5 uzkodas, kuras vasaras laikā veicina vēdera uzpūšanos

Dzīvo gudri! 15.jūlijs 2021
 
pexels.com
Vēdera uzpūšanās nav nekas patīkams jebkurā gadalaikā. Tomēr vasarā šādu defektu ir grūtāk noslēpt, jo tiek vilkts plānāks apģērbs un pavadīts laiks pludmalē. Lai vēders atpūšoties pludmalē būtu plakans un nebūtu uzpūties, eksperti iesaka izvairīties no šiem pieciem produktiem, kuri vasaras laikā var veicināt nepatīkamās sajūtas.

pexels.com

1. Riekstu maisījums

Iemesls: sāls un fruktoze.

Sāļie riekstu maisījumi nereti liekas kā lieliska uzkoda dažādos dzīves brīžos, piemēram, atpūšoties pludmalē, lai mazinātu izsalkumu. Tomēr eksperti izceļ to, ka šāda riekstu maisījuma ēšana var radīt vēdera uzpūšanos.

Šādi riekstu maisījumi, kuros atrodas arī žāvēti augļi, nereti ir bagāti ar sāli. Tieši šī papildviela var radīt nepatīkamās sajūtas. Sāls organismam kā magnēts "piesaista" ūdeni, tādējādi organisms neizdala lieko šķidrumu, bet tas uzkrājas ķermenī un var radīt vēdera uzpūšanos. Savukārt tiem cilvēkiem, kuru organismam ir grūti absorbēt fruktozi, šādi maisījumi var vēl vairāk pasliktināt situāciju. Tāpēc eksperti iesaka vasaras laikā neaizrauties ar šādu maisījumu ēšanu!

Alternatīva: riekstu maisījumi, kuri nesatur sāli.

pexels.com

2. Saldējums

Iemesls: laktoze.

Saldējums ir iemīļots našķis karstajās vasaras dienās gandrīz ikkatram cilvēkam. Tomēr šāds krēmīgs našķis var izraisīt vēdera pūšanos. Kāpēc? Jo tas satur laktozi. Laktoze var veicināt ne tikai vēdera uzpūšanos, bet arī gāzes un diskomfortu kuņģī.

Alternatīva: saldētās sulas saldējumi. Tie saturēs mazāk cukura un kaloriju, kā arī tajos nebūs klāt laktozes.

pexels.com

3. Kokteiļi

Iemesls: alkohols, fruktoze, mākslīgie saldinātāji.

Ja pludmalē vēlaties plakanu vēderu un izvairīties no tā uzpūšanās, eksperti iesaka izvairītes no alkoholisko kokteiļu lietošanas. Alkoholam piemīt diurētiska iedarbība jeb tas var izraisīt ūdens aizturi ķermenī, tādējādi arī vēdera uzpūšanos. Savukārt baudot saldos kokteiļus, tiks uzņemts arī papildus cukurs jeb mākslīgie saldinātāji, kas nepatīkamo situāciju nemaz neatvieglos.

Alternatīva: ņemiet līdzi uz pludmali ūdeni, kuram pievienojiet klāt dažādas piedevas, piemēram, augļus.

pixabay.com

4. Musli batoniņi

Iemesls: mākslīgie saldinātāji, oligosaharīdi.

Musli batoniņi var būt lielisks palīgs cīņā ar izsalkumu. Tomēr dodoties uz pludmali, labāk no tiem izvairīties. Lielākoties šie batoniņi satur mākslīgos saldinātājus, kas var izraisīt gāzes. Batoniņos esošais oligosaharīds (cukura tipa ogļhidrāts) var radīt nepatīkamas sajūtas vēderā - "spiedienu" un vēdera pūšanos.

Alternatīva: labāk remdējiet izsalkumu ar augļiem vai salātiem.

pexels.com

5. Gāzētie dzērieni

Iemesls: karbozinācija.

Gāzētie dzērieni var būt labs palīgs, lai remdētu slāpes karstajās vasaras dienās. Dažādi dzirkstošie dzērieni, sākot no ūdens, līdz pat limonādei, pēcāk nesniegs labsajūtu jūsu vēderam. Šāda dzērienu karbonāzija jeb "burbulīši" var likt vēderam uzpūsties kā balonam.

Alternatīva: izvēlēties ūdeni bez gāzes.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija