8 populāri mīti par veselīgu dzīvesveidu, kuri jāaizmirst

Dzīvo gudri! 21.aprīlis 2021
 
pexels.com
Anete Ošleja
 
Internetā bieži vien var izlasīt dažādus padomus, kuri vēsta par veselīgu dzīvesveidu. Nereti šie padomi var šķist visai muļķīgi vai absurdi, tomēr lasot kādu efektu tie var sniegt, mēs mēģinam eksperimentēt. Tāpēc vērtē kritiski, kas ir rakstīts internetā. Šeit apkopoti 8 populārākie padomi, kas patiesībā neveicinās labu veselību, tāpēc iegaumē tos un izskaud tos no savas ikdienas!

pexels.com

1. Nē, diētām ar zemu tauku saturu!

Bieži vien padomi par svara zaudēšanu vēsta, ka ir nepieciešams uzturā lietot produktus ar zemu tauku saturu. Tomēr šadu produktu lietošana var nenovest pie vēlamā rezultāta, bet gluži pretēji - aptaukošanās. Ķermenim ir nepieciešami tauki! Tauki nodrošina normālu smadzeņu darbību. Uztura speciālisti uzver, ka ikdienas maltītēs ir nepieciešams uzņemt veselīgos jeb nepiestātinātos taukus, kuri atrodas riekstos, avokado, olīveļļā. Savukārt veikalos nopērkamie pārstrādātie produkti, uz kuru iepakojumiem rakstīts "ar zemu tauku saturu", visticamāk ir pārsātināti ar cukuru.

pexels.com

2. 8 ūdens glāzes dienā

Ikkatrs ir dzirdējis par to, ka dienā obligāti ir nepieciešams uzņemt vismaz divus litrus jeb astoņas glāzes ūdens. Pamatojums ir pavisam vienkāršs, tādējādi samazinās iespēja dehidrēties. Mayo klīnikas pētnieki uzsver, ka astoņas glāzes ūdens dienā nav maģisks skaitlis, kas der visiem. Dažiem cilvēkiem dienas laikā ir nepieciešams uzņemt vairāk šķidruma. Tas ir atkarīgs no ikdienā veicamajām fiziskajām aktivitātēm un noslodzes.

pexels.com

3. Neēd pēc pulkstens 20:00

Kārtīgas maltītes ēsana tieši pirms gulētiešanas var radīt dažādas sekas - bezmiegu un skābes refluksu jeb grēmas. Līdz ar to ķermenis uzņemtās kalorijas "neiztērē", bet gan uzglabā kā tauku rezervi. Tomēr eksperti uzsver, ka neliela maltīte pirms gulētiešanas var palīdzēt labāk iemigt. Šādās maltītēs iesaka uzņemt olbaltumvielām bagātas uzkodas.

pexels.com

4. Vājpiens un svara zaudēšana

Diētas eksperti mēdz uzsvērt, ka, lai zaudētu svaru, uzturā ir nepieciešams lietot vājpiena produktus- pienu, jogrutu, biezpienu un citus. Tomēr pētījumi ir pierādījuši to, ka pilnpiena piena produkti, piemēram, jogurts var palīdzēt samazināt lieko ķermeņa svaru. Kāpēc? Jo tas ir sātīgāks nekā vājpiena jogurts, tādējādi radīsies lielāka sāta sajūta un nebūs vēlme sniegties pie papildus citiem pārtikas produktiem.

pexels.com

5. Jo vecāks kļūsti, jo mazāk guli

Pastāv mīts, ka kļūstot vecākam arvien izteiktāk rodas bezmiegs vai agrāka pamosānās. Tas nenozīmē, ka tā ir veselīga novecošanās pazīme. Eksperti apgalvo, ka nav nozīmes vecumam, jebkuram cilvēkam diennaktī ir nepieciešams gulēt vismaz septiņas līdz deviņas stundas. Tādējādi būs iespējams uzturēt labu imūnsistēmu un samazināt hronisku slimību rašanos.

pexels.com

6. Nē, detoksam!

Mūsdienās arvien populārāks kļūst detokss jeb kermeņa attīrīšanās kūres. Internetā var atrast ne mazums dažādu diētu, dzērienu, ēdienu un vitamīnu, kuri sola palīdzēt un attīrīt organismu. Patiesībā ķermenim nav nepieciešams šādas detoksa programmas, jo par organisma attīrīšanu no nevajadzīgām lietām atbild aknas un nieres. Ikdienā uzņemot veselīgu un sabalansētu uzturu, ierobežojot kaitīgos ieradumus, šie orgāni ļoti veiksmīgi tiks galā ar attīrīšanos.

pexels.com

7. Multivitamīni - laba veselība

Jau kopš bērnības lielai daļai cilvēku, vecāki ir likuši dzert multivitamīnus. Tādējādi liekot domāt, ka tie palīdzēs uzturēt labu veselību. Tomēr nav pierādīts tas, ka šāda komplekso vitamīnu dzeršana tik tiešām palīdz uzlabot veselības stāvokli. Pērn pētnieki veica pētījumu, kurā piedalījās aptuveni pusmiljons cilvēku, kuri ikdienā lieto mulitvitamīnus. Pierādījās tas, ka šo vitamīnu lietošana nesamazina risku saslimt ar sirds slimībām, vēzi vai kognitīviem traucējumiem. Pētnieki iesaka, nav nepieciešams lieki tērēt naudu šādiem kompleksiem vitamīniem!

pexels.com

8. C vitamīns - labākais līdzeklis pret saaukstēšanos

Hārvardas Medicīnas skola ir apkopojusi datus par C vitamīna ietekmi uz saaukstēšanos. Dati pierādīja to, ka C vitamīna lietošana tikai pavisam nedaudz samazina risku saaukstēties. Dienas laikā uzņemot 200 miligramus C vitamīna, tas tikai par 8% samazinās risku saaukstēties. Tādējādi lietojot ik dienu šo vitamīnu ar mērķi nesaaukstēties, tas sniegs visai mazu ietekmi.


Avots

Noderēja?1

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija