Pazuda elektrība! Cik ilgi glabāsies ēdiens izslēgtā ledusskapī?

Dzīvo gudri! 6.aprīlis 2021
 
Pixabay
Lelde Veinberga
 
Mūsdienās mūsu ikdiena vairs nav iedomājam bez elektrības. Ar tās palīdzību darbojas praktiski viss! Ko darīt, ja dzīvoklī, vasarnīcā vai lauku mājās "pazudusi" elektrība, bet ledusskapis pilns ar ēdienu? Veselības portāls "Health.com" aplūkojis, cik ilgi var glabāt ēdienu ledusskapī, kas nestrādā.

Cik ilgi pēc elektrības pārrāvuma ledusskapis vēl paliks auksts?

Bez elektrības ledusskapis pārtikai drošu temperatūru var saglabāt līdz 4 stundām, ja tā durvis tur aizvērtas. Ēdiens saldētavā, kas palikusi bez elektrības, piemērotā temperatūrā saglabājas vēl ilgāk - apmēram dienu, ja tā ir līdz pusei pilna, un apmēram 48 stundas, ja tā ir pilna (jo vairāk pārtikas ir iekšā, jo ilgāk tiek saglabāts aukstums).

Protams, tas strādās pie nosacījuma, ja regulāri nevirināsi ledusskapja vai saldētavas durvis, lai pārbaudītu pārtikas produktu stāvokli. Secinājums - ja mājās atslēgta stāva, ledusskapjus un saldētavas ieteicams turēt pēc iespējas ilgāk slēgtus, kamēr atkal pieejama elektrība.

Pixabay

Kā zināt, kad ēdiens izslēgtā ledusskapī sāk bojāties?

Elektrības padeves pārrāvuma laikā var izmantot ledusskapjos un saldētavās iebūvētos termometrus, lai palīdzētu noteikt, vai pārtika joprojām atrodas drošos uzglabāšanas apstākļos. Ierastos apstākļos, kad ledusskapis ir ieslēgts, tajā jābūt aptuveni +4 grādiem pēc Celsija, bet saldētava, kas darbojas, pārtiku tur -17 grādos pēc Celsija.

Ja ierīces iekšpusē nav termometra, lai noteiktu temperatūru, var izmantot pārtikas termometru, noskaidrojot, vai ēdienu ir droši patērēt. Lai gan daži pārtikas produkti, piemēram, piena produkti un gaļa, var sākt sliktāk izskatīties vai ost, ne vienmēr iespējams paļauties uz pārtikas produkta izskatu vai smaržu, lai noteiktu tā drošību.

Lai saldētavā atlaidušos produktus varētu droši sasaldēt vēlreiz vai sagatavot patēriņam, to iekšējai temperatūrai jābūt zemākai par +4 grādiem. Ja gaļa, olas vai maltītes pārpalikumi ir bijuši vidē, kas virs +4 grādiem vairāk nekā divas stundas, ir pienācis laiks tos izmest. Pārbaudot ledusskapī esošās pārtikas faktisko temperatūru, tiks noteikts, ko var ēst.

Lai izvairītos no pārtikas izšķiešanas, vispirms ir saprātīgi apēst to, kas sabojāsies ātrāk, piemēram, pārpalikumus, gaļu, mājputnus un pārtikas produktus, kas satur pienu, mīkstu sieru, krējumu.

Pixabay

Kā saglabāt pārtiku, ja elektrības pārtraukums ilgst vairāk nekā dienu

Ja strāvas padeve pārtraukta vairākas dienas, iegādājieties sausu ledu vai izmantojiet saldētavu ledu, lai palīdzētu ātri bojājošos produktus uzglabāt drošā temperatūrā.

Bet nelieciet ēdienu ārā, lai tas būtu aukstumā, pat ne ziemas laikā. Ārā var būt ļoti auksts laiks, bet saule joprojām var uzsildīt ēdienu līdz temperatūrai, kas ir labvēlīga baktērijām.

Kā uzturēt pārtiku drošā stāvoklī vēl pirms elektrības pazušanas

Pirms dabas stihijām vai plānotiem elektrotīkla remontdarbiem, kad zināms, ka iespējams strāvas pārtraukums, ir iespējams veikt pasākumus, lai maksimāli palielinātu atdzesēta un saldēta ēdiena mūžu. Eksperti iesaka sagrupēt saldētus ēdienus, turot gaļu kopā vienā saldētavas pusē vai uz paplātes, lai, ja tās sāk atkust, to sulas (kas varētu saturēt baktērijas) nesajaucas ar citiem pārtikas produktiem.

Atceries, ka pārtikas produkti ar augstu ūdens saturu, piemēram, gaļa vai augļi, saldēti paliks ilgāk nekā ēdieni ar zemu ūdens saturu, piemēram, maize.

Avots

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija