējas labāk sagatavotos potenciālā darba pārrunām, Transcom Worldwide Latvia personāla vadītāja Baltijā Līga Millere sniedz padomus, kādām detaļām pievērst uzmanību, nākot uz pirmo darba interviju.

1.Ejot uz darba interviju, izzini sev interesējošo vakanci

Tāpat arī veic izpēti ne tikai par uzņēmumu, ieskatoties tā mājaslapā, bet apskati arī uzņēmuma sociālos tīklus. Šādā veidā iegūsi plašāku informāciju gan par potenciālo darba vietu kopumā, gan arī iepazīsi uzņēmuma kultūru un darba vidi nedaudz neformālākā veidā. Neaizmirsti, ka darba intervija ir abpusēji svarīga - potenciālais darba devējs vērtēs tavu piemērotību konkrētajiem darba pienākumiem, bet tu, vai uzņēmums var sniegt profesionālu izaugsmi un patīkamu darba vidi.

Intervijas laikā svarīgi izvērtēt arī to, vai uzņēmuma vērtības sakrīt ar tavām vērtībām. Ja tās būtiski atšķirsies vai pat būs pretrunā ar taviem uzskatiem, veiksmīga sadarbība, visticamāk, neizdosies. Turpretī, ja tavas un uzņēmuma vērtības būs atbilstošas abu pušu uzskatiem, sadarbība būs efektīva. Noskaidrojot atbildes uz šiem jautājumiem, būs vieglāk saprast, vai ar konkrēto uzņēmumu varētu veidoties kopīgs ceļš jeb ilgtermiņa darba attiecības.

Ievērojot pāris soļus, darba meklētājs pirmo darba interviju un darba uzsākšanas procesu var padarīt krietni vieglāku un mazāk satraucošu.

Publicitātes foto

2. Kārtīgi iepazīsti uzņēmumu intervijas laikā

Uzsākot sarunu, uzņēmuma pārstāvim ir jāiepazīstina ar sevi, konkrēto vakanci un īsi jāpastāsta par uzņēmumu kopumā, lai kandidāts intervijas laikā varētu uzdot papildu jautājumus, ja tādi rodas. Savukārt vēlāk, kad darbinieks ir jau pieņemts darbā, uzņēmuma pārstāvim ir jāiepazīstina arī ar darba vietas telpām, paskaidrojot būtiskākās detaļas, kas jaunajam darbiniekam būtu jāzina, piemēram, “nerakstītie noteikumi”. Būtiski ir neuzskatīt uzņēmuma ierastās lietas par pašsaprotamām un rūpīgi tās izstāstīt jaunajam kolēģim. Ja uzņēmuma pārstāvis šādu informāciju nesniedz, nekautrējies to pajautāt!

3. Iepazīsties ar darba pienākumiem

Papildu ekskursijai uzņēmuma telpās, darba devējam jānodrošina arī kvalitatīva konkrēto darba pienāku izskaidrošana. Ir svarīgi parādīt jaunajiem darbiniekiem, kāda būs darba ikdiena, galvenie pienākumi, kā arī citas nozarei un vakancei specifiskas lietas. Ja šādu tūri pa jauno darba vietu tev nepiedāvā, izrādi proaktīvu interesi iepazīties ar biroja telpām un noskaidro darba pienākumus, lai tev viss ir skaidrs.

4. Atbalsts ikdienā

Piesakoties uzņēmumā uz vakanci, ir vērts noskaidrot, vai tiek nodrošināts mentors jeb persona, kura sniedz padomus gan darba, gan sociālajā dzīvē. Ikdienas darbos šāds atbalsts ļoti noder it īpaši cilvēkiem, kuri uz laiku bija aizceļojuši uz ārzemēm, bet tagad vēlas atgriezties un strādāt Latvijā.

5. Savstarpējā saziņa

Pēc uzņēmuma un darba vides iepazīšanas ir ļoti vērtīgi veikt atkārtotu interviju. Sarunā ar darba devēju laiku, lai pārrunātu, vai tavi darba pienākumi un uzdevumi ir skaidri, kā arī nospraud izaugsmes mērķus. Noteikti nevajag kautrēties - droši ierosini atkārtotu interviju arī īsi pirms pārbaudes laika beigām, lai izrunātu, kā līdz šim ir gājis, un kā kolēģi un vadība var tev palīdzēt, un atbalstīt turpmākajos darbos.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija