7 vienkārši triki, kā samazināt elektrības patēriņu

Dzīvo gudri! 4.augusts 2021
 
pexels.com
Elektrība kļūst arvien dārgāka, tāpēc neapdomīgi dzīvojot, rēķins var strauji pieaugt. Tomēr veicot pāris mazas izmaiņas ikdienas paradumos, ir iespējams ieekonomēt gan patērēto elektrību, gan naudu! Iesakām 7 trikus, kā samazināt elektrības rēķinu un dzīvot videi draudzīgāk!

pexels.com

1. Ledusskapis

Bieži vien daudzi cilvēki uzskata, ka ēdiena glabāšana ļoti zemā temepratūrā ir vislabākais veids, kā to ilgāk uzglabāt svaigu. Tomēr eksperti iesaka ledusskapja temperatūru noregulēt ne zemāk par + 3 grādiem un saldētavas ne zemāk par - 15 grādiem. Ir pierādīts tas, ka ja, piemēram, saldētavas temperatūra ir noregulēta vismaz pat desmit grādiem zemāk, piemēram, - 25 grādiem, tad patērētā elektronerģija pieaug par 25%.

Vēl viena būtiska lieta, kā ieekonomēt elektrību, ir nenovietot elektroierīces tieši klāt pie sienas, bet gan mazliet atstatus. Tādējadi gaisam būs vieglāk cirkulēt un samazināsies patērētais elektrības daudzums.

pexels.com

2. Gatavo ēdienu ar vāku

Pavisam vienkāršs veids, kā ieekonomēt gan elektroenerģiju, gan naudu ir gatavojot ēst, piemēram, cepot vai vārot, izmantot vāku. Tādējādi netiks izniekota elektroenerģija, jo ātrāk ēdiens būs gatavs un samazināsies tā pagatavošanas laiks. Šādi ir iespējams ieekonomēt pat 66% no patērētās elektroenerģijas. Vēl viens būtisks faktors, ir izvēlēties pietiekami lielu pannu vai katlu, kas atbilsts plīts virsmas, riņķa lielumam. Tādējādi ātrāk ēdiens būs gan gatavs, gan netiks izvadīts lieks siltums pa, piemēram, katla sāniem. Izmantojot nepietiekami lielus katlus vai pannas, var rasties pat par 40% lielākas izmaksas.

pixabay.com

3. Pagarinātāji

Atceries! Visas elektroierīces, kuras ir pievienotas pie elektrības, patērē enerģiju pat tad, kad tās netiek izmantotas. Tādējadi eksperti iesaka, ja mājās izmantojat pagarinātāju, tad ieteicams izmantot pagarinātājus, kuriem ir ieslēgšanas un izlēgšanas poga, tādējādi pavisam viegli būs atvienot pagarinātāju no strāvas, ja tas netiek izmantots. Kā arī svarīgi vienmēr ir atvienot elektroierīci no pagarinātaja vai kontaktligzdas, ja tā netiek izmantota.

pexels.com

4. Tējkanna

Daudziem cilvēkiem mājas ir gan tējkanna, gan mikroviļņu krāsns. Tomēr reizēm cilvēki tējkannas vietā izlemj ūdeni uzsildīt mikroviļņu krāsnī. Tā nevajadzētu rīkoties, ja vēlaties ieekonomēt patērēto elektroenerģiju. Tējkanna spēs daudz ātrāk uzvārīt ūdeni, patērējot mazāk enerģiju.

pexels.com

5. Duša

Ir aprēķināts, ka vidēja izmēra dušas klausule minūtes laikā patērē aptuveni 9,5 litrus ūdens. Samazinot dušas klausules lielumu ir iespējas ieekonomēt pat trīs litrus minūtē. Tādējādi samazināsies patērētais ūdens daudzums. Ja jūsu mājā ūdens sildīšanai tiek izmantota elektrība, tad līdz ar to būtiski samazināsies elektrības rēķins.

pexels.com

6. Veļas žāvēšana

Veļas žavētājs ir viena no tām elektroierīcēm, kura patērē visvairāk enerģiju. Lai paātrinātu veļas žāvēšanas procesu, ieteicams žāvējot drēbes tām pievienot klāt vilnas vai gumijas bumbiņu. Tādējādi tā palīdzēs "atdalīt" drēbes vienu no otras, lai tām labāk piekļūtu klāt gaiss un tās ātrāk izžūtu. Vilnas bumbiņas var absorbēt lieko mitrumu, kas būs lielisks palīgs, lai samazinātu patērēto elektroenerģiju.

pexels.com

7. Žalūzijas

Aptuveni 30% no mājas siltuma ziemā izplūst ārā pa logu šķirbām. Savukārt vasaras laikā aptuveni 76% saules gaisma iekļūst istabā, tādējādi radot tur pārāk karstu gaisu. Žalūzijas ir lielisks palīgs, lai gan vasaras laikā, gan ziemas laikā samazinātu elektroenerģijas izmaksas. Atstarojošās žalūzijas būs lielisks palīgs, lai svelmainajā vasarā, atvairītu saules starus un nebūtu nepieiešams izmantot tik bieži gaisa kondicioneri.

Avots

Noderēja?1

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija