Kā Latvijā izaudzēt sniegpulkstenīšu koku?

Dzīvo gudri! 2.jūnijs 2021
 
Dmitrijs Suļžics/F64
Portāls nra.lv
 
Esplanādē uzziedējušas halēzijas jeb sniepulkstenīšu koki. Ieraugot šo skaistumu, ne viens vien dārzkopis gribētu tādu ieaudzēt arī savā dārzā. Izrādās halēzijas itin labi pārcieš Latvijas ziemu un maija beigās priecē ar zvanveida baltiem ziediem.

Halēzijas dzimtene ir Ziemeļamerika. Tajos platuma grādos sniegpulkstenīšu koki zied aprīli, maijā, bet Latvijā - parasti maija beigās. Īstenībā tas ir krūms, bet dārznieki to mēdz veidot kā koku, atstājot tikai vienu stumbru. Neatkarīgi no tā, vai sniegpulkstenīšu koks ir izaudzēts kā koks vai krūms, tas ir jāsargā no vēja. Zari ir tik trausli, ka stiprā vējā tie mēdz nolūzt. Labā ziņa ir tā, ka halēzijas labi vairojas no atvasēm. Sniegpulkstenīšu koka augstums mēdz sasniegt 3 līdz 10 metrus.

Halēzijām patīk drenēta, auglīga, viegli mitra, ar kompostu un kūdru bagātināta augsne, kam ir skāba reakcija. Tāpēc labi sader ar hortenzijām un rododendriem. Labi augs nedaudz noēnotā vietā. Stādīt var gan agrā pavasarī, gan vēlā rudenī.

Vietnē “Latvijas stādi” pieejamā informācija liecina, ka sniegpulkstenīšu stādi mēdz būt pieejami trīs Latvijas stādaudzētavās - Zaļenieku kokaudzētavā Jelgavas novadā, stādaudzētavā “Meža rasas” Krustpils novadā, stādu audzētavā „Sakstagals” Rēzeknes novadā.

Dmitrijs Suļžics/F64



Noderēja?

Komentāri 1

Komentē 1

 
Anonīms
 

Derīga informācija, paldies!

3.jūlijs 2021 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija