9 ikdienas lietas, kuras nedrīkst lietot pēc derīguma termiņa beigām

Dzīvo gudri! 14.maijs 2021
 
pexels.com
Anete Ošleja
 
Pirms pārtikas produktu iegādāšanās vai lietošanas mēs mēdzam pārbaudīt tā derīguma termiņu, lai pārliecinātos, ka ēdiens ir svaigs un labs. Tomēr ir neskaitāmas mājsaimniecības un skaistumkopšanas lietas, kurām arī ir derīguma termiņš, taču par tām neaizdomājamies. Lietojot preces, kurām ir beidzies derīguma termiņš, tās var negatīvi ietekmēt gan veselību, gan apkārtējo vidi. Izlasi un noskaidro, kurām deviņām precēm ir jāpievērš lielāka uzmanība!

pexels.com

1. Zobu birste

Lai nodrošinātu labu mutes higiēnu, zobu birstes izvēlei ir ļoti liela nozīme. Tāpēc zobārsti iesaka mainīt zobu birsti regulāri.

"Zobu birste ir jāmaina ik pēc trim līdz četriem mēnešiem vai biežāk, ja tās sari ir kļuvuši matēti vai noplīsuši," iesaka Amerikas Zobārstniecības asociācija.

Ja zobu birste tiek lietota ilgāk par ieteicamo laiku, tās efektivitāte mazināsies. Tādējādi zobu un mutes higiēna netiks uzturēta pietiekamā līmenī.

"Ja zobu birste netiks nomainīta ieteicamajā laikā, tad tās sari var nolūzt. Līdz ar to aplūzušie sari neefektīvi notīrīs aplikumu un pārtikas atliekas," norāda zobārste Inna Černa.

pexels.com

2. Skriešanas apavi

Nodarbojoties ar dažādām aktivitātēm - skrienot, staigājot, vingrojot - sporta apavi absorbē gan sviedrus, gan veicina pēdas stabilitāti. Ilgstoši lietojot vienus sporta apavus tie zaudē savas vērtīgās īpašības. Tādējādi tie vairs nesniedz pēdai un kājai nepieciešamo stabilitāti un amortizāciju. Līdz ar to var rasties negaidītas traumas vai sāpēs pēc fiziskajām aktivitātēm.

Eksperti iesaka skriešanas apavus mainīt ik pēc aptuveni veiktajiem 483 kilometriem.

"Varbūt jūsu skriešanas apavu stāvoklis vēl ir apmierinošs arī brīdi, kad jau ir veikta aptuveni 805 kilometru distance, taču ar šādiem apaviem palielinās traumu risks," atzīst "Fleet Feet in Delray Beach" pārstāvis Kails Stamps.

pexels.com

3. Dušas dvielis

Patīkamo sajūtu pēc tikko veldzējošas dušas var sabojāt tik ikdienišķa lieta kā dušas dvielis. Dušā mēs ejam, lai atveldzētos un, galvenokārt, būtu tīri, taču, tas viss var būt maldinoši, ja ilgstoši tiek lietots viens un tas pats dvielis. Ja dušas dvielis ir ieguvis milstrasai līdzīgu aromātu vai ir zaudējis uzsūktspēju, iespējams, nepieciešams to nomainīt.

Eksperti iesaka mainīt dušas dvieļus brīdi, kad tie ir zaudējuši "mīkstumu jeb pūkainību", vai tiem ir parādījies nepatīkams aromāts, vai tie neapsorbē mitrumu. Vispareizāk būtu dušas dvieļus mainīt reizi divos gados.

"Tā kā dvieļi tiek izmantoti katru dienu un tie arī tiek bieži mazgāti, pēc pāris gadiem tie var sarauties vai pat saplīst. Parasti pēc divu gadu lietošanas tie sāk zaudēt uzsūktspēju, kas ir ļoti labs rādītājs, lai plānotu jaunu dvieļu iegādi," atzīst eksperte Leanne Stapfa.

pexels.com

4. Koka dēlītis

Koka dēlītis ir neatņemama virtuves sastāvdaļa. Uz tā tiek griezti visdažādākie produkti. Pareizi būtu, ja katrai produktu grupai būtu paredzēts savas dēlītis, piemēram, gaļai viens, zivīm cits un dārzeņiem trešais. Tomēr visbiežāk mājās mēs aprobežojamies ar vienu vai diviem dēlīšiem, un uz tiem tiek griezti dažādi produkti. Līdz ar to ir nepieciešams cītīgāk pievērst uzmanību tā stāvoklim. Eksperti atzīst, ka ikdienā ir jāpievērš uzmanība tam, cik dziļas rievas uz to ir atstājis nazis. Jo dziļākas rievas, jo vairāk baktēriju tajās var sakrāties, tādējādi nelabvēlīgi ietekmējot ēdienu. Tāpēc brīdi, kad uz dēlīša tiek pamanītas vairākas dziļas rievas, ir nepieciešams sākt domāt par jauna virtuves priekšmeta iegādi.

pexels.com

5. Matu ķemme

Var šķist, ka matu ķemme var kalpot mūžīgi jeb līdz brīdim kamēr tā saplīst. Lai plastmasas vai koka ķemme saplīstu, ir nepieciešams paiet ilgam laikam. Matu ķemme ikdienā tiek lietota regulāri. Tajā uzkrājas gan mati, gan atmirušās galvas ādas plēksnītes. Šīm lietām uzkrājoties matu ķemmē, tā grūtāk slīdēs cauri matiem un var bojāt tos.

"Produktu atlikumi var kairinātu galvas ādu, izraisot niezi vai apsārtumu," atzīst dermatoloģe Tsippora Shainhouse.

Matu ķemmi ieteicams mainīt ik pēc sešiem mēnešiem vai reizi gadā.

pexels.com

6. Spilveni

Amerikā veiktajā pētījumā noskaidrojās, ka vidēji amerikāņi visas dzīves laikā 36 gadus pavada gultā - guļot, atpūšoties, snaužot vai, kā citādāk pavadot laiku tieši gultā. Labs miegs ir ļoti svarīgs organisma. Lai miega kvalitāte būtu laba, ir nepieciešama ne tikai atbilstoša gultasvieta, bet arī spilvens.

Spilvens nakts laikā absorbē ķermeņa izdalītās eļļas un atmirušās ādas šunas. Lai arī spilvens tiek mazgāts, ilgstoši to lietojot tajā var "iedzīvoties" putekļu ērcītes.

Eksperti iesaka spilvenu mainīt ik pēc pāris gadiem vai brīdi, kad tas zaudē savu ierasto formu. Pavisam vienkāršs veids, lai noskaidrotu, vai ir nepieciešams mainīt spilvenu ir pārbaudīt, piemēram, vai spalvu spilvens nav pastāvīgi un ilgi jābužina, lai varētu ērti gulēt.

pexels.com

7. Saulesbrilles

Jaunu saulesbriļļu meklēšana var prasīt laiku. Tāpēc, kad izdodas atrast savas perfektās brilles, bieži vien tās tiek izmantotas vairāku gadu garumā. Tomēr ir vērts ik pa laikam iegādāties jaunas. Kāpēc? Jo saulesbrilles ir paredzētas tam, lai aizsargātu acis no kaitīgajiem saules stariem. Līdz ar to, ja vienas brilles tiek nēsātas vairākus gadus pēc kārtas, tās aizsargājošās spējas samazinās. Brilles vairs pietiekami efektīvi nespēj bloķēt kaitīgos saules starus.

ASV veiktajā pētījumā pierādījas, ka saulesbriļļu ražotāji nav noteikuši konkrētu laika posmu, pēc kura būtu nepieciešams mainīt esošās brilles.

"Balstoties uz pētījuma rezultātiem, var pieņemt, ka saulesbriļļu aizsardzība pret UV stariem, ilgst divus gadus," atzina pētnieki. Līdz ar to ieteicams brilles mainīt ik pēc diviem gadiem.

pexels.com

8. Čības

Čības, kuras tiek uzvilktas atnākot mājās, var būt lieliska vieta, kur augt baktērijām. Visbiežāk čības tiek uzvilktas tikko ienākot iekšā pa mājas durvīm un novilktas tikai tad, kad ir jādodas gulēt. Tāpēc tā ir laba vieta dažādām baktērijām. Ja čības netiek regulāri mazgātas, tajās var savairoties neskaitāmas baktērijas - iekšpusē ap 2887 baktērijām līdz pat 421 000 baktērijām to ārpusē.

Lai čību nēsāšana būtu droša un nebūtu jāraizējas par baktēriju daudzumu tajās, ieteicams tās ne tikai regulāri mazgāt, bet arī ik pēc gada nomainīt. Tomēr, ja tiek pamanīts nepatīkams aromāts, novalkājuma pazīmes, tad čības ieteicams mainīt pat biežāk.

pexels.com

9. Koka karotes un lāpstiņas

Koka virtuves piederumi ir ļoti praktiski un ērti lietojami. Tāpat kā koka dēlītim, arī šiem koka piederumiem var parādīties lietojuma pazīmes un tad ir nepieciešams tos nomainīt.

Lai paildzinātu koka piederumu "mūžu", tie ir saudzīgi jākopj. Ieteicams tos mazgāt nevis trauku mašīnā, bet ar rokām. Kā arī, lai notīrītu "iesēdušos" traipus, izmantot smalku smilšpapīru.

Pat ja par šiem koka piederumiem rūpējas, tie laika gaitā var sadalīties vai saplaisāt, pateicoties pakļautajām krasajām temperatūras izmaiņām. Eksperti iesaka, ja koka virtuves piederumi ir kaut mazliet ieplaisājuši tos ir nepieciešams obligāti nomainīt.

Avots

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija