Uztura speciāliste iesaka, kāpēc krīzes ēdienkartē jāiekļauj arī raudzēta piena produkti

Dzīvo gudri! 3.aprīlis 2020
 
pixabay
Cik daudz un kā mums pašlaik var palīdzēt veselīgs uzturs? Kāpēc raudzēta piena produkti ir neatņemama sastāvdaļa ne tikai gaļēdāju, bet arī veģetāriešu uzturā? Kāda ir universālā recepte zarnu trakta veselībai un ko dara ražotāji, lai skābpiena produktus padarītu vēl vērtīgākus? Atbildes uz šiem un citiem jautājumiem sniedz Latvijā vadošais piena pārstrādes uzņēmums "Food Union" sadarbībā ar uztura speciālisti un žurnāla "ĒDIENS KĀ ZĀLES" veidotāju Zani Timpari.

Veselīgs uzturs - pašlaik tas, pirmkārt, ir vienkāršs un taupīgs ēdiens. Otrkārt - maksimāli daudz vietējo produktu un ražojumu. Treškārt - tas ir vērtīgs ēdiens, ar augstu uzturvērtību, bagāts minerālvielām, vitamīniem, olbaltumvielām, šķiedrvielām un bioloģiski aktīvām vielām. Šos veselīga uztura ieteikumus nav grūti ievērot arī tagad: daudz dārzeņu - der arī pērnā raža, konservēti, saldēti vai svaigi dārzeņi, dažādi pagatavoti. Galvenais - lai ir uz šķīvja! Pākšaugi, pilngraudi, rieksti, sēklas. Piena produkti, tai skaitā noteikti arī skābpiena produkti un jogurti, zivis, liesa gaļa, olas. Augļi, ogas, pavasara zaļumi un garšaugi.

Pirms pāris gadiem zinātnieki, kuri izstrādāja uz pētījumiem balstītu un ārstu aprindās atzītu Ziemeļvalstu diētu, nosauca mūsu ziemeļu reģionam raksturīgos produktus, kuriem viņi saskatīja pozitīvu ietekmi uz veselību un dzīves ilgumu. Tā bija rudzu maize, zivis, kāposti, auzu pārslas (noteikti arī mieži!), sakņu dārzeņi un augļi, konkrēti - vietējie āboli un bumbieri. Lūk, jums arī daļa no krīzes ēdienkartes.

Nosauktajiem produktiem šobrīd droši var pievienot arī skābpiena produktus - jogurtus, kefīru un citus raudzētus piena dzērienus, piemēram, Latvijas zinātnieku radīto Lakto. Tie satur probiotikas jeb īpaši vērtīgās, labās baktērijas. Kas jāzina par probiotikām, kas atrodamas skābpiena dzērienos? Tās apdzīvo mūsu zarnu traktu un daudzējādā ziņā nosaka, cik labvēlīga vide tajā valdīs. Jo veselāks zarnu trakts, jo labāka kopējā veselība. Tieši uz šādām sakarībām sliecas zinātnieki. Notiek daudz nopietnu pētījumu, kā mūsu zarnu traktā mītošās baktērijas un citi mikroorganismi jeb mikrobiota ietekmē kopējo imunitāti, nervu sistēmu un smadzeņu darbību, depresijas, trauksmes un ar novecošanu saistītu mentālo slimību risku, liekā svara veidošanos.

pixabay

Skābpiena produkti ar pievienotu vērtību būs tādi, kam ražošanas procesā papildus būs pievienotas bifidobaktērijas un acidofilās baktērijas. Tad gan pašu labo pienskābes baktēriju produktā būs vairāk, gan arī, visticamāk, palielināsies to labo baktēriju daudzums, kas spēj izdzīvot kuņģa un zarnu traktā. Lactobacillus acidophilus un Bifidobacterium bifidum pieder pie labajām probiotiskajām baktērijām, kas spēj pārvarēt kuņģa skābo vidi. Ja ražotājs šīs baktērijas jogurtiem un kefīram pievieno papildus, to parasti norāda uz iesaiņojuma.

Vislabākie būs skābpiena produkti bez papildus pievienota cukura. Saldinātie skābpiena produkti jāuztver kā vērtīgs našķis, uzkoda un enerģijas avots. Vērts pievērst uzmanību saldinātajiem skābpiena dzērieniem pievienotajam cukura daudzumam, jo arī krīzes apstākļos spēkā ir universāls uztura ieteikums: mazāk pievienota cukura, mazāk sāls un mazāk piesātināto tauku.

pixabay

Veikalos ir nopērkami raudzēti piena produkti, uz kuru iesaiņojuma norādīts Mazāk cukura - 30%. Tas nozīmē, ka produkts patiešām satur par trīsdesmit procentiem mazāk pievienotā cukura nekā citi līdzīgi produkti. Šādas norādes var redzēt, piemēram, uz raudzētiem piena dzērieniem Lakto Zaļā tēja, arī uz cita veida Lakto produktiem. Tiem papildus pievienotas arī acidofilās un bifidobaktērijas, kas zarnu traktam ir īpaši labvēlīgas. Dzēriens Lakto Zaļā tēja 100 gramos produkta satur 8,5 gramus cukura (par 30% mazāk nekā daudzos citos jogurtos). Jāņem arī vērā, ka gandrīz pusi no tā veido dabīgais piena cukurs laktoze, kas neietilpst dienā strikti ierobežojamo cukuru sastāvā.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija