Kā koronavīrusa laikā pareizi mazgāt augļus un dārzeņus

Dzīvo gudri! 17.aprīlis 2020
 
pixabay
Baiba Puriņa
 
Lai gan pašlaik nav zinātnisku pierādījumu tam, ka vīruss tiktu pārnests ar pārtiku vai pārtika būtu vīrusa izraisītās infekcijas avots, piesardzība šobrīd ir galvenā prioritāte. Tāpēc svarīgi ir zināt, kā pareizi mazgāt produktus, lai sevi pasargātu Covid-19 pandēmijas laikā.

1.

Pirms ķeries pie produktu mazgāšanas, vispirms kārtīgi nomazgā rokas. Atceries, ka roku mazgāšanai jāvelta vismaz 40 sekundes un tās kārtīgi jāieziepē.

Vladislavs Proškins/F64

2.

Ja produkltus mazgāsi izlietnē, parūpējies, lai tā ir dezinficēta. Izmazgā izlietni ar ļoti karstu ūdeni vai notīri ar dezinfekcijas līdzekli. Tāpat rīkojies ar virtuves virsmāma, kuras vari notīrīt arī ar paša gatavotām dezinfekcijas salvetēm.

Ekrānuzņēmums no YouTube/Raphael Laurean

3.

Noberz un noskalo visus produktus zem vēsa ūdens. Atkarībā no produkta, kas jāmazgā, izvēlies vai nu birsti, vai lupatiņu ar ko tos tīrīsi. Piemēram, augļus un dārzeņus vari mazgāt ar birsti, bet salātlapas vari vienkārši noskalot, tās kustinot zem ūdens strūklas.

Ekrānuzņēmums no YouTube/Raphael Laurean

4.

Sagatavo speciālu šķidrumu, kurā mērcēt produktus.

Sastāvdaļas:

  • 1 krūze etiķa;
  • 3 litri ūdens;
  • 4 ēdamkarotes sāls (jebkura veida).

Visas sastāvdaļas samaisi kopā un liec škidrumā mērcēties noskalotos augļus un dārzeņus uz 15 minūtēm.

Ekrānuzņēmums no YouTube/Raphael Laurean

5.

Pēc mērcēšanas noskalo produktus sietiņā.

Ekrānuzņēmums no YouTube/Raphael Laurean

6.

Liec produktus otrreiz mērcēties uz 5 minūtēm šķidrumā, kas sastāv no:

  • 4 ēdamkarotēm sodas;
  • 3 litriem ūdens.

Šis šķidrums palīdzēs atbrīvoties no pesticīdiem uz dārzeņiem.

Ekrānuzņēmums no YouTube/Raphael Laurean

7.

Atkal izmantojam sietu un produktus noskalojam ar vēsu ūdeni.

Ekrānuzņēmums no YouTube/Raphael Laurean

8.

Apsmidzini produktus ar šķīdumu, ko veido:

  • 1 ēdamkarote citrona sulas (sulas vietā variizmantot 1 tējkaroti citronskābes);
  • 2 ēdamkarotes sodas maisījuma.

Tādejādi produkti ilgāk saglabāsies svaigi.

Avots

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija