4 iemesli, kāpēc vistas gaļa nelabvēlīgi ietekmē veselību

Dzīvo gudri! 2.augusts 2021
 
pexels.com
Vistas gaļa ir viens no iecienītākajiem gaļas produktiem. Šī mājputnu gaļa satur daudz un dažādas organismam vērtīgās uzturvielas. Tas ir labs proteīna un olbaltumvielu avots. Tomēr lietojot uzturā pārmērīgi daudz vistas gaļu, tā var iespējams radīt nepatīkamas blakusparādības. Izlasiet un uzziniet vairāk par vistas gaļas nelabvēlīgo ietekmi uz organismu.

pexels.com

1. Holesterīns

"American Journal of Clinical Nutrition" ir veicis nelielu pētījumu par vistas gaļas ietekmi uz organismu. Tajā pierādījas, ka vistas baltās gaļas ēšana iespējams var palielināt "sliktā" holesterīna līmeni asinīs, tikpat daudz kā sarkanā gaļa. "Sliktais" holesterīns var veicināt sirds veselības problēmas. Pētījumā piedalījās 113 personas un pētījums ilga 16 nedēļas. Pēc veiktā pētījuma "Harvard Health" atzina, ka ir nepieciešams veikt padziļinātāku izpēti, lai noskaidrotu, cik lielā mērā tieši vistas baltās gaļas ēšana ietekmē holesterīna līmeni.

pexels.com

2. Baktērijas

Veikalā nopērkamās vistas krūtiņas var saturēt baktērijas. "Consumer Reports" ASV veica pētījumu, kurā tika analizētas 300 neapstrādātās vistas krūtiņas, kas tika iegādātas veikalos. Lielākajā daļā, 97%, vistas krūtiņās tika atrastas vairākas baktērijas.

"Vairāk nekā puse paraug saturēja fekāliju piesārņojumu. Apmēram puse no tiem saturēja vismaz vienu baktēriju veidu, kas bija izturīgs pret trim vai pat vairākiem visbiežāk lietotajiem antibiotiku veidiem," teikts "Consumer Reports" ziņojumā.

pexels.com

3. Svars

"Loma Linda University" veiktajā pētījumā atklājās, ka pastāv saistība starp gaļas ēšanu un ķermeņa svara pieaugumu. Pierādījās tas, ka veģetāriešiem ir zemāks ķermeņa masas indekss (ĶIM) nekā gaļas ēdājiem. Pētījuma dalībnieki, kuri ikdienā patērēja gaļas produktus, uzņēma daudz lielāku daudzumu piesātināto tauku, transtaukskābju, DHA (dokozaheksaēnskābe) un arhidonskābes nekā veģetārieši. Gaļas ēdāji ikdienā uzņēma daudz mazāk vērtīgo augu olbaltumvielu, šķiedrvielu, beta karotīnu un magniju, salīdzinot ar tiem, kuri ikdienā patērē veģetāru pārtiku.

Lai arī šajā pētījumā nav īpaši izcelta vistas gaļa, ir daudzi vistas ēdieni, kuriem ir augsts piesātināto tauku saturs, piemēram, cepta vista. Pārmērīga ceptas vistas ēšana laika gaitā var izraisīt svara pieaugumu.

Tomēr vistas ēšana pati par sevi nav slikta, jo tā var būt lielisks liesā proteīna avots.

pexels.com

4. Zarnu nūjiņu baktērijas

Zarnu nūjiņu jeb E. coli baktērijas var izraisīt plašu infekciju klāstu, liecina Amerikas mikrobioloģijas žurnās "mBio". Tajā vesela gada garumā tika veikts pētījums, kurā zinātnieki analizēja mazumtirzniecībā nopērkamās vistas, tītara un cūkgaļas produktus.

"Komanda atrada E.coli baktērijas gandrīz 80% gadījumu no 2452 gaļas paraugiem", vēsta Science Daily. Tika konstatēts, ka E.coli celms var izraisīt arī urīnceļu infekcijas.

Šādas baktērijas visbiežāk var rasties tādos produktos, kur dzīvnieks ir audzēts ar antibiotiku palīdzību. Tāpēc zinātnieki iesaka uzturā lietot tādu visas gaļu, kura ir audzēta bez antibiotikām.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?1

Komentāri 4

Komentē 4

 
Anonīms
 

Ha ha ha... vakcīnai nav blakusparādību, bet vistas gaļai veselas 4.

2.augusts 2021 Atbildēt

Stulbenīši

2.augusts 2021 Atbildēt

Un es visu laiku biju tādās domās,ka vistas gaļa ir vistīrākā un veselīgākā.Bet nu atklājas neiepriecinošas ziņas,žēl gan.

2.augusts 2021 Atbildēt

Te tikai jau sen reklame veganos idiotus un nevienai vakcinai nav blaknes

2.augusts 2021 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija