5 ikdienas paradumi, kas vakarā veicina pieņemšanos svarā

Dzīvo gudri! 10.maijs 2021
 
pexels.com
Anete Ošleja
 
Kā visvieglāk sadedzināt kalorijas? Guļot! Labs miegs ir būtisks, lai organisms ne tikai atpūstos, bet arī atgūtu enerģiju un sadedzinātu kalorijas. Pieaugušiem cilvēkiem nepieciešams gulēt vismaz septiņas stundas. Pētījumi ir pierādījuši, ka, jo vairāk laika tiek pavadīts guļot, jo vairāk kaloriju tiek sadedzināts.

Izskaud piecus populārus vakara paradumus, kas ietekmē ne tikai miega kvalitāti, bet arī palīdz pieņemties svarā!

pexels.com

1. Vīna dzeršana

Vīnu mēdz uzskatīt par vienu no "veselīgākajiem" alkoholiskajiem dzērieniem. Kāpēc? Jo tas satur resveratrolu - augu savienojumu, kas palīdz uzturēt labu sirds veselību. Tomēr nav ieteicams aizrauties ar šo grādīgo dzērienu, tas var ne tikai izraisīt atkarību, bet arī vēlās nakts stundās ietekmēt miega kvalitāti. Vīns satur arī augstu cukura daudzumu. Tādējādi izdzerot glāzi vīna pirms gulētiešanas, organismam tiks sniegts nevajadzīgs enerģijas daudzums. Pārlieku liela šī dzēriena baudīšana vakara stundās ietekmēs melatonīna receptorus, kas ir saistīti ar iemigšanu.

Par spīti tam, ka dzerot vīnu var uznākt miegs, tas neveicinās kvalitatīvu naktsmieru. Vakarā labāk vīna glāzi iemainīt pret nomierinošām zāļu tējām! Tomēr ja kāre pēc vīna glāzes ir pālieku liela, tad eksperti iesaka to baudīt vismaz divas stundas pirms gulētiešanas un ne vairāk kā divas glāzes.

pexels.com

2. Asi ēdieni

Pikanti ēdieni var palīdzēt paātrināt vielmaiņu. Tomēr par spīti labajām īpašībām, šādu ēdienu baudīšana īsi pirms gulētiešanas ietekmēs miega kvalitāti, būs grūtāk aizmigt. Tāda garšviela kā kajēnas pipari un Tabasco mērce ne tikai paātrina vielmaiņu, bet arī būtiski ietekmē eneģijas līmeni asinīs un miegu. Ēdieni, kuri ir bagāti ar šiem pipariem vai mērci, liks palikt nomodā ilgāk!

Asus ēdienu ieteicams ēst dienas pirmajā pusē, no rīta!

pexels.com

3. Telefons

Telefona, planšetdatora, datora vai televizora lietošana īsi pirms gulētiešanas samazinās spēju iemigt laicīgi. Gaisma, ko izstaro šie ekrāni, nomāc melatonīna hormonu organismā, tādējādi miegs "nenāks". Filmu, video vai seriālu skatīšanās vēlu vakarā palīdzes nevis relaksēties, bet gan stimulēs prāta darbību. Līdz ar to prāts būs nodarbināts un nespēs "atslēgties".

Eksperti iesaka vismaz 20 minūtes pirms gulētiešanas atteikties no dažādiem ekrāniem. Tomēr, ja nav iespējams, kas tāds, tad, piemēram, lai veicinātu iemigšanu lūkojoties telefonā ir nepieciešams samazināt ekrāna spilgtumu.

pexels.com

4. Fiziskas aktivitātes

Sabalansēts uzturs un fiziskās akvitiātes ir galvenais priekšnosacījums, lai varētu zaudēt lieko svaru. Tomēr nevajadzētu aizrauties ar fiziskajām aktivitātēm neilgi pirms gulētiešanas. Aizvadot treniņu īsi pirms gulētiešanas ķermenis nebūs gatavs uzreiz atpūsties, jo būs tonusā. Tāpēc ir ieteicams trenēties ne vēlāk kā divas stundas pirms došanās gulēt.

Fiziskas aktivitātes uzmundrina ķermeni, sniedz tam tonusu un enerģiju. Tāpēc labāk ir trenēties dienas pirmajā pusē, pusdienlaikā un pēcpusdienā, nevis pašā vakarā!

pexels.com

5. Šokolāde

Melnā šokolāde ir ļoti laba uzkoda brīžos, kad kārojas kāds našķis. Šokolāde, kura satur vismaz 70% kakao ir bagāta ar antioksidantiem un ir ar zemu cukura daudzumu. Tādējādi tiem cilvēkim, kuri vēlas samazināt ķermeņa svaru, bet kārojas kāds našķis, melnā šokolāde ir ideāls variants. Par spīti tam nav ieteicams ēst šo našķi īsi pirms gulētiešanas, jo melnā šokolāde satur kofeīnu. Aptuveni 60 grami 70% melnās šokolādes satur 79 miligramus kofeīna. Savukārt tajā pašā laikā aptuveni 220 grami kafijas satur 145 miligramus kofeīna.

Tie cilvēki, kuri ir jutīgi pret kofeīnu šis našķis būs kā "enerģijas bumba" un apgrūtinās iemigšanu.

Avots

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija