Kā pareizi tīrīt māju, lai pasargātu sevi un ģimeni koronavīrusa pandēmijas laikā

Dzīvo gudri! 25.marts 2020
 
pixabay
Baiba Puriņa
 
Arvien vairāk cilvēku sākuši strādāt un mācīties attālināti tā lielākoties uzturoties savās dzīvesvietās, lai mazinātu vīrusa izplatību. Par tīrību un higiēnu nav jādomā tikai publiskās vietās - arī mājās jārūpējas, lai vīruesiem nebūtu iespējas izplesties. Lūk, kā pareizi jātīra māja, lai pasargātu sevi no inficēšanās.

1. Virsmas

Mājās esošās virsmas var iedalīt bieži lietojamās (durvju rokturi, gaismas slēdži, galda virsmas utt.) un minimāli lietojamās (grīdas, sienas, aizkari). Bieži lietojamās virsmas jātīra regulāri un vēlams ar speciāli tām domātiem līdzekļiem saskaņā ar ražotāju ieteikumiem. Šajā laikā šīs virsmas jātīra vēl biežāk. Ieteicams līdzekļiem ļaut 2 - 3 minūtes iesūkties un tikai tad tos notīrīt ar lupatu.

Retāk izmantotajām virsmām derēs speciālās tīrīšanas salvetes, kā arī mitra lupata.

pixabay

Nekad neizmanto vienu un to pašu lupatu vairākām virsmām. Atsevišķas virsmas tīri ar dažādām lupatām. Lai būtu vieglāk, ievies krāsu sistēmu, piemēram, rozā lupata izlietnei, zilā tualetes podam, sarkanā - plītij, utt. Kad esi notīrījis virsmu, lupatu kārtīgi izmazgā. Neatstāj tās vienkārši mētājamies uz virsmām.

pixabay

Noteikti izvēlies tādus tīrīšanas līdzekļus, kas iznīcina baktērijas.

2. Drēbes un mantas

Āra virsdrēbes turi atsevišķā vietā koridorā un nekādā gadījumā nenes tās dzīvojamās telpās. Mazgā tās pēc iespējas biežāk vai apstrādā ar karstu tvaiku. Arī savas ikdienas drēbes centies mainīt pēc iespējas biežāk.

pixabay

Plastmasas mantas un rotaļlietas vari mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā.

3. Tehnoloģijas

Viedtālruņus kārtīgi notīri ar siltu ziepjūdeni un mikrošķiedras audumu vai papīra dvieli. Vari izmantot arī salvetes, kuras satur 70% alkohola.

Arī austiņas ieteicams mainīt pēc iespējas biežāk un dezinficēt.

pixabay


4. Kā pasargāt sevi, tīrot māju?

Ir dabiski, ka cilvēks aiztiek savu seju, tāpēc, tīrot māju, ieteicams izmantot aizsargmasku, ko iespējams uztaisīt arī mājas apstākļos, un gumijas cimdus. Kad tīrīšanas darbi ir pabeigti, cimdus vari izmazgāt ar ziepēm un izžāvēt. Tad ar ziepēm kārtīgi nomazgā rokas. Aizsargmasku izmet noslēgtā atkritumu spainī.

Jāatgādina, ka tieši higiēna un kārtīga roku mazgāšana ir efektīvākie līdzekļi, lai apturētu vīrusa izplatību. Noteikti mājās pagatavo savu roku antibakteriālo līdzekli, kas nemaz nav grūti.

pixabay

Avoti:

Chronicle Live

Home Beautiful

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija