Kā pasargāt savu mājokli no zagļiem pašizolācijas laikā

Dzīvo gudri! 19.marts 2020
 
pixabay
Baiba Puriņa
 
Daudzi no mums šobrīd ir spiesti ik dienas uzturēties savos mājokļos ārkārtējās situācijas dēļ. Daudzi izvēlējušies šajā laikā doties uz laukiem, atstājot savus mājokļus nepieskatītus. Negodprātīgajiem šis ir labs laiks noziegumu pastrādāšanai, tāpēc uzzini, kā parūpēties, lai mājoklis būtu drošībā arī tad, kad tas atstāts bez uzraudzības.
Valsts policija publiskojusi ieteikumus, kā pasargāt savu mājokli, kas šobrīd iegūst jaunu aktualitāti.

pixabay

1. Informācija

Nesniedziet nevienam informāciju par savā īpašumā ierīkotajiem drošības līdzekļiem.

Tāpat neglabā viegli pieejamās vietās nozīmīgus dokumentus un vērtslietas.

pixabay

2. Kaimiņi

Uzturiet labas attiecības ar kaimiņiem un pievērsiet uzmanību pēkšņām izmaiņām jūsu īpašuma apkārtnē un ikdienas ritmā. kaimiņu vērība ir būtisks faktors. Arī, ja pats redzi aizdomīgas darbības pie kaimiņu īpašumiem, nekavējoties ziņojiet par tām policijai.

Bieži vien izšķiroši ir tas, ka apkārtējie rīkojas atbildīgi un ziņo par notiekošo policijai, tādējādi ļaujot notvert noziedzniekus.

Ikvienam ir jābūt vērīgam pret apkārt notiekošo, jo pirms zādzības zagļi var censties iegūt informāciju par īpašumu gan no mājokļa saimnieku paziņām un kaimiņiem, gan, novērojot saimniekus, tostarp ielūkojoties dzīvoklī - uzdodoties par piegādātājiem, pakalpojumu sniedzējiem vai tirgotājiem. Arī komunicējot interneta vidē, ir jābūt uzmanīgiem, jo dažkārt dzīvokļu aplaupītāji izmanto informāciju, kuru iegūst internetā, iepazīstoties ar mājokļa saimniekiem vai viņu paziņām.

pixabay

3. Kārtīgi aizslēgts

Parūpējieties par sava mājokļa drošību pat, ja pametat to uz pavisam neilgu laiku - kārtīgi aizslēdziet durvis un aizveriet logus. Būtiski ir kārtīgi aizvērti logi, izturīgas durvis ar kvalitatīvu slēdzeni.

Svarīga ir signalizācija!

pixabay

4. Suns

Atcerieties, ka suns var būt ne tikai mājas mīlulis, bet arī uzticams īpašuma sargs. Kā norāda policija, interesanti, ka iedzīvotāji pietiekami nenovērtē suņu kā mājokļa sargu potenciālu, ierindojot tos vien trešajā drošības līdzekļu vietā aiz signalizācijas un novērošanas kamerām. Turpretim zagļi suņus atzīst par lielāko traucēkli zādzības paveikšanai, jo tie pievērš apkārtējo uzmanību un atsevišķos gadījumos zagļi arī nevēlas riskēt ar stāšanos pretī lielākam sunim.

Vladislavs Proškins/F64

5. Mīti un patiesība par īpašumu drošību

  • Gan iedzīvotāji, gan zagļi norāda, ka visbiežāk tiek nozagta nauda un dažādas sīklietas, ko ir vieglāk realizēt, - juvelierizstrādājumi un nelielas elektropreces (datori, mobilie telefoni un fotoaparāti). Ļoti reti tiek zagti televizori un citas lielākas mantas, jo to iznešana no mājokļa ir apgrūtinoša. Vērā ņemams tas, ka zagļi atšķirībā no iedzīvotājiem norāda, ka tos interesē arī dokumenti, tāpēc iedzīvotājiem ieteicams parūpēties par drošu savu svarīgāko dokumentu uzglabāšanu.
  • Pilsētās iekļūšanai mājokļos galvenokārt tiek izmantoti balkoni un logi, it īpaši, ja mājokļa iemītnieki paši ir tos atstājuši nenoslēgtus.
  • Reģionos un privātmājās zagļi visbiežāk ielaužas saimniecības ēkās un garāžās, kas nav savienotas ar dzīvojamo ēku.
  • Cilvēkiem, kas savos lauku īpašumos uzturas tikai periodiski, ir īpaši ieteicams parūpēties par to pieskatīšanu saimnieku prombūtnes laikā, jo pēdējā laikā zagļi ir īpaši iecienījuši šādas mājas.

Avots

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija