15 vienkārši ikdienas ieteikumi, kā dzīvot veselīgāk

Dzīvo gudri! 9.oktobris 2020
 
Pixabay
"Rimi Gardēži" apkopojis ieteikumus, kā piekopt veselīgu dzīvesveidu.
  1. Staipies - kārtīga rīta izstaipīšanās un iesildīšanās ļoti labi sagatavo tevi ikdienas darbiem, jo tiek uzmundrināta tava asinsrite, kas radīs vingrumu un enerģiju tavos muskuļos.
  2. Uzgrauz kādu burkānu - burkāni ir bagāti ar A vitamīnu, kas uzlabos acu, kaulu un ādas veselību, kā arī stiprinās imunitāti kopumā.
  3. Neatsakies no šokolādes - dzīvot veselīgi nebūt nenozīmē atteikties no visa gardā. Turklāt, šokolāde ikdienā būtu pat ieteicama! Rūgtā šokolāde uzlabo asinsriti un sirds veselību, kā arī nomierina un uzlabo garastāvokli.
  4. Ūdens, ūdens un vēlreiz ūdens - to, ka jādzer daudz ūdens, tu droši vien esi dzirdējis simtiem reižu. Taču tas tā ir, jo tā tiešām ir taisnība! Ūdens attīra visu, tai skaitā arī tavu organismu, tādēļ dienā būtu jāizdzer VISMAZ 8 glāzes ūdens. Taču ņem vērā - ja dienā gadās izdzert kādu citu dzērienu (limonādi, sulu, alkoholu), tad ūdens daudzumu nāksies palielināt. Daudz šķidruma nozīmē daudz ūdens, nevis limonādes!
  5. Augļiem priekšroka princips - kad kārojas ko saldu, pirms ķeries pie konfekšu kārbas, apēd kādu augli: apelsīnu, ābolu, bumbieri vai ko citu. Jā, arī augļos ir daudz cukura, taču, atšķirībā no saldumiem, šis cukurs ir dabīgs un nekaitēs organismam. Tieši otrādi - dabīgais cukurs dos ķermenim enerģiju!
  6. Pārliecinies, ka mājās vienmēr ir veselīgi našķi - našķi starp maltītēm nav slikta lieta, ir tikai jāizvēlas pareizie. Taču, ja to nav pa rokai, ir grūti uzturēt veselīgu dzīvesveidu. Pārliecinies, ka tavās mājās vienmēr ir paciņa mīļāko riekstu, kādi žāvēti augļi vai ogas, tumšā šokolāde ar augstu kakao daudzumu. Dzīvot veselīgi ir daudz vienkāršāk, kad viss veselīgais jau ir tavā virtuvē un viegli pieejams jebkurā brīdī.
  7. Ēd pareizu pārtiku pirms sportošanas - sportošana tukšā dūšā nav labākā doma, taču doties skriet vai vingrot tikko pēc ēšanas arī nav labi. Vispareizāk ir apēst ogļhidrātiem bagātu maltīti aptuveni 40-90 minūtes pirms sportošanas.
  8. Nešausti sevi - dažkārt vajag apēst arī to, ko tu gribi, pat ja tas ir neveselīgi. Taču tādēļ nav jājūtas vainīgam. Ir svarīgi tas, ko tu pēc tam dari nākamajā dienā. Noteikti nesamazini apēstās maltītes daudzumu - badošanās kaitē organismam. Labāk izvēlies papildu aktivitātes - skriešanu, pastaigu, braukšanu ar divriteni, jogu - kas uzturēs organisma tonusu.
  9. Neieslīgsti rutīnā - bieži vien mēs ļaujamies neveselīgo ēdienu kārdinājumam tāpēc vien, ka tie ir vienkārši interesantāki garšas un, jā, arī izskata ziņā. Tādēļ ievēro dažādību savās veselīgajās maltītēs gan garšu, gan dekorēšanas ziņā. Pieliec ēdienam klāt nedaudz čili pipara, kas padarīs ēdienu pikantu un piešķirs tam jaunas notis. Nebaidies izmēģināt jaunas receptes, tās tikai paplašinās tavas pavāra prasmes. Uzticies ne tikai ekspertu, bet arī savām idejām - nebaidies eksperimentēt ar garšvielām. Un noteikti centies ēdienu padarīt skaistu - mēs vispirms sākam "ēst acīm", tādēļ parūpējies, lai tava maltīte būtu arī vizuāli kārdinoša.
  10. Visu neveselīgo var pārvērst veselīgajā - dzīvot veselīgi nenozīmē atteikties no saviem mīļākajie ēdieniem. Tajos vienkārši jāveic sīkas izmaiņas, kuras bieži vien vari pat nepamanīt! Piemēram, veselīgs saldējums - sablenderē saldētus banānus ar kakao un nedaudz medus. Salātos patīk pievienot krējumu? Aizstāj to ar bezpiedevu jogurtu. Opcijas ir daudz un dažādas, vajag tikai nedaudz iztēles. Salda ievārījuma vietā, pagatavo ātru ogu mērci - svaigas ogas uzkarsē katliņā un pievieno nedaudz medu un kanēli. Kad ogas paliek mīkstas un sulojas, vari tās sablenderēt.
  11. Neatsakies no ogļhidrātiem - ogļhidrāti ir tavs galvenais enerģijas avots, tādēļ to trūkuma rezultātā, tu jutīties noguris, īgns un vairāk izsalcis. Izvēlies pilngraudu maizi, kartupeļus, graudaugu produktus.
  12. Centies gatavot pats - labākais veids, kā būt drošam, ka apēstais ēdiens ir tiešām veselīgs, ir vienkārši pagatavot to paša rokām. Turklāt tas būs arī draudzīgāk tavam maciņam.
  13. Brokastis ir svarīgākā ēdienreize - vienalga, vai vēlies notievēt, vai vienkārši "neesi rīta cilvēks" - nekādā gadījumā neatsakies no brokastīm. Brokastis "pamodina" ķermeni un vielmaiņu, kas liks arī tev būt žirgtākam. Turklāt, paēdot kārtīgas brokastis, tu nebūsi tik izbadējies pusdienās. Tādēļ piecelies nedaudz agrāk un atvēli laiku labām brokastīm.
  14. Izvēlies garšvielas un garšaugus, nevis sāli - veselīgāk(un garšīgāk) bagātināt ēdienu ar garšām ir ar garšvielām un zaļumiem, nevis ar sāli. Izmēģini gan kaltētus, gan svaigus garšaugus, jo to garša tiešām atšķiras, gan īpašo nošu, gan intensitātes ziņā. Nebaidies no čili un pipariem - ēdienam nav jākļūst neizturami asam, mazliet pikantuma tieši izcels jau esošās garšas.
  15. Izvēlies pareizās ēdiena pagatavošanas metodes - arī tas, kā tu pagatavo savu maltīti, var būtiski ietekmēt to, cik tā būs draudzīga tavai veselībai. Cepšanas uz pannas vietā izvēlies grilēšanu, tādā veidā liekie tauki notecēs nost no ēdiena. Ja laikapstākļi vēl nav pietiekoši draudzīgi grila sezonai, iegādājies grila pannu, tādu noteikti atradīsi lielajos Rimi veikalos. Vārīšanas vietā izvēies sautēšanu vai tvaicēšanu - tādā veidā no ēdiena tiks zaaudēts mazāks daudzums vitamīnu.

Avots

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija