Kā pasargāt sevi no ērcēm?

Dzīvo gudri! 3.jūnijs 2021
 
pexels.com
Iestājoties vasarai arvien vairāk laika pavadam pie dabas - pļavās, mežos, dārzā. Tomēr patīkamo atpūtu var sabojāt pavisam mazs posmkājis - ērce. Svarīgi ir laicīgi pamanīt to, kad ērce ir piesūkusies un to rūpīgi noņemt. Tomēr nereti gadās, kad pēc ērces izņemšanas, pāris dienu laikā, veselības stāvoklis pasliktinās. Tāpēc rūpīgi izlasi, kādi simptomi var parādītes pēc ērces izņemšanas un kā izvairīties no šiem posmkājiem!

Ērces var pārnēsāt dažādas slimības, piemēram, Laima slimību, anaplazmozi, babeziozi un klinšu kalnu plankumaino drudzi. Šīm slimībām ir līdzīgi simptomi un tos var ārstēt ar antibiotiku palīdzību. Tomēr pats galvenais ir savlaicīgi pamanīt brīdi, kad ērce ir piesūkusies!

pexels.com

1. Drudzis

Atgriežoties mājās pēc atpūtas dabā, rūpīgi pārbaudot savu ķermeni, atradāt ērci. Rūpīgi to izņēmāt un no tās atbrīvojāties. Liekas, ka viss ir paveikts pareizi un nepatīkamais notikums ir aizmirsts. Tomēr pēc nedēļas pēkšņi jūtaties slikti, moka drudzis. Šādā situācijā obligāti ir nepieciešams vērsties pie ārsta un veikt veselības pārbaudi.

Pievērs uzmanību simptomiem un neārstē tos pašrocīgi, bet konsultējies ar ārstu!

pixabay.com

2. Izsitumi

Salīdzinoši neilgā laika posmā pēc ērces piesūkšanās uz ādas var parādīties izsitumi. Šāds simptoms visbiežāk tiek saistīts ar Laima slimību. Izsitumi var būt visai lieli, aptuveni kulaka lielumā. Šādi izsitumi var parādīties aptuveni trīs līdz 30 dienām pēc ērču koduma. Izsitums parādīsies vietā, kurā ērce bija iekodusi, tāpēc ir svarīgi pēc ērces izņemšanas uzmanīt vai attiecīgajā vietā neparādās izsitumi.

Ja izsitums ir parādījies, tas var būt visai nepatīkams - kļūt arvien lielāks un būt silts.

Ja šāds izsitums parādās ērces koduma vietā, obligāti sazinieties ar savu ārstu un meklējiet medicīnisko palīdzību!

pexels.com

3. Gripas simptomi

Ērču pārnēsātā Laima slimība var izpausties līdzīgi kā gripa. Laima slimības simptomi var būt ne tikai drudzis, bet arī drebuļi, stipras galvassāpes, nogurums, muskuļu un locītavu sāpes, limfmezglu pietūkums.

Ja neilgi pēc ērces koduma parādas gripai līdzīgi simptomi, steidzieties pie ārsta, lai pārbaudītu veselību, nevis uz aptieku iegādāties pretgripas medikamentus!

pexels.com

Kā pārbaudīt sevi vai nav piesūkusies ērce?

Ērces visbiežāk mīt mežos, pļavās. Ja esat laiku pavadīji dabā, atgriežoties mājās obligāti pārbaudies vai uz jūsu ķermeni nav ērce, kā vai arī mājdzīvnieks nav ieguvis nevēlamo ērci. Eksperti iesaka ar spoguļa palīdzību rūpīgi aplūkot tās ķermeņa vietas, kuras ir grūtāk pārbaudāmas, piemēram, ausis, roku un kāju aizmugure, mati.

pixabay.com

Kā izņemt ērci?

Ja uz ķermeņa pamanāt ērci, vislabāk ir ņemt pincenti un censties no tās atbrīvoties. Ar pinceti satveriet ērci pēc iespējas tuvāk ādai un uzmanīgi velciet to uz augšu. Velkot ērci ārā, izvairies to pagriezt vai strauji izraut, jo tādējādi, iespējams, daļa ērces var palikt ādā.

Pēc ērces izņemšanas rūpīgi notīriet gan rokas, gan koduma vietu ar ziepēm un ūdeni.

Lai atbrīvotos no ērces, to varat noskalot tualetes podā vai arī ieliekot to celofāna maisiņā un izmest. Nespiediet ērci ar pirksiem!

pexels.com

Kā pasargāt sevi no ērcēm?

Lai pasargātu sevi no ērcēm nepieciešams ievērot pavisam vienkāršus principus:

  • pirms doties dabā iegādāties kukaiņu atbaidīšanas līdzekli un uzsmidzināt to uz ādas un apģērba;
  • pļaut pagalmu. Ērcēm patīk uzturēties garā zālē;
  • dodoties dabā, piemēram, mežā vilkt gaišas krāsas apģērbu, kas nosedz visu ķermeni;
  • tikko pamanot ērci, izņem to nekavējoties!


Avots

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija