Kas jāņem vērā ērču sezonā?

Dzīvo gudri! 3.maijs 2021
 
pexels.com
Iestājoties pavasarim un paaugstinoties gaisa temperatūrai, sākas arī ērču sezona. Ar ērču pārnēsātām slimībām Latvijā ik gadu slimo vairāki simti cilvēku, piemēram, 2020. gadā ar ērču encefalītu saslima 210 cilvēku, bet ar Laimas slimību jeb laimboreliozi – 321 cilvēks. Tādēļ par ērču pārnēsātajām slimībām un rīcību, kad ir piesūkusies ērce, stāsta Veselības centra 4 infektoloģe Una Caune un farmaceite Zanda Ozoliņa.

Kādas slimības var pārnēsāt ērces?

Ērces var pārnēsāt un izplatīt vairākas slimības, taču šo slimību izraisītāji ir dažādi, skaidro U. Caune. Viena no izplatītākajām ērču pārnēsātajām slimībām ir ērču encefalīts, kuru izraisa ērces pārnēsāts vīruss. Tāpat izplatīta ir arī Laimas slimība, ko izraisa mikroorganisms. Ja pret ērču encefalītu ir pieejama vakcīna, tad pret Laimas slimību vienīgais veids, kā sevi pasargāt, ir izvairīties no ērces piesūkšanās. Vēl viena slimība, ko Latvijā var diagnosticēt, biežāk gan dzīvniekiem, īpaši suņiem, ir babezioze. Tā arī cēlusies no mikroorganisma - babēzija, kas, iekļūstot dzīvnieka organismā, var sabojāt sarkanos asinsķermenīšus jeb eritrocītus, kā rezultātā dzīvnieks var iet bojā.

F64

Inficēšanās ar ērču encefalītu pazīmes

Parasti vienas līdz divu nedēļu laikā pēc ērces koduma parādās simptomi, kas ir līdzīgi gripai - pēkšņa, augsta temperatūra (38 līdz 39 grādi), galvassāpes, var būt slikta dūša, vemšana, nepatika pret gaismu un skaņu. Ja līdz ar simptomiem cilvēkam ir zināms fakts, ka bija piesūkusies ērce, tad jāmeklē ģimenes ārsta palīdzība un parasti pacients tiek stacionēts. Var būt, ka slimība aprobežojas ar pirmajiem simptomiem jeb drudža formu, kas ir pati vieglākā forma, taču, ja gripas simptomātika izzūd, bet pēc dažām dienām simptomi atjaunojas un pasliktinās, var attīstīties meningīts jeb iekaisuma process galvas smadzeņu apvalkos. Savukārt, ja attīstās encefalīts, tas ir iekaisums galvas smadzenēs. Tam attīstoties, pacientam parādās apziņas traucējumi, ir grūti kontaktēties, var izveidoties ķermeņa vienas puses paralīze. U. Caune atgādina, ka vienīgais veids, kā droši sevi pasargāt, ir vakcinācija pret ērču encefalītu.

Kā pasargāties no ērču piesūkšanās?

Ievērojot vairākus piesardzības pasākumus, ir iespējams samazināt ērču piesūkšanās risku vai savlaicīgi ērces pamanīt.

Zini vietas, kur var sastapties ar ērcēm! Ērces ir sastopamas mežos, krūmājos, izcirtumos, nekoptās pļavās un to tuvumā, tomēr ar ērcēm var sastapties arī piemājas dārzā vai parkā, kur ir neizpļauta zāle.

Uz apģērba un apaviem izsmidzini aizsardzības līdzekli pret insektiem, tai skaitā ērcēm. Ādu apsmidzini minimāli un vienmēr atceries to nomazgāt, atgriežoties telpās. Aizsardzības līdzeklis nebūs efektīvs, ja apģērbs nebūs pielāgots tā, lai ērces zem tā nevarētu pakļūt.

Izvēlies piemērotu apģērbu un pielāgo apģērbu tā, lai ērces nevarētu zem tā pakļūt - dodoties brīvā dabā, izvēlies gaišas krāsas apģērbu, kā arī kreklu vai blūzi ar cieši pieguļošām piedurknēm un apkakli no sintētiska vai slidena auduma, lai ērcei būtu grūtāk pie tā pieķerties. Bikšu galus liec zeķēs vai zābakos, jo ērces visbiežāk pieķeras pie kājām.

Atrodoties dabā, ik pa laikam apskati sevi un bērnus! Pēc uzturēšanās brīvā dabā, pat ja tas ir piemājas dārzs, ik dienu pārbaudi, vai uz drēbēm un ķermeņa nav ērces, īpašu uzmanību pievēršot noteiktām ķermeņa daļām.

Atceries, ka ērces mājās var atnest mājdzīvnieki un tās vari ienest arī pats - ar puķēm, zariem, ogām un sēnēm!

Mārtiņš Zilgalvis/F64

Kāda ir pareizā rīcība, ja ir piesūkusies ērce?

Noņem pēc iespējas ātrāk! Jo ilgāk ērce barosies, jo lielāks risks inficēties ar kādu no ērču pārnēsātajām slimībām. Noņemt ērci var mājas apstākļos vai ārstniecības iestādē.

Izmanto speciālus rīkus ērču izņemšanai! Ērču noņemšanas veidi ir dažādi. Farmaceite Zanda Ozoliņa norāda, ka aptiekās ir pieejami arī speciāli instrumenti, ar ko var ērti noņemt ērci. Svarīgākais ir nesaspiest ērces vēderu, jo pretējā gadījumā ērce koduma vietā var ielaist infekciju. Pirms ērces izņemšanas tai var uzlikt ar spirtu piesūcinātu vati - tas darbosies kā narkoze ērcei un atslābinās tās kodienu. Ja ērces galvu neizdodas izņemt, brūce jādezinficē ar jodu, bet ērces galviņa ar laiku izkritīs pati. Pirms ērces noņemšanas uz tās ieteicams neko nepūst un nesmērēt ar eļļu, jo tā var palielināt inficēšanās risku ar Laimas slimību, piebilst farmaceite.

Pēc ērces izņemšanas koduma brūci dezinficē un rokas nomazgā ar ūdeni un ziepēm!

Ja māc bažas, nodod ērci pārbaudei! Ērce pārbaudes veikšanai jāved uzreiz pēc tās noņemšanas, ieliekot to mitrā salvetē un ievietojot trauciņā, jo ērce nedrīkst izžūt.

Neaizraujies ar pašārstēšanos! Ja parādās inficēšanās simptomi, nevajadzētu nodarboties ar pašārstēšanos - piemēram, ar pretsāpju medikamentiem, jo tie palīdzēs tikai īslaicīgi un simptomi pasliktināsies. Parādoties inficēšanās simptomiem, jādodas pie ārsta.

Dodies pie ģimenes ārsta! Ja pamani kādas slimības pazīmes, noteikti dodies pie speciālista!

Atceries, ka vakcinēšanās ir vienīgā drošā aizsardzība pret ērču encefalītu.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija