Kas notiks, ja dienā izdzersi 8 glāzes ūdens?

Dzīvo gudri! 7.aprīlis 2021
 
pexels.com
Dienā obligāti jāizdzer 8 glāzes ūdens jeb vismaz divi litri. Bieži vien tiek teikts, ka dienas laikā ir jāizdzer tieši šāds daudzums ūdens, bet kāpēc tieši tik daudz? 

Saskaņā ar Amerikas Medicīnas institūta datiem, ūdens ir ļoti veselīgs un svarīgs mūsu ķermenim.

"Katram cilvēkam ir atšķirīgs ūdens patēriņš," atzīst uztura speciāliste, profesore Liza R. Janga (Lisa R. Younga). Astoņas glāzes jeb divi litri ūdens ir ieteicamā dienas deva, taču katram organismam ir atšķirīgas "prasības". Dienā ieteicamā uzņemamā ūdens deva ir atkarīga no dažādiem faktoriem - aktivitātes, sezonas, diētas, dzimuma, svara, veselības. Bet ko labu organismam sniedz 8 ūdens glāžu patērēšana dienā? Kas notiek ar mūsu ķermeni, ja mēs ik dienu patērējam pietiekami daudz ūdens?

pexels.com

1. Ķermeņa termoregulācija

Pietiekama dzeramā ūdens lietošana dienā var palīdzēt regulēt ķermeņa temperatūru un uzturēt pietiekamu mitruma līmeni ādā. Brīdī, kad svīstam, sviedri iztvaiko un ķermenis atdziest. Ūdens palīdzēs vieglāk pārvarēt karstumu, tādējādi samazinot karstuma radīto nogurumu.

pexels.com

2. Uzlabo fiziskās spējas

Dzeramā ūdens lietošana visas dienas garumā atmaksāsies brīdī, kad vēlēsieties nodarboties ar fiziskām aktivitātēm. Dienas laikā, uzņemot vismaz 8 glāzes ūdens, tas palīdzēs ķermenim labāk darboties. Uzņemot ūdeni sportojot, tas palīdzēs labāk darboties tieši muskuļiem un asinsritei. Turpretim uzņemot par maz šķidruma, samazināsies ūdens daudzums muskuļos, jo tas būs vairāk nepieciešams asinsritei. Tādējādi var ciest fizisko aktivitāšu sniegums. Pat tikai niecīgs ūdens zudums (2% no ķermeņa svara) organismā, kas rodas no svīšanas, var ievērojami samazināt gan fiziskās, gan garīgās spējas. Savukārt zaudējot 5% vai vairāk svīstot sportošanas laikā, samazināsies muskuļu darbaspējas par aptuveni 30%, norāda profesors Askers Jeukendrups un bioķīmiķis Mihaels Gleseons.

pexels.com

3. Labāks garastāvoklis un asāks prāts

Ūdens un arī tēja, sula vai kāds cits šķidrums, izņemot alkoholu, ļauj smadzenēm labāk darboties. Amerikas Medicīnas institūts paudis, ka 75% no smadzeņu garozā esošās pelēkās vielas ir ūdens. Tādējādi lietojot pietiekamā daudzumā ūdeni, organisms un smadzenes būs hidratētas un labāk strādās. Savukārt dehidratācija var ietekmēt mūsu kognitīvās spējas. Ķīnas medicīnas studenti ir veikuši pētījumu, kā mūs organisms reaģē, ja 36 stundas netiek dzerts ūdens. Pētījuma dalībniekiem šajā laika posmā samazinājās kognitīvās spējas un pasliktinājās atmiņa. Pēc 36 stundu ilgas ūdens nedzeršanas, kad pētījuma dalībnieki beidzot bija izdzēruši 10 glāzes ūdens, viņu spējas uzlabojās. Tika arī novērotas garastāvokļa maiņas - kad atkal tika uzņemts ūdens, to oma uzlabojās.

pexels.com

4. Samazinās galvassāpes

Ja jūs ciešat no biežām galvassāpēm vai migrēnas, tad pārliecinieties vai jūs pietiekami daudz lietojat ūdeni. Ja organisms sāk dehidrēties, tad var parādīties arī galvassāpes. Tas ir pierādījies pētījumā, kuru 2012. gadā publiskoja medicīnas žurnāls "Family Practice". Pētījumā piedalījās 100 cilvēki, kuriem ieteica palielināt dienā uzņemamo ūdens daudzumu par aptuveni 1,5 litriem jeb 6,5 glāzēm ūdens. Pēc četrām nedēļām pierādījās, ka 47% dalībnieku samazinājās biežas galvassāpes.

pexels.com

5. Samazinās nierakmeņi

Dzerot dienā daudz ūdens, protams, arvien biežāk būs jādodas uz labierīcībām. Tādējādi tas palīdzēs labāk darboties jūsu nierēm. Urīnā esošais šķidrums atšķaida minerālvielas un sāļus, kas citādāk var uzkrāties jūsu organismā, kriztalizēties un veidot nierakmeņus. Vienkāršākais veids, kā izvairīties no nierakmeņiem, ir dienas laikā dzert daudz šķidruma.

pexels.com

6. Svara samazināšana

Bieži vien, kad domājam, ka esam izsalkuši, uz ledusskapi mūs sūta tieši slāpes. Tātad, visu dienu turot ūdens glāzi pie rokas, var efektīvi mazināt tieksmi pēc ēdiena. Ūdens piepildīs tavu vēderu un nosūtīs smadzenēm signālus: "Es esmu pilns". Ir pierādīts, ka stratēģiska ūdens dzeršana pirms ēdienreizes samazina maltītes laikā patērēto kaloriju skaitu. Tas nozīmē, ka ūdens dzeršana visas dienas garumā ir pārbaudīta svara zaudēšanas metode. 12 nedēļu ilgā pētījumā, kas veikts "Virginia Tech", pētnieki novēroja divas cilvēku grupas. Viena grupa izdzēra divas glāzes ūdens tieši pirms katras ēdienreizes, bet otra grupa nedzēra ūdeni, vienlaikus ievērojot to pašu zemu kaloriju diētu. Rezultāti parādīja, ka ūdens dzērāji vienā ēdienreizē patērēja no 75 līdz 90 mazāk kaloriju, kā rezultātā pētījuma beigās viņiem bija lielāks svara zudums.

Avots

Noderēja?

Komentāri 1

Komentē 1

 
Anonīms
 

...un biežāk čurāsi.

7.aprīlis 2021 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija