Padomi, ko darīt, ja vasarā sadzeļ kukaiņi

Dzīvo gudri! 27.jūnijs 2020
 
pexels.com
Odi, lai gan netīkami, nav tie bīstamākie, kas var sadzelt bezrūpīgāku vasarnieku. Līdz ar silto laiku aktivizējas arī dažādi insekti un kukaiņi. Dunduri, bites, kamenes, lapsenes, irši dzeļot var izraisīt daudz sāpīgākas, dažkārt pat dzīvībai bīstamas veselības problēmas par tām, ko mums sagādā odi. „Mēness aptiekas” farmaceite Ērika Pētersone iesaka, kā rīkoties koduma gadījumā un kā no tiem izsargāties.

Ja nodarīsi kukainim pāri - nejauši uzkāpsi virsū vai saspiedīsi - dzēliens garantēts, tādēļ, dodoties dabā, jābūt uzmanīgiem un vērīgiem. Visbiežāk ap insektu dzēliena vietu, kur organisma nonākusi to inde, uz ādas parādās apsārtums, neliels uztūkums un ir nieze. Bišu, lapseņu un iršu dzēlumi izraisa sāpes.

Daļai cilvēku reakcija ir mierīgāka, bet citiem izpausmes ir daudz smagākas. Īpaši piesardzīgiem jābūt tiem, kuriem kukaiņu dzēlieni var izraisīt alerģisku reakciju, kas no lokālām izpausmēm var pāraugt vispārējā reakcijā, skarot, piemēram, elpceļus, sirds un asinsvadu sistēmu. Alerģisku reakciju ādā var provocēt arī viens vienīgs dzēliens, un tā var izpausties kā nātrene - stipra nieze pa visu ķermeni. Ļoti bīstama, atsevišķos gadījumus pat dzīvību apdraudoša reakcija ir anafilaktiskais šoks.

pexels.com

1. Nekavējies, izsauc neatliekamo medicīnisko palīdzību!

* Ja kukaiņa sadzeltajam trūkst elpas, zūd samaņa vai ir reiboņi un stipras galvassāpes.

* Ja pēkšņi paātrinās sirdsdarbība, ir slikta dūša vai vemšana.

* Ja pietūkums veidojas ne tikai dzēliena vietā, bet arī uz sejas, kakla, rokām un mutē.

Parasti izteiktu alerģiju izraisa kāda konkrēta kukaiņa inde. Krusteniskā reakcija, kad vienlīdz bīstamas ir vairāku kukaiņu indes, reti sastopama. Jāņem vērā, ka reakcijas ātrums var būt ļoti individuāls - tā var būt tūlītēja, dažu sekunžu līdz minūšu laikā, taču izpausmes var rasties lēnāk - aptuveni stundas laikā, bet dažkārt alerģija uz ādas var parādīties tikai pēc vienas vai dažām dienām.

Ļoti bīstami, ja kukainis iedzeļ mutes dobumā, piemēram, mēlē, jo var veidoties stipra tūska, kas apgrūtina elpošanu, un sadzeltais tās dēļ var pat nosmakt. Tādā gadījumā maziem malkiem jādzer auksts ūdens vai jāsūkā ledus gabaliņi. Ja tūska nemazinās, jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība. Lai šādu risku novērstu, atrodoties brīvā dabā, vajadzētu izvairīties no ēšanas un dzeršanas vai dzert caur salmiņu, lai kukainis neiekļūtu mutē un neiedzeltu.

pexels.com

2. Ja kukainis iedzēlis

Auksta komprese palīdz tūlītēji samazināt pietūkumu.
Pretalerģijas medikamenti jeb antihistmaīni novērš iespējamu alerģiskās reakcijas rašanos.
Ārīgai lietošanai paredzētie geli, ziedes un krēmi atvieglo niezi un apsārtumu.
Bites dzēliena gadījumā no koduma vietas uzmanīgi izņem dzeloni, jo tā galā atrodas indes maisiņš, no kura dzēliena vietā pakāpeniski izdalās inde.
Ja kukainis ir iedzēlis rokā, no pirkstiem jānoņem gredzeni.
Pēc kukaiņa dzēliena nekādā gadījumā nelieto alkoholiskus dzērienus. To ietekmē paplašinās asinsvadi un inde daudz straujāk izplatās pa organismu, tāpēc reakcija var būt smagāka.

Ja kukaiņu inde izraisa izteiktu alerģisku reakciju, drošāk pie dabas doties rudenī un agrā pavasarī, lai pēc iespējas novērstu saskari ar dzēlējiem.

pexels.com


3. Kā izvairīties no kukaiņu dzēlieniem

Brīvā dabā neēd un nedzer, īpaši saldus ēdienus un dzērienus.
Nestaigā ar kailām pēdām, it īpaši ziedošās pļavās.
Izvairies lietot spēcīgas smaržas un aromātiskus krēmus, kas varētu pievilināt kukaiņus.
Atbrīvojies no lapseņu un iršu pūžņiem savas dzīvesvietas tuvumā.
Kukaiņa tuvumā neveic ātras, straujas kustības.

„Ir iespējams veikt arī hiposensibilāziju - organisma pakāpenisku pieradināšanu pie kukaiņa indes. Taču tad obligāti nepieciešams skaidri zināt kukaiņa sugu un pasugu, kura inde pēc dzēliena izraisa alerģisko reakciju. To var noskaidrot ar speciālu testu palīdzību,” stāsta „Mēness aptiekas” farmaceite.

pexels.com

4. Ņem vērā

Dodoties brīvā dabā, noteikti lieto speciālos aizsarglīdzekļi pret odiem, dunduriem un ērcēm. Tie jāuzliek atkārtoti pēc instrukcijā minētā laika, parasti - ik pēc četrām stundām. Ja kukainis ir iekodis, izmantojami dažādi pretniezes līdzekļi ārīgai lietošanai, kas mazina niezi, tūsku un apsārtumu, ir tādi, kas iedarbojas uz ādu nomierinoši, satur augu ekstraktus un ēteriskās eļļas. Mazajā vasarnīcas aptieciņā noteikti vajadzētu būt kādam no bezrecepšu medikamentiem alerģiskas reakcijas un niezes mazināšanai.

Izmantoti materiāli no izdevuma „Veselības Noslēpumi”

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija