Kāda siltumnīca būs īstā dobei, dārzam vai balkonam?

Dzīvo gudri! 5.marts 2021
 
Publicitātes foto
Pavasarim strauji tuvojoties, čaklākie dārznieki jau plāno, ko stādīt siltumnīcā. Savukārt tiem, kas gatavojas iekopt savu pirmo siltumnīcu vai atjaunot novecojušo, ir pats piemērotākais laiks apsvērt tās iegādi. Siltumnīcas izmēram nav nozīmes, ja ir vēlme un enerģija tikt pie pašu audzētiem labumiem, un pat uz balkona var izlolot savu vienīgo tomātu. Par saliekamo siltumnīcu izmēru un materiālu daudzveidību stāsta eksperts Ingus Laumanis.

Ērtas siltumnīcas gan ņipram redīsam, gan brangiem tomātiem

Saliekamo siltumnīcu klāsts ir ļoti plašs, un, lai tajā neapmaldītos, ir jāņem vērā galvenie siltumnīcas parametri - izmērs un materiāls, no kura izgatavots siltumnīcas karkasa pārklājums.

“Siltumnīcas tiek izgatavotas no plēves, polikarbonāta vai stikla. Pēdējās gan nepārdod lielveikalos, tās ir īpaši jābūvē, izmantojot sevišķi izturīgas konstrukcijas. Plēve ir vienkāršākais un arī lētākais risinājums, to ir salīdzinoši vienkārši uzklāt, tā ir viegla, elastīga un nodrošina labu gaismas caurlaidību,” stāsta Laumanis.

Polikarbonāts savukārt nav īpaši gaisa caurlaidīgs, salīdzinot, piemēram, ar stiklu, kas mazinās augu apdegšanas riskus. “Polikarbonāta lokšņu uzbūve ir līdzīga stikla pakešu logiem, līdz ar to ir mazākas temperatūras svārstības un siltuma zudums. Turklāt, ja plēve kalpo lielākoties vienu sezonu, pareizi uzstādīts polikarbonāts ir risinājums vairākiem gadiem,” skaidro Ingus Laumanis.

Tiem, kuri audzē zaļumus vai gurķu un redīsu stādiņus dobē, ir iespēja izvēlēties dažādu izmēru lecektis un siltumnīcas dobei, savukārt tomātu audzētājiem pieejama virkne tradicionālo siltumnīcu. Kā liecina “K Senukai” veikalos novērotais, vispieprasītākās ir 3x4 metrus lielas polikarbonāta siltumnīcas. Ingus Laumanis norāda - šobrīd pieejami divmetrīgi pagarinājumi ar tādu pašu platumu un augstumu kā iegādātajai siltumnīcai, kas ļauj to viegli pastiept garumā, ja esat nolēmuši palielināt ražas apjomu.

pexels.com

Stipra konstrukcija - īpaši svarīga ziemā

Lai gan saliekamo siltumnīcu metāla konstrukcijas ir krietni vieglākas nekā stikla oranžēriju karkasi, nav novērojams, ka kādu siltumnīcu būtu aizpūtis stiprāks vējš. Toties metāla konstrukcijai ir būtiska nozīme ziemā, kad uzsnieg dāsnāka sniega kārta.

“Atkarībā no metāla profilu platuma siltumnīcu konstrukcijas ir gan vieglākas, gan izturīgākas. Tieši ziemā tam ir vislielākā nozīme, jo polikarbonāta siltumnīcas parasti pa ziemu netiek nojauktas. Vieglākās konstrukcijas spēj izturēt 20 kilogramu svaru uz kvadrātmetru. Tātad sniegotā ziemā jāseko līdzi, lai uz siltumnīcas nekrātos sniegs, kas karkasu var saliekt. Jo stiprāka konstrukcija, jo mierīgāks prāts saimniekam - paši izturīgākie karkasi noturēs līdz pat 180 kilogramiem uz kvadrātmetru,” skaidro speciālists.

Problēmas ar stipru vēju drīzāk saistītas ar to, ka vējš var noraut plēvi, kas tiek stiprināta pie zemes līdzīgi kā telts, vai arī atraut šaurākas polikarbonāta loksnes, kuru siprinājumi nav gana izturīgi. Tomēr kvalitatīvas polikarbonāta siltumnīcas tiek izgatavotas no lielām vienlaidus loksnēm, kas tiek stiprinātas tieši pie karkasa, tādējādi pasargājot no vēja postījumiem.

pexels.com

Katrai siltumnīcai - savas viedās tehnoloģijas!

Tāpat kā jebkurā jomā, arī dārzkopībā ir savi stilīgie aksesuāri, kas kļūst ar katru gadu populārāki, jo cilvēki aizvien vairāk rūpējas par savām ērtībām. Ar viedām tehnoloģijām mūsdienās iespējams aprīkot pat plēves siltumnīcas.

“Jo mazāka siltumnīca, jo ātrāk tā piekarst un ir rūpīgāk jāvēdina. Taču gaisa cirkulācija ir svarīga jebkura izmēra siltumnīcā, un te neatsverams palīgs ir logi. Ja jums šķiet nogurdinoši pašrocīgi no rītiem vērt logus vaļā un vakaros - ciet, turklāt vēl sekot līdzi laikapstākļu svārstībām, iespējams iegādāties īpašus automātiskus logu atvērējus. Tie reaģē uz karstumu siltumnīcā un, sasniedzot noteiktu gaisa temperatūru, pamazām ver logus vaļā. Un pretēji - kad gaiss pietiekami atdzisis, tie atkal automātiski logus aizver,” stāsta Ingus Laumanis.

Vēl viena ērtības uzlabojoša ierīce siltumnīcām ir automātiskās laistīšanas sistēma ar taimeri, kurā iespējams uzstādīt laistīšanas biežumu un ilgumu. Estēti savukārt novērtēs dažāda izmēra un veidu augu balstus un dobju apmales, kas palīdzēs siltumnīcai kļūt ne tikai efektīvai, bet arī skaistai.

pexels.com


Vai balkons var aizvietot dārzu?

Labas ziņas arī tiem, kuru vienīgā iespēja nodarboties ar dārzkopību ir daudzdzīvokļu nama balkons! “Mūsdienās saliekamo siltumnīcu ražotāji ir padomājuši par visiem, un veikalu sortimentā ir balkoniem piemērotas minisiltumnīcas. Tieši tāpat kā lielās, arī šīs ir izgatavotas vai nu no plēves, vai no polikarbonāta, tām ir no augšas vai no sāniem atverami logi, bet vairāki plaukti ļauj izvietot podiņus dažādos līmeņos,” stāsta “Kesko Senukai Latvia” kategoriju vadītājs Ingus Laumanis. Viņš norāda - šādas minisiltumnīcas ir pietiekami lielas gan ziedu un zaļumu, gan īpaši pielāgotu šķirņu, piemēram, balkona tomātu audzēšanai.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija